Mer info

Andelsrätt med balkong i vacker sekelskifteshus

Jungfrugatan 45 – Östermalm

Boarea   Rum | Våning 3 rok | 1
Pris Såld Tomtarea 514 kvm

JURIDISK PERSON KAN FÖRVÄRVA / EJ BELÅNINGSBAR/ TILLÅTS ATT HYRA UT I ANDRA HAND / ANDELSRÄTT MED LAGFART Med fantastiskt Östermalmsläge återfinns denna exemplariska trea. Våningen har ett lugnt läge med mycket funktion i sina 92 kvm boarea. Disposition med välkomnande hall med avhängningsmöjlighet och gäst wc. Intill hall finns ett trivsamt klassiskt arbetskök med full maskinell utrustning. Här utgång till balkong som vetter mot innergården. Vardagsrummet är ljust med stora fönster och härlig volym tack vare enastående takhöjd. Fin fungerande kakelugn. Här ryms utan vidare såväl matplats som sittgrupp. Intill vardagsrummet genom vackra dubbeldörrar ett väl tilltaget rum som kan användas som arbetsrum, matsal eller sovrum. Slutligen, ett rofyllt sovrum med god förvaring. Den tidigare nämnda takhöjden ger, tillsammans med plankgolv, vacker parkettgolv och stuckaturer, härlig karaktär. Välkommen till en andelsrätt i välskött fastighet där du äger din andel av fastigheten. Ingen hiss.

Bilder

Beskrivning

Andelsrätt Nr. 6

Juridisk person kan förvärva.

Andelsrätt med lagfart.

Lägenheten är en andelslägenhet, dvs ägarna har egna lagfarter, och ingår tillsammans i en andelsförening som administrerar fastigheten genom en styrelse.

Lagfartskostnad för privatperson 1,5 %  av köpeskillingen

Andelslägenheten tillåts att hyras ut i andra hand.

Ej belåningsbar.

Fastigheten byggdes 1896-1898.

Det finns 11 andelsrätter. 

Ingen hiss.

Det finns två hyreslokaler. Intäkterna går till sophämtning, värme, städning, gården mm.

Andelsägaren står för elabonnemang, telefoni och bredband.

Andelsrättens lägenhetsnummer är nr 6.

Andelsrättens andelstal är 10,3 %.

Andelsrätten disponerar ett vindsförråd.

Gemensam tvättstuga i källaren.

Inteckningar på 2 mkr men belastar ej denna andelsrätt.

Kontakta mäklaren för fastighetens kontaktperson och information om fastighetens ekonomi.

 

Vad är en andelslägenhet?

Betydelsen av andelslägenhet är en lägenhet i ett fler­bostadshus, där man tillsammans med andra lägenhetsinnehavare äger en andel i fastigheten där lägenheten finns. Detta är inte så vanligt, främst beroende på att en sådan lägenhet inte går att belåna.

Köp av andel i fastigheten

När man förvärvar en sådan andelslägenhet är det en andel i fastigheten man köper. Det betyder att man inte äger just den lägenhet där man bor, utan man samäger en ideell andel av fastig­heten. Andelens storlek brukar vara kopplad till hur stor ens lägenhet är i förhållande till den totala bostadsytan i huset.

Detta innebär att man betalar lagfart på förvärvet, och att man betalar fastighetsskatt på sin andel.
Ingen belåning

Det går inte att belåna en andel i en fastighet. Ett pantbrev (inteckning) omfattar alltid hela fastigheten. En central punkt i avtalet som finns mellan fastighetsägarna är att ingen delägare kan kräva att fastigheten belånas.

En köpare av en andel måste alltså kunna finansiera köpet på något annat sätt.

Omfattande avtal

Det finns ingen lagstiftning för andelslägenheter, även om det har kommit förslag i riksdagen om att man skulle införa lagstiftning om dessa. Vi har dock svårt att föreställa oss hur en sådan lag skulle utformas.

Följande punkter brukar finnas med i ett samägaravtal (fastighets­ägaravtal):

  • Vilken lägenhet, förråd mm som delägaren har rätt att disponera.
  • Hänvisning till 12 kap i jordabalken (hyreslagen) som ska reglera delägarens rättigheter och skyldigheter.
  • Hur delägarens årsavgift beräknas och ska betalas. Årsavgiften ska täcka räntor och amorteringar på fastighetens lån, samt löpande driftskostnader. Årsavgiften blir lägre om man får in hyror från uthyrda lokaler mm.
  • Delägarens underhållsskyldighet när det gäller den egna lägen­heten. Här brukar man utgå från hur det är i en bostadsrätts­förening.
  • Bestämmelser om förtroendevald ”styrelse”, förvaltare och revisor.
  • Bestämmelser om dispositionsrättens förverkande.
  • Bestämmelser om delägarsammanträde, som påminner om föreningsstämman i en bostadsrättsförening.
  • Överenskommelse om att lag om samäganderätt inte ska gälla mellan delägarna.

Eftersom det inte finns någon speciell lagstiftning om ägarlägen­heter blir det tingsrätten som får ta ställning till eventuella avtalsbrott mot delägaravtalet.

Skatt vid försäljning

En fastighet med ägarlägenheter är en näringsfastighet, så en privat­person som säljer sin andel i fastigheten beskattas för 90% av vinsten (27% skatt). En förlust får dras av till 63%.

En ägarlägenhet kan varken räknas som ursprungsbostad eller ersättningsbostad, så något uppskov kan inte erhållas vid ett bostadsbyte som innefattar en andelslägenhet.

Källa: https://www.bjornlunden.se/juridik/andelsl%C3%A4genhet__131

Fakta

Fakta

Upplåtelseform
Friköpt - Kommersiell fastighet
Våningsplan
1

Vi hjälper dig att finna det du söker

Få de senaste objekten som matchar dina önskemål i din mailkorg innan de når marknaden. Anmäl dig till wredes spekulantregister och ange din sökning. Vi matchar alla objekt.

Att sälja underhand

En del av våra kunder föredrar en försäljning där man inte visar upp sitt hem helt publikt. Här ses ett urval av våra hem som Wrede säljer underhand. De visas endast på vår hemsida med begränsad information och syns inte på Hemnet. Vi har även flertalet villor, våningar samt lant-& sjöställen till salu som inte visas här. Söker ni ett exceptionellt hem utöver det vanliga? Vänligen kontakta oss på info@wrede.se så berättar vi mer om vårt underhandsutbud.

SPEKULANTREGISTER

Om du vill göra en intresseanmälan för olika typer av objekt (våningar, villor, lant & sjöställen, skåne & gotland) måste du anmäla dig för varje objektstyp.

Wredes nyhetsbrev

Varje vecka får du ta del av Wredes senaste objekt som ännu inte nått den öppna marknaden. Här läser du om de mest extravaganta hemmen, blir uppdaterad om de våra underhandsförsäljningar och får ta del av inbjudningar till kommande exklusiva event hos Wrede.
Söker du ny bostad? Anmäl dig till Wredes spekulantregister