Mer info

Generösa ytor och fantastisk utsikt på Stigberget

Lilla Erstagatan 6 – Södermalm

Boarea 191 kvm Rum | Våning 6.5 rok | 2 av 7
Pris Såld Avgift 8 490 kr / mån

Vacker, väldisponerad och spatiös våning med högt läge om 191 kvadratmeter i ett elegant hus uppfört mellan 1929-1930, ritat av arkitekten Rolf Bolin. Elegant matsal och stort sällskapsrum i fil, strålande ljust stort kök med stor hörnbalkong och fri sikt mot Skeppsholmen, Sofia kyrka och Södermalms takåsar. Upp till fem sovrum varav två mindre. Badrum med bastu. Gästtoalett. En trivsam och vackert inredd våning högt belägen på andra våningen i ett av Söders stiligaste hus ett stenkast från Vitabergsparken och Katarina kyrka. Stora fönsterpartier släpper in ljus från tre väderstreck och våningens många detaljer i original bidrar till en charmig och inbjudande atmosfär.  Välskött förening med charmig innergård och gemensam takterrass med utsikt över hela Stockholm. Slussens t-bana ligger tio minuters promenad bort och 2030 står Sofia station klar. Fjällgatans unika promenadstråk med Stockholms vackraste utsikt ligger runt hörnet liksom goda kommunikationer.

Bilder

Beskrivning

Interiör

Ingång till tapetserad hall med kapprum, garderob, gästtoalett och golv i fiskbensparkett. 

Ytterligare ingång invid till sovrumsdel passande för barnflicka/kontor/gäster. Två angränsande rum varav ett det gamla köket med skåp längs en vägg, diskho, målat furugolv och utsikt över den charmiga gården. 

Matsal och vardagsrum öppnar upp mot varandra med dubbla par pelare som rumsavdelare. Vackert golv i fiskbensparkett.  

Matsalen har inbyggda bokhyllor, öppen spis samt plats for 10 personer. 

Vardagsrum har fönsternisch med fönster i tre väderstreck, elementskydd samt inbyggda bokhyllor nedanför fönstret.

Stort kök med plats för många. Skåp i ljust grått, bänkskivor i vitgrå stenkomposit och polykromt kakel på vägg. Stort fönster samt dubbeldörrar ut mot hörnbalkong. Till utrustning hör induktionshäll, spis, fläkt, diskmaskin och stor kyl/frys.

Master bedroom med garderobsvägg. 

Ytterligare två sovrum. 

Badrum med grå klinker på golv och vitt kakel på vägg. Dubbla handfat, två duschar och två handdukstorkar. Bastu med aggregat från Tylö. Vägghängd toalett. Arbetsbänk samt tvättmaskin och torktumlare. Golvvärme (el). 

Gästtoalett, sk. Stockholmsdusch med vägghängd toalett, handfat och duschhuvud med golvbrunn. Vitt kakel på vägg och grön mosaik på golv.

Föreningen

Stammen 23 är en äkta bostadsrättsförening på Södermalm i Stockholm, grundad 1985. Fastigheten byggdes 1930 och har 87 lägenheter. Den ligger uppe på Stigberget bredvid Ersta Sjukhus och har ingångarna Stigbergsgatan 32 A och B samt Lilla Erstagatan 6. Fastighetsbeteckningen är Stammen23. Till lägenheten hör ett vindsförråd. 

Total bostadsyta om 6210 m² och 200 m² lokalyta.
Ekonomisk förvaltning SBC.
BRF hemsida www.stammen23.se

Q2/2023 höjs avgiften med 8%.
Nuvarande belåningsgrad ligger på 2850 kr/kvm bostadsrättsyta. 

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem, och vid delat ägande ska minsta ägarandel vara 10%. Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig till 2040. 

Renoveringar

1997 - VA-stammar i kök/ badrum, elstambyte och balkongrenovering.
2003 - renoverades tvättstugan
2006 - 2007 fönsterrenovering
2009 - 2010 renovering kungsbalkonger, terrasser
2012 - spolades stammarna, kontroll av ventilationskanaler, sotning av skorstenar samt fuktskador åtgärdades, målning fönster
2015 - trapphusen, OVK, inre renovering
2016 - belysning sensorer vind, byte två hissmaskiner på Stigbergsgatan
2017 - Installation av råttstopp, spolning stammar och stick
2018/2019 - renoverades skiffertaket.
2019 - sotning
2020 - stambyte rör i källaren och relining av dagbrunnar samt avloppstammar, brandskyddskontroll, renovering lokal
2021 – renovering av föreningslokalen, OVK, renovering hisskorgar, nya trädäck terrasser
2022 - Injustering värmesystem, renovering fönster samt installation energiglas. OVK. Stamspolning.

Styrelsen undersöker möjligheten till bergvärme men har inga övriga större renoveringar inplanerade.

TV & Bredband

Bredband med 250/50 + gruppavtal telefoni Bas samt ett basutbud med TV-kanaler ingår i avgiften. Comhem Play ingår och kan användas via ComHems Play app.

Parkering
Det finns fem garageplatser i huset med kölista. I övrigt boendeparkering på gatorna i området samt nybyggt parkeringshus under Stigberget där nuvarande ägare har en plats. 

Innergård och takterrasser
Vacker och lummig gård med trädgårdsmöbler och grill. Föreningen har två gemensamma takterrasser med fantastisk utsikt över hela Stockholm.

Gemensamma utrymmen
Stor tvättstuga
Sophus/miljöstation
Cykelrum/barnvagnsrum
Föreningslokal på Lilla Erstagatan 6 med övernattningsmöjlighet för upp till 4 personer.

 

Historik och Arkitektur

Arkitekten Rolf Bolins och byggmästaren Emil Lindqvists flerbostadshus från 1929 -30 representerar, på ett tydligt och spirituellt sätt, brytningstiden mellan 1920-talsklassicistisk och funktionalistisk arkitektur; tillsammans med de båda monumentalt anlagda byggnaderna f.d. Sjöbefälsskolan och Frans Schartaus handelsskola är byggnadens miljövärden avsevärda. Genom sitt monumentala läge på Stigberget intar byggnaden en framskjuten plats i stadsbilden kring Stigberget och Folkungagatan. Byggnaden är en del av Stigbergsområdet som har klassificerats som riksintressant för kulturmiljövården och Stockholms stadsmuseum har klassificerat den enskilda byggnaden som grön dvs. särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Särskilda konstnärliga värden finns i de ursprungliga (övermålade) dekorationsmålningarna i entréhallen, Stigbergsgatan, i putsreliefen i entréhallen, Lilla Erstagatan och i den exteriöra putsreliefen över porten, Lilla Erstagatan. l byggnaden förenas äldre tiders högkvalitativa byggnadshantverk med den inbrytande moderna tidens material och många bekvämligheter. Husets höga grad av autenticitet dvs. ursprunglighet gör det särskilt viktigt att ta tillvara bevarade fysiska värden t.ex. köksinredningar.

Personhistoria

Förutom stora arkitektoniska och stadsbildsmässiga kvaliteter har byggnadens kulturhistoria särskilda personhistoriska dimensioner.

Den under 1920-talet ledande arkitekten i Sverige var Ivar Tengbom, upphovsman till bl a Tändstickspalatset, Stockholms Enskilda bank och Stockholms konserthus. Från det att huset stod klart hyrde Tengbom en av kungsvåningarna, Klippgatan 6 (Lilla Erstagatan 6), men han flyttade ut redan 1933. Tengbom ritade själv lägenhetens inredning. Interiören är hållen i funktionalistisk stil där också drag av Art Deco kan skönjas.

Greta Garbos mor Anna Gustafsson och bror Sven bodde i huset från 1931 till 1937, under senare tiden i ”Tengbomlägenheten”.

Efter familjen Gustafsson flyttade en familj von Schinkel in i lägenheten. De tillförde glasmålningar som monterades i lanterninerna. Glasmålningarna är från tiden kring sekelskiftet 1900 och skall vara hämtade från Tidö slottskapell.

Den på sin tid legendariska gymnastikdirektören Maja Carlquist, nationellt känd som ledare för gymnastiktruppen Sofiaflickorna, bodde i huset från det att det var nybyggt till sin död 1968. Paret Carlquist flyttade först in i en lägenhet med adress Stigbergsgatan för att 1934, i takt med att familjen växte, flytta in i en större lägenhet i husets sydöstra hörn, Klippgatan 6, 1 tr.

Dessutom har bland andra kompositören Einar Eklöf, författaren Thomas Botvid, musikern och kompositören Olle Adolphsson, jazzmusikern Claes Jansson, simmerskan Therese Alshammar, musikerna Soldan Ridderstad och Alf Nilsson, samt skådespelarna Michael Nyqvist och Johan Ulveson bott i huset.

 

Fakta

Fakta

Upplåtelseform
Bostadsrätt - Lägenhet
Andel i föreningen
0.0292094
Lägenhetsnummer
00114
Ingår i avgiften
Värme, Vatten, Kabel-TV, Bredband
Våningsplan
2 av 7
Hiss
Ja
Förening
Brf Stammen 23
Byggnadsår
1930 (Arkitekt Rolf Bolin)
Energiprestanda
168 kWh/Kvm och år
Bostadsrättens nettoskuldsättning
367 494 SEK

Driftkostnad

El
816 kr/mån
Försäkring
460 kr/mån
Driftkostnader totalt
1 276 kr/mån

Dokument

Planritning

Vi hjälper dig att finna det du söker

Få de senaste objekten som matchar dina önskemål i din mailkorg innan de når marknaden. Anmäl dig till wredes spekulantregister och ange din sökning. Vi matchar alla objekt.

Att sälja underhand

En del av våra kunder föredrar en försäljning där man inte visar upp sitt hem helt publikt. Här ses ett urval av våra hem som Wrede säljer underhand. De visas endast på vår hemsida med begränsad information och syns inte på Hemnet. Vi har även flertalet villor, våningar samt lant-& sjöställen till salu som inte visas här. Söker ni ett exceptionellt hem utöver det vanliga? Vänligen kontakta oss på info@wrede.se så berättar vi mer om vårt underhandsutbud.

SPEKULANTREGISTER

Om du vill göra en intresseanmälan för olika typer av objekt (våningar, villor, lant & sjöställen, skåne & gotland) måste du anmäla dig för varje objektstyp.

Wredes nyhetsbrev

Varje vecka får du ta del av Wredes senaste objekt som ännu inte nått den öppna marknaden. Här läser du om de mest extravaganta hemmen, blir uppdaterad om de våra underhandsförsäljningar och får ta del av inbjudningar till kommande exklusiva event hos Wrede.
Söker du ny bostad? Anmäl dig till Wredes spekulantregister