Södervänd hörnvåning med utsikt över takåsarna

Vacker, väldisponerad och spatiös våning med högt och fritt läge om 101 kvadratmeter fördelat på 4,5 rum och kök i ett elegant tegelhus uppfört mellan 1929-1930, ritat av arkitekten Rolf Bolin. Elegant matsal och stort sällskapsrum i fil, strålande ljus genom ett flertal spröjsade fönster samt hänförande utsikt över Södermalms takåsar med balkong rakt i söderläge. Välbevarade originaldetaljer samt öppen spis som kan ställas i ordning till förfogande. En av få stora lägenheter på Stigbergsgatan 32B. Välskött förening med charmig innergård och två gemensamma takterrasser med milsvid utsikt över hela Stockholm. Slussens t-bana ligger tio minuters promenad bort och 2030 står Sofia station klar som blir en förlängning på blåa linjen, endast en station från Kungsträdgården. Fjällgatans unika promenadstråk med Stockholms vackraste utsikt ligger runt hörnet liksom goda kommunikationer.

Adress Stigbergsgatan 32B Område Södermalm
Boarea 101 kvm Rum | Våning 4.5 rok | 3 av 5
Pris 11 500 000 kr / bud Avgift 4 747 kr / mån

visning

Kontakta ansvarig mäklare för visning
Budgivning pågår
Intresseanmälan

Föreningen

Brf Stammen 23 är en äkta bostadsrättsförening på Södermalm i Stockholm, grundad 1985. Fastigheten byggdes 1930 och har 87 lägenheter med bostadsrätt samt 2 lokaler med hyresrätt. Den ligger uppe på Stigberget bredvid Ersta Sjukhus och har ingångarna Stigbergsgatan 32 A och B samt Lilla Erstagatan 6. Fastighetsbeteckningen är Stammen23. Marken innehas med äganderätt. Till lägenheten hör ett vindsförråd. 

Total bostadsyta om 6210 m² och 200 m² lokalyta.
Ekonomisk förvaltning SBC.
BRF hemsida www.stammen23.se

Det finns inga planerade avgiftsförändringar i dagsläget (kontrollerat med styrelsen 2023-06-12).

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem, och vid delat ägande ska minsta ägarandel vara 10%. Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig till 2040. 

Genomförda renoveringar i urval:

1997 - VA-stammar i kök/ badrum, elstambyte och balkongrenovering.
2003 - renoverades tvättstugan
2006 - 2007 fönsterrenovering
2009 - 2010 renovering kungsbalkonger, terrasser
2012 - spolades stammarna, kontroll av ventilationskanaler, sotning av skorstenar samt fuktskador åtgärdades, målning fönster
2015 - trapphusen, OVK, inre renovering
2016 - belysning sensorer vind, byte två hissmaskiner på Stigbergsgatan
2017 - Installation av råttstopp, spolning stammar och stick
2018/2019 - renoverades skiffertaket.
2019 - sotning
2020 - stambyte rör i källaren och relining av dagbrunnar samt avloppstammar, brandskyddskontroll, renovering lokal
2021 – renovering av föreningslokalen, OVK, renovering hisskorgar, nya trädäck terrasser
2022 - Injustering värmesystem, renovering fönster samt installation energiglas. OVK. Stamspolning.

För fullständig lista vänligen se bifogad årsredovisning.

Det finns inga större planerade renoveringar i dagsläget (kontrollerat med styrelsen 2023-06-12).
Vänligen se bifogad årsredovisning för planerat underhåll.

TV & Bredband
Bredband med 250/50 tillkommer som ett obligatorisk tillägg på månadsavin om 115 kr/mån. Gruppavtal telefoni Bas samt ett basutbud med TV-kanaler ingår i avgiften. Comhem Play ingår och kan användas via ComHems Play app.

Parkering
Det finns fem garageplatser i huset med kölista. I övrigt boendeparkering på gatorna i området samt nybyggt parkeringshus under Stigberget.

Innergård och takterrasser
Vacker och lummig gård med trädgårdsmöbler och grill. Föreningen har två gemensamma takterrasser med fantastisk utsikt över hela Stockholm.

Gemensamma utrymmen
Stor tvättstuga
Sophus/miljöstation
Cykelrum/barnvagnsrum
Föreningslokal på Lilla Erstagatan 6 med övernattningsmöjlighet för upp till 4 personer.

Historik och arkitektur

Arkitekten Rolf Bolins och byggmästaren Emil Lindqvists flerbostadshus från 1929 -30 representerar, på ett tydligt och spirituellt sätt, brytningstiden mellan 1920-talsklassicistisk och funktionalistisk arkitektur; tillsammans med de båda monumentalt anlagda byggnaderna f.d. Sjöbefälsskolan och Frans Schartaus handelsskola är byggnadens miljövärden avsevärda. Genom sitt monumentala läge på Stigberget intar byggnaden en framskjuten plats i stadsbilden kring Stigberget och Folkungagatan. Byggnaden är en del av Stigbergsområdet som har klassificerats som riksintressant för kulturmiljövården och Stockholms stadsmuseum har klassificerat den enskilda byggnaden som grön dvs. särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Särskilda konstnärliga värden finns i de ursprungliga (övermålade) dekorationsmålningarna i entréhallen, Stigbergsgatan, i putsreliefen i entréhallen, Lilla Erstagatan och i den exteriöra putsreliefen över porten, Lilla Erstagatan. l byggnaden förenas äldre tiders högkvalitativa byggnadshantverk med den inbrytande moderna tidens material och många bekvämligheter. Husets höga grad av autenticitet dvs. ursprunglighet gör det särskilt viktigt att ta tillvara bevarade fysiska värden t.ex. köksinredningar.

Personhistoria

Förutom stora arkitektoniska och stadsbildsmässiga kvaliteter har byggnadens kulturhistoria särskilda personhistoriska dimensioner.

Den under 1920-talet ledande arkitekten i Sverige var Ivar Tengbom, upphovsman till bl a Tändstickspalatset, Stockholms Enskilda bank och Stockholms konserthus. Från det att huset stod klart hyrde Tengbom en av kungsvåningarna, Klippgatan 6 (Lilla Erstagatan 6), men han flyttade ut redan 1933. Tengbom ritade själv lägenhetens inredning. Interiören är hållen i funktionalistisk stil där också drag av Art Deco kan skönjas.

Greta Garbos mor Anna Gustafsson och bror Sven bodde i huset från 1931 till 1937, under senare tiden i ”Tengbomlägenheten”.

Efter familjen Gustafsson flyttade en familj von Schinkel in i lägenheten. De tillförde glasmålningar som monterades i lanterninerna. Glasmålningarna är från tiden kring sekelskiftet 1900 och skall vara hämtade från Tidö slottskapell.

Den på sin tid legendariska gymnastikdirektören Maja Carlquist, nationellt känd som ledare för gymnastiktruppen Sofiaflickorna, bodde i huset från det att det var nybyggt till sin död 1968. Paret Carlquist flyttade först in i en lägenhet med adress Stigbergsgatan för att 1934, i takt med att familjen växte, flytta in i en större lägenhet i husets sydöstra hörn, Klippgatan 6, 1 tr.

Dessutom har bland andra kompositören Einar Eklöf, författaren Thomas Botvid, musikern och kompositören Olle Adolphsson, jazzmusikern Claes Jansson, simmerskan Therese Alshammar, musikerna Soldan Ridderstad och Alf Nilsson, samt skådespelarna Michael Nyqvist och Johan Ulveson bott i huset.

Dela objekt

Fakta

Upplåtelseform
Bostadsrätt - Lägenhet
Andel i föreningen
1.43888 %
Lägenhetsnummer
335
Ingår i avgiften
Värme, Vatten, Kabel-TV
Våningsplan
3 av 5
Hiss
Ja
Förening
Brf Stammen 23
Byggnadsår
1930 (Arkitekt Rolf Bolin)
Energiprestanda
168 kWh/Kvm och år
Bostadsrättens nettoskuldsättning
228 498 SEK

Driftkostnad

El
350 kr/mån
Försäkring
220 kr/mån
Driftkostnader totalt
570 kr/mån
Driftkostnad kommentar
Elkostnad baserad på uppgifter från 2020-2021.
Till toppen
Alla bilder