Mer info

Kulturskatt med hiss och garage

Österlånggatan 39, 2 tr – Gamla Stan

Boarea 210 kvm Rum | Våning 6 rok | 2 av 4
Pris Såld Avgift 6 872 kr / mån

Mitt i Gamla Stan återfinns denna anrika paradvåning i kulturhistoriskt intressant fastighet från 1600-talet. Varsamt bevarade originaldetaljer så som 1700-talsmålningar, pardörrar och en vacker, fungerande kakelugn ger ett boende i historisk anda. Med sina generösa 210 kvadratmeter har denna minutiöst renoverade 6:a en ypperlig disposition väl lämpad för såväl representation som familjeliv. Bl a bjuds gustaviansk salong, flera sällskapsrum med 3.4 meters takhöjd, 3-5 sovrum och två badrum. Garageplats tillhör och nås via stor hiss som går hela vägen ner. Trevliga gemensamhetsutrymmen i föreningen i form av källarlokal med bastu mm samt härlig takterrass med vidsträckt utsikt. Välskötta brf Glaucus 8 och Österlånggatan 39 är ett av Gamla Stans landmärken och här erbjuds möjligheten förvärva ett unikt boende med hänförande historia.

Bilder

Beskrivning

BESKRIVNING

Paradvåning med med ljust läge invid Johannesgränd och Benickebrinken samt närhet till Slottsbacken och Gamla Stans rika kulturutbud.

Våningen har sedan 2014 varsamt totalrenoverats. Gustavianska originaldetaljer återfinns i flertalet rum och den fina dispositionen passar såväl för representativa sammanhang såväl som för den större familjen. Här bjuds 3-5 sovrum, två badrum och ett platsbyggt kök. Sällskapsrum i form av gustaviansk salong med kolonnkakelugn och vackra trägolv, takhöjd om cirka 3,4 meter, genomgående vackra stora fönster, pardörrar, stuckaturer samt bröstpaneler. Dessutom 1700-talsmålningar i original. Masterbedroom/matsal med takstuckaturer, grisaillemålningar, golvtiljor och sovalkov med pompejansk dekor, samt "lönnrum"/passage mot vardagsrummet.

Våningens speciella särdrag bidrar till ett extra värde och dess kulturhistoriska byggnadselement bör förvaltas väl då det är ett hem i en värdefull omistlig del av Gamla Stan. Hela fastigheten är s.k. blåklassad, vilket innebär att varje förändring skall godkännas av stadsbyggnadskontoret. Tidstypiska detaljer får inte påverkas utan skall bevaras. Underhåll såsom ytskikt samt våtskikt i badrum är tillåtet utan särskilt tillstånd. Kakelugnen i den gustavianska salongen förhyrs av Brf Glaucus 8 av Stadsmuseum - femårigt avtal löper från 20151231. Föreningen betalar hyran och vidarefakturerar denna till den aktuella bostadsrättsinnehavaren. Innevarande period är hyran 750 kr/år.

BRF GLACUS 8

Brf Glacus 8 består av 16 bostadsättslägenher och 5 lokaler. Föreningen är äkta och har god ekonomi med låga avgifter. Kvartalsavgift sker med betalning i förskott och en pantsättningsavgift tas ut av föreningen vid belåning av fastigheten.

Brf Glacus 8 disponerar marken med tomträtt enligt avtal med Stockholm Stad.

Gemensamhetsutrymmen i form av samlingslokal med bastu, samt en mindre takterrass med utsikt över Stockholms inlopp och Slussen. Även barnvagnsförråd, cykelförråd och snickarbod.

Garageplats i källarplan tillhör lägenheten och denna har en separat avgift om 420 kr/mån. Garaget nås via stor modern hiss, en sällsynt förmån i Gamla Stan!

Till lägenheten hör källarförråd.

UNDERHÅLL

2018

Byte stamventiler värmerör, byte cirkulationspump, installation avfiltrerare och byte av samtliga radiatorer i huset

Målning av fönster i röda huset samt porten

Energideklaration

2017

OVK, radonmätning och byte av expansionskärl

2016

Installation av ny hiss

Målning fläktrumsgolv, installastion kar under fläkt samt ny golvbrunn

Byte av rör i källaren

2015

Stamspolning och rensning av stammar samt stickledningar

Målning källare, städskrubb och soprumsgolv

2014

Renovering stora gårdsterrassen

2011

Målning av yttertak

1968

De två intilliggande husen förenas och får ett gemensamt trapphus med hiss

Stammarna kommer i framtiden behöva bytas/rekonditioneras. Föreningen utför stamspolning regelbundet med ca 5 års mellanrum, senast 2015. Föreningen har beslutat att genomföra en förstudie för att kartlägga status och förutsättningarna i fastigheten samt erhålla fullgott beslutsunderlag.

HISTORIK

Byggherre Cron, en välkänd restaurangprofil under 1660-talet, spridde Österlånggatans namn i folkmun genom restaurang Pelikan bland dåtidens kulturelit. Spår av denna tid finns i fastigheten i form av en vacker bevarad kolonnprydd entré med kalkstenstrappa.

Källarvåningen med valv och stora tjocka kalkstensväggar har en gång hyst gäster som skalden Carl-Michael Bellman.

Österlånggatan 39 renoverades och byggdes på under olika tidsepoker, byggnadselement från 1700-talet pryder våningen med detaljer i stil med den Louis Masreliez (17481810) bildkonstnär, dekoratör och inredningsarkitekt till Gustav III, blev känd för. Masreliez var en betydelsefull frontfigur under den gustavianska perioden i Sverige och hans arbeten karaktäriseras av väggfält utförda i den sengustavianska så kallade pompejanska stilen, en stil inspirerad av de då aktuella utgrävningarna av antika Pompeji. 

Fakta

Fakta

Upplåtelseform
Bostadsrätt - Lägenhet
Andel i föreningen
10.86% %
Lägenhetsnummer
6
Ingår i avgiften
Värme,VA, Kabel-TV
Våningsplan
2 av 4
Hiss
Ja
Förening
Brf Glaucus 8
Byggnadsår
1664 (1700-tal / 1960-tal)
Energiprestanda
86 kWh/Kvm och år

Dokument

Planritning

Vi hjälper dig att finna det du söker

Få de senaste objekten som matchar dina önskemål i din mailkorg innan de når marknaden. Anmäl dig till wredes spekulantregister och ange din sökning. Vi matchar alla objekt.

Att sälja underhand

En del av våra kunder föredrar en försäljning där man inte visar upp sitt hem helt publikt. Här ses ett urval av våra hem som Wrede säljer underhand. De visas endast på vår hemsida med begränsad information och syns inte på Hemnet. Vi har även flertalet villor, våningar samt lant-& sjöställen till salu som inte visas här. Söker ni ett exceptionellt hem utöver det vanliga? Vänligen kontakta oss på info@wrede.se så berättar vi mer om vårt underhandsutbud.

SPEKULANTREGISTER

Om du vill göra en intresseanmälan för olika typer av objekt (våningar, villor, lant & sjöställen, skåne & gotland) måste du anmäla dig för varje objektstyp.

Wredes nyhetsbrev

Varje vecka får du ta del av Wredes senaste objekt som ännu inte nått den öppna marknaden. Här läser du om de mest extravaganta hemmen, blir uppdaterad om de våra underhandsförsäljningar och får ta del av inbjudningar till kommande exklusiva event hos Wrede.
Söker du ny bostad? Anmäl dig till Wredes spekulantregister