Charmfull nationalromantik i Storängen

Villa Wallin uppfördes 1907 ritad av arkitekt Gustaf Hugo Sandberg. Härlig gårdskänsla med huset centralt placerad på tomten med gästhus som flygel. Stora huset är disponerat på totalt 204 kvm och gästhuset 35 kvm. Varsamt renoverat i sobra färger med mycket stor hänsyn till husets historia och arkitektoniska stil. Entréplan med vardagsrum, matsal och kök, de två övre planen med upp till fem sovrum. Gästtoalett och stort badrum. Källare med spa- och tvättavdelning. Gästhus fn uthyrt med vardagsrum, sovrum, kök och badrum. Vacker tomt med stora gräspartier, ett flertal uteplatser, lekstuga och klätterställning samt bod med utekök allt omringat av vackra etablerade träd och blommande växter såsom syrén, lavendel och klematis, bärbuskar, örtträdgård och fruktträd. Absolut närhet till utmärkta skolor, kommunikationer, Nacka Forum samt Storängens station. Järlasjön når man på tio minuter för friska bad eller skridskoåkning på vintern.

Adress Lindvägen 1b Område Storängen
Boarea | Biarea 205 kvm | 34 kvm Rum 7 rok
Pris 16 800 000 kr / bud Tomtarea 1 952 kvm

Välkommen på visning

16 okt
Visning kl 12:00-12:45
- Föranmälan uppskattas
Spara i min kalender
Visningsanmälan

Interiör

Grusad uppfart från Lindvägen med plats för 1-2 bilar, från Värmdövägen alfalterad uppfart och fjärrstyrd grind med plats för 4-6 bilar. 

Ingång till förtjusande hall med många fina originaldetaljer, kappavhängning samt gästtoalett inredd med pärlspont. 

Vardagsrum med öppen spis och tidsenliga elementskydd. 

Matsal med plats för cirka åtta personer. 

Kök med skåp i grått med bänkskivor i carraramarmor. Till utrustningen hör ugn, induktionshäll, kyl, frys samt diskmaskin. Diskho i porslin. Serveringsgång med skåp leder till matsalen. 

En trappa upp tre sovrum med flertal garderober, hall med inbyggda bokhyllor. Utgång till balkong. 

Badrum med metrokakel i vitt på vägg, carraramarmor lagt i fiskbensmönster på golv, dubbla handfat med skåp nedtill. Dubbla duschar med glasvägg. Utgång till balkong. Separat toalett med handfat och furugolv. 

Vindsplan med allrum/sovrum samt ytterligare ett sovrum. 

Källare med spaavdelning samt tvättrum med torktumlare, tvättmaskin och bergvärmecentral. Separat toalett med handfat. 

Genomgående fina trägolv, nedre plan med fiskbensparkett, övre plan med furutiljor. Tak med exponerade vitmålade ribbor. 

Golvvärme (el) i kök samt badrum på övre plan. Vattenburen golvvärme i källaren samt gästhuset. 

GÄSTHUS 

Ritat av arkitekt Hatto Praun

Praktiskt boende för gäster, au pair alternativt generationsboende eller kontor. 

Två rum och kök disponerat på 35 kvm. 

Vardagsrum och sovrum. 

Kök med luckor i vitt med bänkskivor i carraramarmor, diskho i porslin med mässingsblandare. Spis med infälld häll samt fläkt ovan. diskmaskin, kyl och frys. Vitlaserat golv i furu. 

Badrum med dusch med glasväggar, toalett, handfat med kommod. Vitt metrokakel på vägg och carraramarmor lagt i fiskbensmönster på golv. Tvättmaskin och torktumlare. 

Exteriör

Vacker trädgård omgiven av etablerade träd, klätterrosor, klematis, kaprifol, rankor av vildvin som pryder stenmuren i fruktträdgården.

Bland andra växter finns doftschersmin, hortensior, stockrosor, vallmo, lavendel, höstanemoner och dagliljor. 

Planteringar med sommar- och hösthallon, amerikanska blåbär, jordgubbar, smultron, rabarber, björnbär, krusbär, körsbär, plommon och äpplen. Perenn örtträdgård. Arkitekt Hatto Praun har ritat garage samt muren, han ritade sedan även interiören vid ombyggnaden. Privat och säker insynsskyddad tomt. 

Fastigheten har två adresser, Lindvägen 1b samt Värmdövägen 182. Infart från Lindvägen 1b. 

Originalritningar, planer och trädgårdsbilder kan ses på Villa Wallins instagramkonto @villa_wallin_storangen

 

Renoveringar

1996: Underlagspappen samt delar av plåten renoverades

2002: Byggnaden inreddes upp till nock utav en entreprenör

2007-2008: Tvättstugan samt duschrummet på källarplan renoverades

2007: Bergvärmepump installerades

2013-2014: Södra, västra samt östra sidan av fastigheten målades

2016: Energideklaration, byggnaden. Köket renoverades.

2017: Duschrum på 2-plan renoverades 

2016-2018: Elen har dragits om, ny el-central har etablerats 

2016-2018: Golvvärme vid köket på entréplan samt vid badrummet på 2-plan

Vatten och avlopp

2020: Skorstenshuv samt takstegar har etablerats

2021: Mossbehandling av yttertaket. Inredning gästhuset från garage. Byggt utekök.

2016-2022 Ytskikt

2022: Ny pump i källarplan etablerades 

 

Storängen

Villasamhället Storängen förklarades 1987 som riksintressant kulturminnesmärke för sin homogena och högklassiga bebyggelse, främst i nationalromantisk stil.

Storängens villasamhälle i Nacka grundades 1904 på privat initiativ och beboddes vid den tiden av en liten privilegierad grupp. En grupp tjänstemän bildade år 1904 Tjänstemännens Egnahems Förening vid Järla. Namnet Storängen blev officiellt antaget 1905. Marken ägdes av Järnvägsaktiebolaget Stockholm-Saltsjön. Bolaget upplät ett område, omfattande 77 tomter, till föreningens disposition. Tomt för tomt skulle marken friköpas direkt från bolaget, men endast föreningens medlemmar hade rätt att köpa. Vissa köpare förvärvade flera tomter för att utöka trädgården och det är sannolikt på en av dessa tomter som Storängsvägen 4 byggdes. Vem som helst kunde ansöka om medlemskap i föreningen, men detta beviljades endast om den sökande ansågs komma att passa in i samhället. Härigenom fick samhället en mycket speciell karaktär och en säregen homogenitet. Denna förening, som nu har firat 100 års jubileum år fortfarande mycket aktiv och äger t.ex samhällets tennisbana med omkringliggande park, den vackra f.d skolbyggnaden samt ett generöst tilltaget lek- och samlingsområde, ”Ängen”. Som dotterorganisation finns ett livligt Trädgårdssällskap, som anordnar diverse lokala evenemang och även resor samt har utgivit en kokbok. I närheten finns bra skolor och Montessori, Nacka Forum och goda kommunikationer. 

De flesta villor var arkitektritade, direkt på beställning av respektive byggherre. Gustaf Hugo Sandberg ritade villan på Lindvägen 1b, kallad Villa Wallin efter första ägaren Fanny Wallin. 

Bland de första invånarna i Storängen fanns många jurister, ett par professorer, flera direktörer, några ingenjörer, en arkitekt, handelsresande, journalist samt försäkringstjänsteman för att nämna några av de företrädda yrkena. Till området slöt sig snart en rad konstnärer som exempelvis Richard Bergh, Georg och Anna Pauli, skulptören John Börjesson och konstnärerna Anton Genberg, Gottfrid Kallstenius och Gerda Roosvall-Kallstenius samt Roland Svensson. Konstnärshusen skiljer sig i planering från de övriga villorna genom att de har stora ateljéer åt norr.

Bebyggelsen och miljön i Storängen är unik och många av villorna anses ha omistligt värde enligt en byggnadsinventering år 1979. Villa Wallin på Lindvägen 1b anses vara 'värdefull' enligt inventeringen. 

Fakta

Upplåtelseform
Friköpt - Småhus
Byggnadsår
1907 (Arkitekt Gustaf Hugo Sandberg)
Uppvärmning
Bergvärme, luft/luftvärmepump, eldstad
Energiprestanda
74 kWh/Kvm och år
Fönster
2-Glas, 2-Glas Isoler, 1-Glas, 3-Glas Isoler
Fasad
Träpanel
Tak
Tegelpannor
Bjälklag
Trä
Stomme
Plankvägg, träreglar
Plåtarbete
Hängrännor
Grund
Källare, krypgrund
Vatten och avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Ventilation
Självdrag samt fläkt i källare och på andra våningen
Taxeringsvärde byggnad
1 636 000 kr
Taxeringsvärde tomt
4 571 000 kr
Taxeringsvärde totalt
6 207 000 kr

Driftkostnad

El
2 500 kr/mån
Vatten/Avlopp
583 kr/mån
Renhållning
183 kr/mån
Försäkring
1 375 kr/mån
Driftskostnader totalt
4 642 kr/mån
Till toppen
Alla bilder