Mer info

Idylliska Trasthagen på Lidingö

Trasthagen 20 – Trasthagen

Boarea 328 kvm Rum 6 rok
Pris Såld Tomtarea | Vattenarea 2 331 kvm | 2 405 kvm

Med bedårande sjötomt mot Kottlasjön och Långängens naturreservat nära intill återfinns idylliska Trasthagen och de tre s.k. syskonvillorna anno 1887. Henriksberg är ett av dessa ljuvliga sekelskifteshem som nu saluförs med bevarad charm efter diskret men omfattande tillbyggnation under jord, totalt 328 kvm varav 171 kvm boarea. Tomten om 4 736 kvm, inklusive vatten, har rakt söderläge mot vattnet som erbjuder bad och kräftfiske. Denna är terrasserad med både sluttande och plana gräsytor. Utformning med stensatta granitgångar, flera fina gatstensbelagda uteplatser, en liten damm samt sjöstuga med vedeldad bastu invid vattenbrynet och de två bryggorna. Vid infarten finns även ett gästhus med rum, litet kök, dusch och toalett, även förrådsdel. Välkommen till en sagolik miljö och vackra Henriksberg som endast haft tre ägare genom tiderna.

Bilder

Beskrivning

Planlösning

Entréhall med kapprum och platsbyggd lite soffa. Stort trevligt lantkök med matplats för 8-10 personer. Renoverat 2003. Inbyggd soffa i burspråket. Spis Ilve Majestic. Stor kylförvaring med Norcool i skafferiet. Frys Gaggenau. Diskmaskin Miele från 2009. Takspots. Sällskapsdel med härlig, ljus veranda med stora fönster mot sjösidan, matsal för 12-14 personer samt vardagsrum. Utgång till trädgården. Bibliotek/tv-rum med vacker kakelugn och stor tv bakom skåpsdörrar. Hela planet har laserat trägolv. Vitmålad trätrappa med väggar av pärlspont.

 

Övre plan med master bedroom med sagolik utsikt över vattnet och trädgården. Takspots.Två rymliga dressingroom med inbyggda lådor och garderober. Litet sovrum med platsbyggd säng och kakelugn (fungerar ej f.n.) Hörnsovrum med platsbyggd säng med lådor samt platsbyggd förvaring med lådor. Badrum med glasdörr in till dusch med handdusch och takdusch, dubbla tvättställ nedsänkta i träkommod och vägghängd toalett. Sjöstensplattor på väggar och sjöstensmosaik på golv. Elgolvvärme. Renoverat 2003. Sovrum/"panikrum" med extra förstärkt säkerhetsdörr. Hela planet har vitlaserade trägolv, förutom badrummet.

 

Övre källarvåning. Övre. Separat entré. Liten hall med sjöstensgolv och tvättho. Klädkammare. Utrymme för bergvärmepump. Tvättstuga med arbetsbänk av sandsten, målade väggar och sjöstensgolv, Miele TM och TT från 2012. Arbetsrum med notat teakgolv. Badrum med både bubbelbadkar, litet badkar samt separat duschplats. Målning och sjöstensplattor på väggar och golv. Renoverat 2005. Ångbastu med målning och sjöstensplattor både på väggar och golv. Renoverat 2005. Toalettrum med vägghängd wc. Målning och sjöstensplattor på väggar och golv.

 

Nedre källarvåning. Källaren är tillbyggd 2007 och är grundlagd med betongplatta på mark . Separat entré ut till trädgården med yttertrappa av granit och yttervägg klädd med granit.
Apparatrum med golvvärmefördelare, ventilationsanläggning, golvbrunn och elpanna Elbaronen(11 kW) från 2007.
Rymlig vinkällare med kylaggregat och hyllor av ek. Korridor. "Golfrum" med grön heltäckningsmatta. Extra frys. Gymrum. Vapenskåp. Allrum/biosalong med stor filmduk. Platsbyggda hyllor för förvaring. Inbyggd bred uppfällbar säng.

 

Den vackra lummiga trädgården är omgärdad av staket och vit grind och är anlagd av trädgårdsarkitekten Eva Robins med mängder av perenner såsom rosor i olika färger, hortensior, daggkåpa, syrener, blåregn och vinrankor. Stora plana gräsytor för bollspel. Liten porlande damm med pump. Gräsmattorna bevattnas med automatiskt system.   

 

Gäststuga med rum, kök, dusch och toalett. Förrådsbyggnad. Flaggstång.

 

 Sjöstuga med vedeldad bastu. Två bryggor. Fint bad samt kräftfiske i Kottlasjön. Vintertid härliga skridskoisar.

 

 

Områdets historia

Namnet Trasthagen kommer från torpet Trasthagen under Stockby Gård.

 

Vid Kottlasjöns norra strand lät artillerifyrverkmästaren Adolf Rickard Törner sin svärson CE Henrik Bergström förvärva ett antal tomter av ägaren till Stockby Gård. I avtalet från 1886 står att läsa "belägna lägenhet benämnd "Balders minne", hädanefter kallad Henriksberg". Törner, som var en färgstark och känd man i dåtidens Stockholm lät här åt sina tre döttrar uppföra de tre s.k. syskonvillorna: Henriksberg, Annelund och Ulfsborg.

 

Kommunikationen till och från Stockholm skedde med ångbåt från Nybrokajen till Mölna, därefter fick man promenera till Kottlasjöns södra ände för att sedan använda roddbåt.

 

Under 1990-talet när området blev detaljplanelagt tillkom fyra nya hus på tidigare obebyggda tomter. Detaljplanen innebär kulturhistoriskt skydd och tillåter inga avstyckningar och nya hus.

 

Henriksberg har endast haft tre ägare sedan det byggdes 1887.

Fakta

Fakta

Upplåtelseform
Friköpt - Småhus
Byggnadsår
1887 (Tillbyggnader från 2007 och 2011)
Byggnadstyp
1,5 plans villa med källare
Uppvärmning
Bergvärmeanläggning(bergvärmepump och separat vv-beredare) från 2005 samt elpanna från 2007 i apparatrummet. Vattenburen golvvärme i hela bottenvåningen, hela den övre samt den nedre källaren.
Energiprestanda
190 kWh/Kvm och år
Fönster
Delvis kopplade 2-glas. Delvis 2-glas isolerglas eller 3-glas(2-glas isolerglasruta med en kopplad båge/ruta)
Fasad
Stående och liggande träpanel.
Tak
Enkelfalsad plåt
Bjälklag
Trä, betong. I källarvåningen 2005 blev de ursprungliga betonggolven bortbilade och ersatta med isolering, ny betonggjutning med klinkerplattor och vattenburen golvvärme.
Stomme
Trä
Grund
Undergrund berg och pinnmo. Grundsulor, betongplatta
Vatten och avlopp
Kommunalt vatten året om. Enskilt avlopp med avloppsbrunn för avloppet.
Ventilation
Mekanisk. I vinkällaren finns kylaggregat
Taxeringsvärde byggnad
1 940 000 kr
Taxeringsvärde tomt
5 400 000 kr
Taxeringsvärde totalt
7 340 000 kr

Driftkostnad

El
5 250 kr/mån
Vatten/Avlopp
382 kr/mån
Renhållning
287 kr/mån
Försäkring
841 kr/mån
Driftkostnader totalt
6 760 kr/mån

Dokument

Dokument

Planritning

Vi hjälper dig att finna det du söker

Få de senaste objekten som matchar dina önskemål i din mailkorg innan de når marknaden. Anmäl dig till wredes spekulantregister och ange din sökning. Vi matchar alla objekt.

Att sälja underhand

En del av våra kunder föredrar en försäljning där man inte visar upp sitt hem helt publikt. Här ses ett urval av våra hem som Wrede säljer underhand. De visas endast på vår hemsida med begränsad information och syns inte på Hemnet. Vi har även flertalet villor, våningar samt lant-& sjöställen till salu som inte visas här. Söker ni ett exceptionellt hem utöver det vanliga? Vänligen kontakta oss på info@wrede.se så berättar vi mer om vårt underhandsutbud.

SPEKULANTREGISTER

Om du vill göra en intresseanmälan för olika typer av objekt (våningar, villor, lant & sjöställen, skåne & gotland) måste du anmäla dig för varje objektstyp.

Wredes nyhetsbrev

Varje vecka får du ta del av Wredes senaste objekt som ännu inte nått den öppna marknaden. Här läser du om de mest extravaganta hemmen, blir uppdaterad om de våra underhandsförsäljningar och får ta del av inbjudningar till kommande exklusiva event hos Wrede.
Söker du ny bostad? Anmäl dig till Wredes spekulantregister