Mer info

Ljust sekelskifte i Storängen

Lindvägen 14 – Storängen

Boarea | Biarea 305 kvm | 62 kvm Rum 10 rok
Pris 17 500 000 kr / bud Tomtarea 2 124 kvm

Inramad av en vacker parkliknande trädgård ligger denna villa i eftertraktade Storängen. Ståtlig uppfart med grindstolpar och praktfulla parträd leder upp till huset och dess charmiga övertäckta veranda. Plats för en stor familj med 305 kvm boarea samt 62 kvm biarea disponerat över tre plan och källare. Spatiösa sällskapsytor med fönster i alla väderstreck, skjutdörrar i original och fina furutiljor på golv. Nedre plan med vardagsrum och matsal i fil med öppen spis, bibliotek, kök i äldre stil med pärlspont, badrum med badkar och toalett samt sovrum på entréplan. Övre plan med fyra sovrum samt badrum med dusch och separat toalett. Vindsplan med sällskapsrum samt två sovrum. Källaren har gott om förvaring samt snickarbod, tvättrum, pannrum och matförråd. I anslutning till huset finns garage för en bil. Den soliga, omfångsrika tomten om 1900 kvm har stora plana gräsytor, etablerade träd av varierad art, bärbuskar och fruktträd samt plats för flera sittgrupper. Parkering för två bilar samt laddmöjlighet exteriört. Storängens station ligger ett par minuter bort. Utmärkt service och skolor inpå knuten. Storängen med dess välbevarade sekelskiftesbebyggelse erbjuder stor charm och en rik historia.

Bilder

Beskrivning

Storängen

Storängens villasamhälle i Nacka grundades 1904 på privat initiativ och beboddes vid den tiden av en liten privilegierad grupp. En grupp tjänstemän bildade år 1904 Tjänstemännens Egnahems Förening vid Järla. Namnet Storängen blev officiellt antaget 1905. Marken ägdes av Järnvägsaktiebolaget Stockholm-Saltsjön. Bolaget upplät ett område, omfattande 77 tomter, till föreningens disposition. Tomt för tomt skulle marken friköpas direkt från bolaget, men endast föreningens medlemmar hade rätt att köpa. Vem som helst kunde ansöka om medlemskap i föreningen, men detta beviljades endast om den sökande ansågs komma att passa in i samhället. Härigenom fick samhället en mycket speciell karaktär och en säregen homogenitet. Denna förening, som har firat 100 års jubileum år fortfarande mycket aktiv och äger t.ex samhällets tennisbana med omliggande park, den vackra f.d skolbyggnaden samt ett generöst tilltaget lek- och samlingsområde, ”Ängen”. Som dotterorganisation finns ett livligt Trädgårdssällskap, som anordnar diverse lokala evenemang och även resor samt har utgivit en kokbok.

De flesta villor var arkitektritade, direkt på beställning av respektive byggherre. På 1940-talet styckades många tomter av  och nya villor byggdes i funktionalistisk stil. 

Bland de första invånarna i Storängen fanns många jurister, ett par professorer, flera direktörer, några ingenjörer, en arkitekt, handelsresande, journalist samt försäkringstjänsteman för att nämna några av de företrädda yrkena. Till området slöt sig snart en rad konstnärer som exempelvis Richard Bergh, Georg och Anna Pauli, skulptören John Börjesson och konstnärerna Anton Genberg, Gottfrid Kallstenius och Gerda Roosvall-Kallstenius samt Roland Svensson. Konstnärshusen skiljer sig i planering från de övriga villorna genom att de har stora ateljéer åt norr.

Tack vare den gemensamma ekonomiska föreningen i området samäger fastighetsägarna en park med tennisbana, en stor äng där det ordnas valborgsfirande samt en f.d. skolbyggnad där man samlas för fester och aktiviteter. Det finns dessutom andra föreningar som för Storängsborna samman. Tennisklubben, Brandmannakåren, Kjoltyg, Trädgårdssällskapet för att nämna några. Flyttar man till Storängen kan man, om man vill, bli en del av en gemenskap som skapar trivsel och samhörighet för både barn och vuxna. För den fritidsintresserade ligger Nackareservatet och Hellasgården nära, bad och bryggor finns i Järlasjön och Långsjön. På vintern finns det möjlighet att både åka skidor och skridskor. I området finns två förskolor och i närområdet finns ett flertal grundskolor samt Nacka Gymnasium. Även Nacka Musikskolor och Internationella Engelska Skolan finns i närheten. Runt hörnet ligger Nacka Forum, SATS, Ica Maxi samt bussar och Saltsjöbanan. Det tar en kvart att åka till Slussen.

Fakta

Fakta

Upplåtelseform
Friköpt - Småhus
Byggnadsår
1907
Uppvärmning
Vattenburen värme genom bergvärme
Energiprestanda
116 kWh/Kvm och år
Fönster
2-glasfönster med kopplade bågar
Fasad
Puts och lite träpanel
Tak
Sadeltak klätt med betongpannor över takpapp och råspont samt falsad plåt.
Bjälklag
Trä
Stomme
Trä och lättbetong (bedömt, garage)
Plåtarbete
Hängrännor i koppar
Grund
Grundsulor, krypgrund, plintgrund under tillbyggnad
Vatten och avlopp
Kommunalt vatten året om/Kommunalt avlopp.
Ventilation
Självdrag
Tv- internetutbud
Telia fiber
Taxeringsvärde byggnad
4 944 000 kr
Taxeringsvärde tomt
6 200 000 kr
Taxeringsvärde totalt
11 144 000 kr

Driftkostnad

El
5 712 kr/mån
Vatten/Avlopp
808 kr/mån
Försäkring
1 438 kr/mån
Driftskostnader totalt
7 958 kr/mån

Planritning

visning

Kontakta ansvarig mäklare för visning

Vi hjälper dig att finna det du söker

Få de senaste objekten som matchar dina önskemål i din mailkorg innan de når marknaden. Anmäl dig till wredes spekulantregister och ange din sökning. Vi matchar alla objekt.

Att sälja underhand

En del av våra kunder föredrar en försäljning där man inte visar upp sitt hem helt publikt. Här ses ett urval av våra hem som Wrede säljer underhand. De visas endast på vår hemsida med begränsad information och syns inte på Hemnet. Vi har även flertalet villor, våningar samt lant-& sjöställen till salu som inte visas här. Söker ni ett exceptionellt hem utöver det vanliga? Vänligen kontakta oss på info@wrede.se så berättar vi mer om vårt underhandsutbud.

SPEKULANTREGISTER

Om du vill göra en intresseanmälan för olika typer av objekt (våningar, villor, lant & sjöställen, skåne & gotland) måste du anmäla dig för varje objektstyp.

Wredes nyhetsbrev

Varje vecka får du ta del av Wredes senaste objekt som ännu inte nått den öppna marknaden. Här läser du om de mest extravaganta hemmen, blir uppdaterad om de våra underhandsförsäljningar och får ta del av inbjudningar till kommande exklusiva event hos Wrede.
Söker du ny bostad? Anmäl dig till Wredes spekulantregister