Mer info

Charmfull villaidyll i Storängen

John Lodéns väg 21 – Storängen

Boarea | Biarea 200 kvm | 15 kvm Rum 6 rok
Pris Såld Tomtarea 1 860 kvm

Inbäddad i lummig grönska bland syrener och äppelblom ligger denna vackra sekelskiftesvilla i historiska Storängen, en av Sveriges bäst bevarade villasamhällen. Ritad av arkitekt Erik Landewall och uppförd 1905 med många fina originaldetaljer bevarade. Med högt läge i söder, disponerad på 215 kvm över tre plan med 6 rum och kök. Entréplan har vardagsrum med öppen spis, matsal, kök, gästtoalett och två terrasser. Övre plan med badrum och tre bra sovrum varav ett med balkong. Källarplan med ytterligare ett sovrum, tvättrum, förråd samt angränsande garage. Tomt på 1860 kvm med gräspartier, grusgångar, etablerade träd och blommande buskage som ger insynsskydd åt alla håll. En ståtlig flaggstång pryder framsidan. Bra förskolor, skolor och dagis i absolut närhet. Inom ett stenkast mycket bra kommunikationsmöjligheter med en minuts promenad till Storängens station och tio minuters promenad till Nacka centrum. I närheten fina promenadstråk, skogsområden samt Långsjöns naturreservat.

Bilder

Beskrivning

Interiör

Entréplan
Ingång till hall med väggpaneler och kappavhängning. Golv i parkett. 
Ljust vardagsrum med fönster i två väderstreck, platsbyggda bokhyllor och golv i parkett. Öppning med skjutdörrar till matsalen.
Matsal med exponerad tegelvägg och utgång till terrass. Golv i parkett.
Kök med vita luckor och mörk lönn från Poggenpohl. Mosaik på vägg och arbetsbänkar i körsbärsträ samt svart granit. Till utrustningen hör ugn, induktionshäll, diskmaskin, kyl, frys och mikro. Ektiljor på golv. Golvvärme.
Gästtoalett med vitt kakel och tapet på vägg, handfat och wc. Svartvita klinker på golv. Golvvärme (el). 

Övre plan
Tre bra sovrum med furutiljor på golv. Ett av sovrummen med pärlspontspanel, balkong och garderobsvägg.
Badrum med vitkaklade väggar, mörka klinkers på golv, dusch med glasväggar samt badkar på fötter. Två klassiska handfat på fot. Golvvärme (el). 

Källare
Två förrådsrum varav ett större.
Tvättrum med tvättmaskin och torktumlare. 
Sovrum

Exteriör

Lummig trädgård med etablerade träd och insynskyddande lummig inramning. På våren blommar fina syréner av olika färger, äppelblom och fruktträd. 

Parkering på baksidan med infart från Krokvägen med plats för flera bilar. Garage 13 kvm.

 

Renoveringar

OMBYGGNADS-, RENOVERINGSÅR
1999: Total renovering samt viss ombyggnation i samband med förvärv
1999: Samtliga invändiga delar av huset renoverades. Samtliga avloppsstammar byttes ut förutom i sutterängvåning och radiatorer.
1999: De flesta fönstren byttes.
2009: Ny terrass inkl. räcke i anslutning till matsalen.
2010: Renovering av hall, fasadhörn sydost dränerades.
2011: Byte av tak dvs takpannor, läkt och papp. Komplettering av isolering vind. Takstege och beslag lades till under takrenoveringen. Badrum övre plan totalrenoveras.
2012: Stuprör och hängrännor byttes.
2013: renovering vardagsrum
2017: Trägolven i entréplan omslipade och vaxade
2018: Elinstallationer i sutterängvåning byttes.
2020: ommålning och tapetsering av sovrum. Fasad nord samt väst målades och delar av panel byttes.
2021: Fasad öst och syd målades och delar av panel byttes samt byte av vissa plåtdetaljer. Ny bergvärmepump Bosch. Byte av resterande avloppsstammar och rör i källargolv. Nya klinkers i hall och sovrum samt installation av vattenburen golvvärme i sutterängvåning.
2022: byte av avloppsrör utomhus ut mot servis i gatan/Krokvägen. Kommunen bytte samtidigt servisen ut i gatan på Krokvägen.

 

Storängen

Villan på John Lodéns väg ritades för Th. L. Vilstrup av arkitekt Erik Landewall 1905 och uppfördes strax därefter. Landewall är bl. a. känd för att ha arbetat tillsammans Ferdinand Boberg och Ludwig Peterson som ritare och var även arbetsledare vid bygget av Nordiska museet och Skansen. En av hans mest kända byggnader är det pampiga jugendpalatset Drottsgården på Katarinavägen som revs 1971.

Storängens villasamhälle i Nacka grundades 1904 på privat initiativ och beboddes vid den tiden av en liten privilegierad grupp. En grupp tjänstemän bildade år 1904 Tjänstemännens Egnahems Förening vid Järla. Namnet Storängen blev officiellt antaget 1905. Marken ägdes av Järnvägsaktiebolaget Stockholm-Saltsjön. Bolaget upplät ett område, omfattande 77 tomter, till föreningens disposition. Tomt för tomt skulle marken friköpas direkt från bolaget, men endast föreningens medlemmar hade rätt att köpa. Vem som helst kunde ansöka om medlemskap i föreningen, men detta beviljades endast om den sökande ansågs komma att passa in i samhället. Härigenom fick samhället en mycket speciell karaktär och en säregen homogenitet. Denna förening, som nu har firat 100 års jubileum år fortfarande mycket aktiv och äger t.ex samhällets tennisbana med omliggande park, den vackra f.d skolbyggnaden samt ett generöst tilltaget lek- och samlingsområde, ”Ängen”. Som dotterorganisation finns ett livligt Trädgårdssällskap, som anordnar diverse lokala evenemang och även resor samt har utgivit en kokbok.

De flesta villor var arkitektritade, direkt på beställning av respektive byggherre. På 1940-talet styckades många tomter av  och nya villor byggdes i funktionalistisk stil. 

Bland de första invånarna i Storängen fanns många jurister, ett par professorer, flera direktörer, några ingenjörer, en arkitekt, handelsresande, journalist samt försäkringstjänsteman för att nämna några av de företrädda yrkena. Till området slöt sig snart en rad konstnärer som exempelvis Richard Bergh, Georg och Anna Pauli, skulptören John Börjesson och konstnärerna Anton Genberg, Gottfrid Kallstenius och Gerda Roosvall-Kallstenius samt Roland Svensson. Konstnärshusen skiljer sig i planering från de övriga villorna genom att de har stora ateljéer åt norr.

Tack vare den gemensamma ekonomiska föreningen i området samäger fastighetsägarna en park med tennisbana, en stor äng där det ordnas valborgsfirande samt en f.d. skolbyggnad där man samlas för fester och aktiviteter. Det finns dessutom andra föreningar som för Storängsborna samman. Tennisklubben, Brandmannakåren, Kjoltyg, Trädgårdssällskapet för att nämna några. Flyttar man till Storängen kan man, om man vill, bli en del av en gemenskap som skapar trivsel och samhörighet för både barn och vuxna. För den fritidsintresserade ligger Nackareservatet och Hellasgården nära, bad och bryggor finns i Järlasjön och Långsjön. På vintern finns det möjlighet att både åka skidor och skridskor. I området finns två förskolor och i närområdet finns ett flertal grundskolor samt Nacka Gymnasium. Även Nacka Musikskolor och Internationella Engelska Skolan finns i närheten. Runt hörnet ligger Nacka Forum, SATS, Ica Maxi samt bussar och Saltsjöbanan. Det tar en kvart att åka till Slussen.

Fakta

Fakta

Upplåtelseform
Friköpt - Småhus
Byggnadsår
1905 (Arkitekt Erik Landewall)
Uppvärmning
Bergvärme
Energiprestanda
85 kWh/Kvm och år
Fönster
2-glas
Fasad
Träpanel
Tak
Tegelpannor
Bjälklag
Trä
Stomme
Träreglar, Betong
Plåtarbete
Plåt
Grund
Sutteräng
Vatten och avlopp
Kommunalt vatten året om/Kommunalt avlopp.
Ventilation
Självdrag
Taxeringsvärde byggnad
2 430 000 kr
Taxeringsvärde tomt
6 000 000 kr
Taxeringsvärde totalt
8 430 000 kr

Driftkostnad

El
3 306 kr/mån
Vatten/Avlopp
925 kr/mån
Renhållning
292 kr/mån
Driftkostnader totalt
4 523 kr/mån

Planritning

Vi hjälper dig att finna det du söker

Få de senaste objekten som matchar dina önskemål i din mailkorg innan de når marknaden. Anmäl dig till wredes spekulantregister och ange din sökning. Vi matchar alla objekt.

Att sälja underhand

En del av våra kunder föredrar en försäljning där man inte visar upp sitt hem helt publikt. Här ses ett urval av våra hem som Wrede säljer underhand. De visas endast på vår hemsida med begränsad information och syns inte på Hemnet. Vi har även flertalet villor, våningar samt lant-& sjöställen till salu som inte visas här. Söker ni ett exceptionellt hem utöver det vanliga? Vänligen kontakta oss på info@wrede.se så berättar vi mer om vårt underhandsutbud.

SPEKULANTREGISTER

Om du vill göra en intresseanmälan för olika typer av objekt (våningar, villor, lant & sjöställen, skåne & gotland) måste du anmäla dig för varje objektstyp.

Wredes nyhetsbrev

Varje vecka får du ta del av Wredes senaste objekt som ännu inte nått den öppna marknaden. Här läser du om de mest extravaganta hemmen, blir uppdaterad om de våra underhandsförsäljningar och får ta del av inbjudningar till kommande exklusiva event hos Wrede.
Söker du ny bostad? Anmäl dig till Wredes spekulantregister