En äkta pärla i Bartelska huset

Område Gamla Stan

Adress Själagårdsgatan 2A, 2 tr

Antal rum 2.5

Boarea 58 m2

Avgift 2 461 SEK / Mån

SÅLD

Beskrivning

Det Bartelska huset, ett 1600-talspalats mitt i Gamla Stan, anses vara det intressantaste huset i Stockholm efter Slottet och det Tessinska palatset. Här bjuds 1700-tals takmålningar och Tessinska stuckaturer. Det gäller även interiört i den charmerande och samtidigt topprenoverade lilla 3:an om 58 kvm på 2 tr. Lägenheten flankeras av ett magnifikt kastanjeträd på Brända Tomten och det finns även tillgång till prisbelönt innergård, en av få i sitt slag. Sammantaget erbjuds det absolut bästa av Gamla Stan i detta härliga boende.

Fakta

Förening Bartelska & Törneska Husen

Upplåtelseform Bostadsrätt - Lägenhet

Våningsplan 2/3

Hiss Finns ej

Lägenhetsnummer 108 / 1201

Antal sovrum 1

Energiprestanda 116

Byggnadsår 1660

Uppvärmningstyp Direktverkande el

Ekonomi

Andel i förening 3.362

Ingår i avgift Vatten

Interiör

Entrén leder rakt in i generöst vardagsrum avhängning i två garderober, samt platsbyggd bokhylla och utrymme för såväl soffgrupp som matbord. Rummet stoltserar med magnifika takmålningar och överblickar Brända Torget som ligger rakt utanför.
 
I anslutning följer trivsamt sovrum, likaså här vackra tak- och fönstermålningar av högsta kvalitet.
 
På andra sidan vardagsrummet följer kök med utmärkt matplats. Köket är högexklusivt från Poggenpohl och utgör ett stramt vitt inslag i tydlig kontrast mot de många bevarade och ursprungliga utsmyckningarna. 
 
I fil följer mindre rum med badrum innanför. Badrummet är påkostat bl a med kakel från Fired Earth och självklart utrustat med tvättmaskin.
 
Lägenheten nyttjar ett förråd i källlaren.

Förening

Brf Bartelska & Törneska Husen är en stabil förening i välskött fastighet. I huset finns 17 BR/lokaler. Två av lokalerna är hyresrätter.
 
Fastigheten är försäkrad i Brandkontoret och kompletteringsförsäkrad hos IF. Varje BR-ägare har att försäkra sitt eget bohag samt egen inredning.
 
Svenska Akademin äger några nio lägenheterna för sina ledamöters räkning och har en representant i styrelsen. Föreningen är en äkta förening, vilket har konstaterats efter en utredning av Skatteverket.
 
Juridisk person godkänns inte. Föreningen är restriktiv till andrahandsuthyrningar. Inget krav på mantalsskrivning finns registrerat.  Ingen reglering finns angående delat ägande. Föreningen äger huset och den grund det står på. Föreningen hyr in sig på den grönskande gården och har i och med detta full tillgänglighet till den. Kaffe i solen på gården kan varmt rekommenderas.
 
I dagsläget tas inga överlåtelseavgifter eller pantsättningsavgifter ut.
 
Fastigheten är i gott skick, taken har nyligen målats och det enda stora arbetet som förväntas göras i framtiden är ommålning av fasad, något som dock ligger åtminstone tio år framåt i tiden. Vatten- och elstammar är bytta på 70-talet och är i gott skick. Ingen planering finns i dagsläget för renovering av dessa. Föreningens ekonomi är genom tiderna mycket god, med relativt låg belåning, se vidare årsredovisningen. Ingen avgiftshöjning planeras i dagsläget.
 
Till lägenheten hör ett mindre källarförråd, i fastigheten finns inga andra gemensamma utrymmen förutom mindre plats för några cyklar på den lilla genomgångsgården.
 
Uppvärmning är direktverkande el. Det finns ingen parkering kopplad till huset, dock kan de som är skrivna på adressen få boendeparkering som är så konstruerad att de i Gamla Stan får parkera på alla boendeparkeringar i hela innerstan.
 
Viktigt för blivande ägare är att veta att fastigheten är lagligt skyddat byggnadsminne. Det betyder i princip att inget av det gamla får förändras utan speciellt tillstånd från riksantikvarien, däremot finns givetvis inga restriktioner för vanligt underhåll eller att byta vitvaror eller liknande.

Ansvarig mäklare

Johan Derelöv

johan@wrede.se

072-166 10 20

Wrede Fastighetsmäkleri
Jungfrugatan 27
114 44 Stockholm

Till toppen