Mer info

Falkenerarbostället – modernt boende i 1700-talsidyll

Prostvägen 6 – Solna kyrkby

Boarea | Biarea 163 kvm | 19 kvm Rum 6 rok
Pris Såld Tomtarea 2 716 kvm

Sällsynt tillfälle att förvärva Falkenerarbostället uppfört 1726, centralt beläget i Solna kyrkby inom gångavstånd från Karolinska sjukhuset, Vasastan och Hagaparken. Denna idylliska lilla gård från 1700-talet erbjuder en möjlighet att äga ett stycke svensk historia. Fastigheten har genom nuvarande ägare genomgått varsamma renoveringar för att behålla och framhäva sin charm och karaktär. Falkenerarbostället utgör idag ett modernt och praktiskt boende disponerat om 182 kvm i vacker interiör med fem kakelugnar från 1700-talet. Inpå knuten ligger Solna kyrka med anor från 1100-talet och till fastigheten hör 14 parkeringsplatser som hyrs ut med goda intäkter. Huset omges av en stor och välskött trädgård om 2 716 kvm med generösa gräspartier, odlingslådor och flera vackra uteplatser. Insynsskyddat genom vackra etablerade träd och häckar, inramat av blomstrande hägg och syrén. Enastående boende i stan med goda kommunikationer endast tio minuter från Stureplan.

Bilder

Beskrivning

Byggnad och interiör

Falkenerarbostället uppfördes 1726 och har en tidstypisk sexdelad planlösning i markplan. Tidigt i byggnadens historia, omkring år 1800, har huset utökats ett fönsterpari söderut genom förlängningen av de två södra rummen.

Byggnadsvård har prioriterats när hela byggnaden varsamt renoverades under 2016 av nuvarande ägare för att behålla och framhäva sin charm och karaktär. Falkenerarbostället utgör idag ett modernt och praktiskt boende i vacker interiör med stor känsla av 1700-tal.

MARKPLAN

Ingång genom stor entrédörr från 1700-talet till hall med gäst-wc. Kalkstensgolv med vattenburen golvvärme.

Husets sal med kakelugn från 1700-talets andra hälft med polykrom dekor.

Matsal med plats för cirka 10-12 personer och kakelugn från 1700-talets andra hälft med dekor i blått.

Kök i klassisk stil med massiva trä- och granitskivor samt målade furuskåp. Dubbel ho i vitt porslin. Till maskinella utrustningen hör spis från Smeg med fläkt ovan, mikrovågsugn, diskmaskin, frys samt generös hörnkyl.

Bibliotek / arbetsrum med en rund kakelugn från 1700-talets andra hälft med polykrom dekor.

Gästrum / tv-rum med en rund grönglaserad kakelugn från 1700-talets andra hälft.

Genomgående vitmålade putsade tak. Takhöjd på markplan cirka 2,20 m.

Genomgående vackra skurgolv i furu från 1700-talet, förutom i köket vars golv är från tidigt 1900-tal.

ÖVRE PLAN

Övre hall med vackert ljusinsläpp.

Master bedroom med väggar i bemålad träpanel från omkring år 1800 och en rund kakelugn från 1700-talets andra hälft med geometrisk dekor i blåvitt.

Två praktiska klädkammare (walk-in closet) med generöst med utrymme och platsbyggd inredning, båda klädkamrarna med fönster och den ena även med ett takfönster.

Ytterligare ett sovrum med platsbyggd garderob.

Badrum med fristående badkar, dusch med glasvägg, handfat med kommod, wc, spotlights i tak. Delvis vitt kakel på vägg och kalksten på golv. Tvättrumsdel med pärlspont på vägg med tvättmaskin och torktumlare. Golvvärme (el). Separat förråd.

Övre plan med genomgående handhyvlade bemålade tak, förutom i badrummet och de två klädkamrarna. På övre plan finns tre originaldörrar från husets byggtid. Genomgående vackra skurgolv i furu från 1700-talet, förutom i badrummet och tvättstugan.

I princip hela byggnaden är genomgående bemålad med matt linoljefärg i harmoniska kulörer. Merparten av rummen har lerklinade väggar (putsade väggar i äldre teknik som har en mycket bra isolerande effekt).

Byggnadens fem kakelugnar från 1700-talet fungerar mycket bra.

KÄLLARE OCH VIND

Källarvalv under husets mittdel som nås utifrån. Källaren innehåller bergvärmepump och fungerar idag i övrigt som förråd. Källaren kan med fördel inredas som en vinkällare.

Halva vinden är isolerad och har av tidigare ägare nyttjats för boende (idag endast varmförråd, vinden ingår inte i boarean). Andra delen av vinden är isolerad ner mot övre våningens innertak, men är ej isolerad i övrigt och fungerar idag som förråd.

14 PARKERINGSPLATSER, UTHYRNINGSBARA

På tomten, men utanför staketet, finns 14 parkeringsplatser som tillhör fastigheten. Dessa hyrs idag ut för 575 kr inkl. moms per plats och månad, dvs. totalt 8 050 kr/mån.

Trädgård

Etablerade stora träd såsom kastanj, gråpäron, varierande äppelsorter samt vinbär, blommande hägg och syrén. Idegranshäck som är vintergrön längsmed staketet mot fastighetens tillhörande 14 parkeringsplatser och gatan. Nyare planteringar av träd i form av bigarrå, plommon, ornäsbjörk och lindar. Uteplats bakom ligusterhäck med grus, odlingslådor och pergola med klättrande honungsros och klematis. Rabatterna framför huset med vintergrön växtlighet. I trädgården finns ett mindre hönshus med tillhörande utegård samt tre stämningsfulla lyktstolpar. Stora gräspartier för lek och generöst med utrymme för socialt umgänge samt flera trivsamma uteplatser på olika sidor av huset.

Historik

Falkenerarbostället beläget i Solna kyrkby uppfördes år 1726 som tjänstebostad till falkenerarmästaren Christian Freundt. Kung Fredrik I (1676-1751) var starkt inspirerad av jakter med falkenering, falkjakt, och grundade formellt en kunglig falkenerarstat i Sverige där Falkenerarbostället löd under Karlbergs slott. I Slottsarkivet, inrymt i Kungliga slottet i Stockholm, finns än idag originalhandlingar bevarade som vittnar om Falkenerarboställets tillkomst.

Falkenering, eller falkjakt, har genom hela sin historia varit en exklusiv form av jakt främst avsedd för kungar och dess hov. Falkenerarbostället i Solna kyrkby var under närmare 150 år de kungliga falkenerarmästarnas tjänstebostad.

Efter falkeneraren Christan Freundt, övertogs tjänsten som kung Fredrik I:s falkenerarmästare av Lucas Boogers från Falkenwerth i Holland. Kuriöst är att när Lucas Boogers drog sig tillbaka från sin tjänst tog han över, utvecklade och drev Stallmästaregården.

Under kung Adolf Fredriks (1710-1771) tid blev Michel von Ham utsedd till kunglig falkenerarmästare och bodde på Falkenerarbostället. Därefter ärvdes ämbetet som kunglig falkenerarmästare och överjägmästare samt därmed även tjänstebostaden av hans son Carl Henric von Ham och därefter av dennes son Carl Harold Konstantin von Ham, som blev Sveriges sista kungliga falkenerarmästare och avled 1867.

Solna församling förvärvade Falkenerarbostället år 1897 och under åren 1937–1967 huserade Solna hembygdsmuseum i fastigheten. Därefter uthyrdes Falkenerarbostället som bostad och såldes 1997 av Solna församling till privat ägo. Nuvarande ägare förvärvade fastigheten 2015. 

Fakta

Fakta

Upplåtelseform
Friköpt - Småhus
Byggnadsår
1726 (Ombyggnadsår/renoveringsår 2016)
Uppvärmning
Bergvärme (två borrade hål, bergvärmepump Nibe 2017) samt fem kakelugnar
Energiprestanda
134 kWh/Kvm och år
Fönster
2-glasfönster med kopplade bågar
Fasad
Stående träpanel
Tak
Enkupigt tegel på faltak
Bjälklag
Timmer
Stomme
Timmer
Plåtarbete
Bemålad plåt
Grund
Murad grund med källarvalv under husets mittparti
Vatten och avlopp
Kommunalt vatten och avlopp
Ventilation
Självdrag
Taxeringsvärde byggnad
2 253 000 kr
Taxeringsvärde tomt
4 758 000 kr
Taxeringsvärde totalt
7 011 000 kr

Driftkostnad

El
3 093 kr/mån
Vatten/Avlopp
288 kr/mån
Renhållning
223 kr/mån
Försäkring
973 kr/mån
Driftkostnader totalt
4 577 kr/mån

Dokument

Dokument

Planritning

Vi hjälper dig att finna det du söker

Få de senaste objekten som matchar dina önskemål i din mailkorg innan de når marknaden. Anmäl dig till wredes spekulantregister och ange din sökning. Vi matchar alla objekt.

Att sälja underhand

En del av våra kunder föredrar en försäljning där man inte visar upp sitt hem helt publikt. Här ses ett urval av våra hem som Wrede säljer underhand. De visas endast på vår hemsida med begränsad information och syns inte på Hemnet. Vi har även flertalet villor, våningar samt lant-& sjöställen till salu som inte visas här. Söker ni ett exceptionellt hem utöver det vanliga? Vänligen kontakta oss på info@wrede.se så berättar vi mer om vårt underhandsutbud.

SPEKULANTREGISTER

Om du vill göra en intresseanmälan för olika typer av objekt (våningar, villor, lant & sjöställen, skåne & gotland) måste du anmäla dig för varje objektstyp.

Wredes nyhetsbrev

Varje vecka får du ta del av Wredes senaste objekt som ännu inte nått den öppna marknaden. Här läser du om de mest extravaganta hemmen, blir uppdaterad om de våra underhandsförsäljningar och får ta del av inbjudningar till kommande exklusiva event hos Wrede.
Söker du ny bostad? Anmäl dig till Wredes spekulantregister