Mer info

Herrgårdsvillan vid Ringparken i Saltsjö-Duvnäs

Ringparken 3 – Saltsjö-Duvnäs

Boarea | Biarea 275 kvm | 52 kvm Rum 10 rok
Pris Såld Tomtarea 2 251 kvm

Med tydlig karaktär av en 1700-talsherrgård uppfördes 1911 denna ståtliga villa efter ritningar av den för området välkände arkitekten Carl Kempendahl. Fastigheten har endast haft fyra ägare sedan den bebyggdes. Den 2 251 kvm stora tomten ligger fritt mellan Ringparken i väster och Duvnäsvikens glittrande vatten i öster. Disponerad på 327 kvadratmeter och nio rum och kök finns vackra spatiösa sällskapsytor för stort umgänge samt upp till sex sovrum. Många fina originaldetaljer finns bevarade. Vinrum, bastu och tvättrum i källaren. Välskött trädgård med charmig gatstenbelagd innergård, gräspartier kantade av buxbom, planteringar, fruktträd, etablerade häckar och träd. Grusbelagd terrasserad gång leder ned mot Skepparbacken. Terrass på baksidan åtnjuter vacker utsikt över viken. Ett flertal uteplatser och bodar finns på tomten samt carport. Välkommen till Herrgårdsvillan som med sin charmiga och originella gestaltning utgjort något av ett landmärke i Saltsjö-Duvnäs i över ett sekel.

Bilder

Beskrivning

Interiör

Entréplan

Ingång till hall med kappavhängning i alkov och gästtoalett. Stenklinker på golv.  

Välkomnande inre hall med öppningar mot matsal och vardagsrum. Utgång till terrass. 

Vardagsrum med vackra spröjsade fönster mot sjösidan. 

Matsal med öppen spis och glasat vitrinskåp. 

Kök med gråmålade luckor, öppen spis och matplats. Till utrustningen hör kyl, frys, mikrovågsugn, diskmaskin och spis från Ilve med två ugnar och gasolhäll. Generös diskbänk med dubbla diskhoar och blandare. Arbetsbänkar i svart sten, vitt kakel på vägg samt tapetserade väggar. Spotlights i tak. 

Från köket når man biblioteket i den gamla chaufförsbostaden och passerar källartrappan och pentry. Utgång till trädgården. 

Bibliotek med platsbyggda hyllor och öppen spis. Trappa upp till sovrum på loftet. 

Ytterligare två sovrum med angränsande vitkaklat badrum och förråd. 

Övre plan

Ljus hall med utgång till balkong. 
Tre till fyra sovrum varav ett med balkong mot gården och ett med kakelugn.

Två badrum med dusch, handfat och WC. Ett med vitt kakel på golv och vägg, det andra med travertin samt svart stenklinker på golv. 

Källare

Vinrum, pannrum, bastu samt tvättstuga. 

Övrigt

Golvvärme i kök samt flygel. 
Sällskapsrum med golv i fiskbensparkett, ek- samt furutiljor. Grå heltäckande matta i tre av sovrummen. 

Renoveringar

1990-tal badrum i huvudhus
2008 Installation bergvärme, kök, badrum i flygel
2017 Målning hela fastigheten, kontroll av tak
2019 Huvudhuset renoverades invändigt, ny el, nya innerväggar, nytt innertak, slipning golv
2021 Teknisk service av bergvärmeanläggning, nytt fläktsystem vind för övre två badrum

Arkitektur och historik

Herrgårdsvillan (tidigare namn Villa Vårgård) kallas denna kulturhistoriskt värdefulla byggnad vid Ringparken 3. Byggnaden uppfördes 1910-1911 efter ritningar av arkitekt Carl Kempendahl som mönstervilla åt AB Saltsjö-Dufnäs Villatomter.

1906 knöts Kempendahl till Bankirfirman E. Öhman j:r i Stockholm, som grundats samma år med inriktning på fastighetsaffärer där han blev byggnadschef. Till firman knöts även Thor Thorén och Ferdinand Boberg. 1907 bildade Öhman med två kompanjoner AB Saltsjö-Duvnäs villatomter. Kempendahl anställdes av tomtbolaget som byggnadschef och rådgivare och står bakom ett flertal villor i Saltsjö-Duvnäs i senare jugend- och nationalromantisk stil.

Villan invigdes den 20 juni 1911 och nyttjades till en början av villabolaget. Enligt en samtida reklambroschyr var villan den dyraste varianten av villor som bolaget kunde erbjuda. Där hette det: "en magnifik herrgårdsvilla om 7 rum och kök, hall, värmeledning, badrum, WC m.m. jämte särskildt ekonomihus, tomt och ordnad trädgård säljes för 35 000 kronor". Det var mer än det dubbla som en standardvilla om 5 rum och kök betingade. Några fler mönstervillor av herrgårdstyp uppfördes inte. 1912 förvärvades villan av konsthistorikern Holger Nyblom. År 1915 beskrev han i tidskriften ”Svenska hem i Ord och Bilder” varför han flyttade till Duvnäs:

” Hvad som jag själf, när jag flyttade till Dufnäs, mest drogs dit utaf, var den förening af gammal kultur och rik, obruten natur, som kännetecknar platsen och landskapet i dess närhet. Att så tätt invid en storstad finna vildskogen vid sidan af hundraårig trädgårds- och parkkultur, där gamla gårdar ligga inbäddade i skuggan af lindar och syrénhäckar och där det lifligt trafikerade vattnet omfattar en stor del af området, är något ganska enastående för ett villasamhälle. Redan långt innan det nuvarande bolaget öfvertog Dufnäs och af detta skapade ett modernt villasamhälle, svärmade jag för det. Det låg en alldeles särskild caché af gammaldags hemtrefnad och omväxlande naturskönhet öfver trakten, som tjusade och drog.'

Källor
https://sv.wikipedia.org/wiki/Herrgårdsvillan
https://sv.wikipedia.org/wiki/Carl_Kempendahl

 

Fakta

Fakta

Upplåtelseform
Friköpt - Småhus
Byggnadsår
1911 (Arkitekt Carl Kempendahl)
Uppvärmning
Bergvärme
Energiprestanda
105 kWh/Kvm och år
Fönster
2-glas
Fasad
Stående träpanel
Tak
Tegel
Bjälklag
Trä
Stomme
Trä
Grund
Krypgrund
Vatten och avlopp
Kommunalt vatten året om/Kommunalt avlopp.
Ventilation
Självdrag
Tv- internetutbud
Fiber
Taxeringsvärde byggnad
3 271 000 kr
Taxeringsvärde tomt
6 000 000 kr
Taxeringsvärde totalt
9 271 000 kr

Driftkostnad

El
4 917 kr/mån
Vatten/Avlopp
893 kr/mån
Försäkring
988 kr/mån
Driftkostnader totalt
6 797 kr/mån
Driftkostnad kommentar
2022 - 41 268 kWh

Vi hjälper dig att finna det du söker

Få de senaste objekten som matchar dina önskemål i din mailkorg innan de når marknaden. Anmäl dig till wredes spekulantregister och ange din sökning. Vi matchar alla objekt.

Att sälja underhand

En del av våra kunder föredrar en försäljning där man inte visar upp sitt hem helt publikt. Här ses ett urval av våra hem som Wrede säljer underhand. De visas endast på vår hemsida med begränsad information och syns inte på Hemnet. Vi har även flertalet villor, våningar samt lant-& sjöställen till salu som inte visas här. Söker ni ett exceptionellt hem utöver det vanliga? Vänligen kontakta oss på info@wrede.se så berättar vi mer om vårt underhandsutbud.

SPEKULANTREGISTER

Om du vill göra en intresseanmälan för olika typer av objekt (våningar, villor, lant & sjöställen, skåne & gotland) måste du anmäla dig för varje objektstyp.

Wredes nyhetsbrev

Varje vecka får du ta del av Wredes senaste objekt som ännu inte nått den öppna marknaden. Här läser du om de mest extravaganta hemmen, blir uppdaterad om de våra underhandsförsäljningar och får ta del av inbjudningar till kommande exklusiva event hos Wrede.
Söker du ny bostad? Anmäl dig till Wredes spekulantregister