Mer info

Förtjusande sekelskifte i Storängen

Storängsvägen 23 – Storängen

Boarea | Biarea 232 kvm | 28 kvm Rum 9 rok
Pris Såld Tomtarea 1 584 kvm

Villan med högt läge och hörntomt på Storängsvägen 23 uppfördes 1904, ritad av arkitekt och ingenjör Gunnar Way-Matthiesen. Disponerad på tre plan om 232 kvm boarea samt 28 kvm på källarplan. Ingång från grusgång inramad av stenmur och murgröna. Entréplan med utmärkt planlösning och flera generösa sällskapsrum för stora sociala tillställningar. Vardagsrum med vackert burspråk, matsal, bibliotek och arbetsrum alternativt sovrum. Kök från Kvänum, gästtoalett/duschrum, bastu samt tvättrum. Övre plan med sammanbindande allrum och fyra bra sovrum varav ett med walk-in closet. Badrum med inbyggt badkar. Källare med tre förrådsrum. Lummig etablerad trädgård med gräspartier omringad av doftande syrénhäck och mycket grönska och blommor såsom kaprifol, plymspirea, rönn och äppelträd. Fyra ägare huset sedan byggdes. Absolut närhet till utmärkta skolor, kommunikationer, Nacka Forum samt Storängens station. Järlasjön når man på tio minuter för friska bad eller skridskoåkning på vintern.

Bilder

Beskrivning

Interiör

Entréplan
Ingång till hall med rutmålat trägolv, klädavhängning och skogarderob.
Ljust vardagsrum med burspråk och bibliotek med furutiljor på golv.
I anslutning till biblioteket finns matsalen med vackra väggpaneler, furugolv och öppen spis. 
Ett sovrum/arbetsrum i anslutning till vardagsrummet. Furutiljor på golv.
Helkaklat badrum med duschväggar i glas samt klinkers i svart och vitt. Golvvärme och spottar i taket. Angränsande bastu.
Utgång till trädgården med trinettkök installerat.
Köket har dimgrå luckor från Kvänum. Kakel och pärlspont på väggarna. Arbetsbänkar i kalksten från Kinnekulle och svart granit. Till utrustningen hör ugn, induktionshäll, fläktkåpa, diskmaskin och kylskåp. Ekparkett (Mörkaskog) på golv och golvvärme.

Gästtoalett med vit pärlspont och klinker i blått och vitt. Golvvärme och spottar i taket

I anslutning till köket finns tvättstugan med tvättmaskin och torktumlare och möjlighet att hänga tvätt på tork. Pärlspont och klinkers på golv. Tvättställ finns. Utgång till trädgården.

Övre plan:

4 bra sovrum samt ett sällskapsrum.
Samtliga rum har vitmålade trägolv.
I anslutning till ett av sovrummen finns en walk in closet med hyllor och garderober och heltäckningsmatta.
Badrummet har pärlspont på väggar samt kakel kring badkaret. Platsbyggt tvättställ med bänkskiva av carraramarmor. Golvvärme och spottar i taket.

Källare:

Tre förrådsrum varav ett rum har värmepump installerad. Frys finns också i källarplan.

Ekgolv med golvvärme, pärlspont på väggarna, målat i vit nyans.

GOLV
Trägolv i samtliga rum, dels oljade på nedre plan och målade på övervåningen.
Klinkers i badrum, gästtoalett, tvättstuga och yttre hall.

GOLVVÄRME
I kök, badrum 1 och 2, gästtoalett samt yttre hall med klinkergolv.

Exteriör

Syrenberså, flera uteplatser varav en skifferlagd och en grusbelagd. Veranda i anslutning till entrén med infravärme. Morgonsol på baksidan, eftermiddagssol på framsidan och kvällssol på verandan.  

Parkering för två bilar, ytterligare en plats för parkering finns i anslutning till tomten

ÖVRIGA BYGGNADER
Attefallshus 15 kvm, byggdes 2020, el indraget + plank i anslutning till huset.

Omgivningarna

För den fritidsintresserade ligger Nackareservatet och Hellasgården nära, bad och bryggor finns i Järlasjön och Långsjön. På vintern finns det möjlighet att både åka skidor och skridskor. I området finns två förskolor och i närområdet finns ett flertal grundskolor samt Nacka Gymnasium. Även Nacka Musikskolor och Internationella Engelska Skolan finns i närheten. Runt hörnet ligger Nacka Forum, SATS, Ica Maxi samt bussar och Saltsjöbanan. Det tar en kvart att åka till Slussen.

Renoveringar

1983:                 Tillbyggnad uppfördes.

2004:                 Omläggning av tak, i den ursprungliga delen av huset Byte av takpannor, läkt och papp.

2004:                 Samtliga ytskikt har tapetserats och målats löpande under åren.

2005:                 Målning av fasad och fönster. Delvis nya hängrännor och stuprör.

2006:                 Nytt kök, total renovering, isolering, nytt golv, nya väggar. Nya vitvaror. Renovering av hall, både yttre och inre hall. Nytt elskåp installerat. Ny bergvärmepump. Toalett på entréplan renoverades.

2011:                 Tvättstugan renoverades. Ny torktumlare, ny tvättmaskin, ny väggbeklädnad, nytt klinkergolv.

2016:                 Två badrum, ett på varje plan. Tillhörande stammar och avloppsledningar byttes ut.

2017:                 Takstege installerad enligt sotningsdistriktets krav och önskemål.

2020:                 Fasad mot norr delvis utbytt.

2020:                 Attefallshus, 15 kvm, sattes upp, med två rum , för trädgårdsredskap respektive förvaring för trädgårdsmöbler och cyklar. Ett plank byggdes som vetter mot norra delen av trädgården.

2023:                 Byte av avloppsrör utomhus, ut mot servis John Lodéns väg. Nya rör på insidan.

Storängen

Ingenjören Gunnar Way-Matthiesen ritade huset som uppfördes 1904/5. Matthiesen reste inom Europa för att få inspiration till de för tiden nya egnahemsområden. Man sökte en prisvärd helhetsverkan, en eftersträvansvärd harmoni i plan och byggnader. Matthiesen hade vid denna tid hade en egen firma med planering av egnahemsområden och villastäder som specialitet. Som entreprenör var han med och utvecklade det nya området Solhem i Spånga med en liknande profil som Storängen. Båda områden utvecklades 1904 och framåt. 

Storängens villasamhälle i Nacka grundades 1904 på privat initiativ och beboddes vid den tiden av en liten privilegierad grupp. En grupp tjänstemän bildade år 1904 Tjänstemännens Egnahems Förening vid Järla. Namnet Storängen blev officiellt antaget 1905. Marken ägdes av Järnvägsaktiebolaget Stockholm-Saltsjön. Bolaget upplät ett område, omfattande 77 tomter, till föreningens disposition. Tomt för tomt skulle marken friköpas direkt från bolaget, men endast föreningens medlemmar hade rätt att köpa. Vem som helst kunde ansöka om medlemskap i föreningen, men detta beviljades endast om den sökande ansågs komma att passa in i samhället. Härigenom fick samhället en mycket speciell karaktär och en säregen homogenitet. Denna förening, som nu har firat 100 års jubileum år fortfarande mycket aktiv och äger t.ex samhällets tennisbana med omliggande park, den vackra f.d skolbyggnaden samt ett generöst tilltaget lek- och samlingsområde, ”Ängen”. Föreningen äger också en brygga i Järlasjön.

De flesta villor var arkitektritade, direkt på beställning av respektive byggherre. På 1940-talet styckades många tomter av  och nya villor byggdes i funktionalistisk stil. 

Bland de första invånarna i Storängen fanns många jurister, ett par professorer, flera direktörer, några ingenjörer, en arkitekt, handelsresande, journalist samt försäkringstjänsteman för att nämna några av de företrädda yrkena. Till området slöt sig snart en rad konstnärer som exempelvis Richard Bergh, Georg och Anna Pauli, skulptören John Börjesson och konstnärerna Anton Genberg, Gottfrid Kallstenius och Gerda Roosvall-Kallstenius samt Roland Svensson. Konstnärshusen skiljer sig i planering från de övriga villorna genom att de har stora ateljéer åt norr.

Tack vare den gemensamma ekonomiska föreningen i området samäger fastighetsägarna en park med tennisbana och basketkorgar, en stor äng där det ordnas valborgsfirande samt en skolbyggnad som idag inhyser en Montessoriskola där man även samlas för fester och aktiviteter. Det finns dessutom andra föreningar som för Storängsborna samman. Tennisklubben där tennisbanan arrenderas ut men ien viss kvot reserveras för Egnahemsföreningens medlemmar. Frivillig brandkår finns som ansvarar för Valborgsmässoelden på ängen och flera Facebookgrupper för boende. Flyttar man till Storängen kan man, om man vill, bli en del av en gemenskap som skapar trivsel och samhörighet för både barn och vuxna.

 

 

Fakta

Fakta

Upplåtelseform
Friköpt - Småhus
Byggnadsår
1904, tillbyggnad 1983 (Arkitekt Gunnar Way Matthiesen)
Uppvärmning
Bergvärme 2006
Energiprestanda
96 kWh/Kvm och år
Fönster
Spröjsade 1+1-glas, 2+1-glas samt 2-glas fönster
Fasad
Trä
Tak
Tegelpannor
Bjälklag
Trä
Stomme
Trä
Grund
Berg, källare med krypgrund
Vatten och avlopp
Kommunalt vatten året om/Kommunalt avlopp.
Ventilation
Självdrag, fläkt i badrum, gästtoalett, köket, tvättstuga, bastu
Tv- internetutbud
Fiber
Taxeringsvärde byggnad
2 867 000 kr
Taxeringsvärde tomt
5 600 000 kr
Taxeringsvärde totalt
8 467 000 kr

Driftkostnad

Värme
3 075 kr/mån
Vatten/Avlopp
1 005 kr/mån
Driftskostnader totalt
4 080 kr/mån

Dokument

Dokument

Planritning

Vi hjälper dig att finna det du söker

Få de senaste objekten som matchar dina önskemål i din mailkorg innan de når marknaden. Anmäl dig till wredes spekulantregister och ange din sökning. Vi matchar alla objekt.

Att sälja underhand

En del av våra kunder föredrar en försäljning där man inte visar upp sitt hem helt publikt. Här ses ett urval av våra hem som Wrede säljer underhand. De visas endast på vår hemsida med begränsad information och syns inte på Hemnet. Vi har även flertalet villor, våningar samt lant-& sjöställen till salu som inte visas här. Söker ni ett exceptionellt hem utöver det vanliga? Vänligen kontakta oss på info@wrede.se så berättar vi mer om vårt underhandsutbud.

SPEKULANTREGISTER

Om du vill göra en intresseanmälan för olika typer av objekt (våningar, villor, lant & sjöställen, skåne & gotland) måste du anmäla dig för varje objektstyp.

Wredes nyhetsbrev

Varje vecka får du ta del av Wredes senaste objekt som ännu inte nått den öppna marknaden. Här läser du om de mest extravaganta hemmen, blir uppdaterad om de våra underhandsförsäljningar och får ta del av inbjudningar till kommande exklusiva event hos Wrede.
Söker du ny bostad? Anmäl dig till Wredes spekulantregister