Modernistisk klassicism i Storängen

Vacker villa belägen i hjärtat av Storängen. Ritad av arkitekt Olof Göransson i stram nyklassisk stil med modernistiska inslag och uppförd 1936. Huset är disponerat på två plan med källare. Nedre plan med stort vardagsrum med öppen spis som badar i ljus från de vackra spröjsade fönstren, härligt familjekök med matsal i anslutning och utgång till terrass. Golv i ekparkett. Badrum med dusch. Övre plan med fyra sovrum och ett badrum. Källarplan med gästrum, duschrum, tvättstuga och förråd. Trädgården är väletablerad med gräspartier, häckar med bl a syrén samt vackra träd som ger insynsskydd. Villasamhället Storängen med dess säregna arkitektur och vackra trädgårdar utvecklades kring förra sekelskiftet och anses vara en av Sveriges bäst välbevarade.

Adress Storängsvägen 4 Område Storängen
Boarea | Biarea 215 kvm | 70 kvm Rum 6 rok
Pris 21 300 000 kr / bud Tomtarea 969 kvm

visning

Kontakta ansvarig mäklare för visning
Intresseanmälan

Interiör

Entréplan

Ingång till hall med kalkstensgolv, garderober samt kappavhängning. 

Stort kök med platsbyggd inredning av Måns & Marcus, utrustning inkluderar två diskmaskiner, två diskhoar, ugn, mikovågsugn, induktionshäll samt takmonterad fläkt. Bänkskivor i carraramarmor och trä, inredning i ek. Golv i ek. 

Matsal med vackra spröjsade fönster och härligt ljus, plats för tio personer och direkt utgång till terrass. Kalkstensgolv. 

Sällskapsrum med stora pröjsade fönster och stort ljusinsläpp. Öppen spis med kassett. 

Duschrum med toalett och handfat invid entrén.

Golv i ekparkett med holländsk läggning. 

Övre plan

Fyra sovrum varav två med utgång till stor balkong. Tre av sovrummen med garderobsvägg. Ett av sovrummen brukas fn som arbetsrum. 

Angränsande badrum med badkar från Duravit, toalett och dubbla handfat med blandare från Tapwell. Golv i kalksten och blått keramiskt klinker. 

Källarplan

Tvättstuga med tvättmaskin och torktumlare, diskho och arbetsbänk. Vitkaklade stänkskydd. 
Bergvärmecentral. 

Gästrum. 

Duschrum. 

Golvvärme i kök och badrum. 

Exteriör

Stenlagd uteplats med kalksten i original från 1935. Gräspartier, planteringar, blommande häckar och fruktträd. 

Trädgårdsbod

Grusbelagd uppfart med parkering för 2-3 bilar. 

Renoveringar

Skorsten 1994

Tak 2000

Värmepump 2002

Total ombyggnation 2016: all el + alla stammar, i källaren delvis utbytta stammar + alla ytskikt + 3 nya badrum + nytt kök totalt utbytta.

Nybyggnation 2016: Ny matsalsdel tillbyggd på bottenvån + utbyggd sovrumsdel på ovanvån + ny hall tillbyggd + ny balkong + ny terrass

2019: Ny mur anlagd på framsidan

2020: Takfot målad + fönster utvändigt målade

2021: bod renoverad, häng- och stuprännor bytta

Storängen

Storängens villasamhälle i Nacka grundades 1904 på privat initiativ och beboddes vid den tiden av en liten privilegierad grupp. En grupp tjänstemän bildade år 1904 Tjänstemännens Egnahems Förening vid Järla. Namnet Storängen blev officiellt antaget 1905. Marken ägdes av Järnvägsaktiebolaget Stockholm-Saltsjön. Bolaget upplät ett område, omfattande 77 tomter, till föreningens disposition. Tomt för tomt skulle marken friköpas direkt från bolaget, men endast föreningens medlemmar hade rätt att köpa. Vissa köpare förvärvade flera tomter för att utöka trädgården och det är sannolikt på en av dessa tomter som Storängsvägen 4 byggdes. Vem som helst kunde ansöka om medlemskap i föreningen, men detta beviljades endast om den sökande ansågs komma att passa in i samhället. Härigenom fick samhället en mycket speciell karaktär och en säregen homogenitet. Denna förening, som nu har firat 100 års jubileum år fortfarande mycket aktiv och äger t.ex samhällets tennisbana med omkringliggande park, den vackra f.d skolbyggnaden samt ett generöst tilltaget lek- och samlingsområde, ”Ängen”. Som dotterorganisation finns ett livligt Trädgårdssällskap, som anordnar diverse lokala evenemang och även resor samt har utgivit en kokbok. I närheten finns bra skolor och Montessori, Nacka Forum och goda kommunikationer. 

De flesta villor var arkitektritade, direkt på beställning av respektive byggherre. Arkitekten Olof Göransson ritade villan på Storängsvägen 4. 

Bland de första invånarna i Storängen fanns många jurister, ett par professorer, flera direktörer, några ingenjörer, en arkitekt, handelsresande, journalist samt försäkringstjänsteman för att nämna några av de företrädda yrkena. Till området slöt sig snart en rad konstnärer som exempelvis Richard Bergh, Georg och Anna Pauli, skulptören John Börjesson och konstnärerna Anton Genberg, Gottfrid Kallstenius och Gerda Roosvall-Kallstenius samt Roland Svensson. Konstnärshusen skiljer sig i planering från de övriga villorna genom att de har stora ateljéer åt norr.

Bebyggelsen och miljön i Storängen är unik och många av villorna anses ha omistligt värde enligt en byggnadsinventering år 1979. 

Fakta

Upplåtelseform
Friköpt - Småhus
Byggnadsår
1935 (Arkitekt Olof Göransson)
Byggnadstyp
Tvåplanshus med källare
Uppvärmning
Bergvärme, kamin
Energiprestanda
69 kWh/Kvm och år
Fönster
Original, tillbyggnad med träfönster i originalstil. 2-glas samt 2+1-glas
Fasad
Reverterad puts
Tak
Tegelpannor
Bjälklag
Trä
Stomme
Träreglar, betong
Plåtarbete
Plåt
Grund
Källargrund
Vatten och avlopp
Kommunalt vatten året om/Kommunalt avlopp.
Ventilation
Självdrag
Taxeringsvärde byggnad
3 061 000 kr
Taxeringsvärde tomt
4 936 000 kr
Taxeringsvärde totalt
7 997 000 kr

Driftkostnad

El
3 366 kr/mån
Vatten/Avlopp
1 123 kr/mån
Försäkring
884 kr/mån
Driftskostnader totalt
5 373 kr/mån
Till toppen
Alla bilder