Mer info

Unikt townhouse

Grubbenstorget 14 – Kungsholmen

Boarea | Biarea 146 kvm | 33 kvm Rum 6 rok
Pris Såld Avgift 13 050 kr / mån

Unik chans att förvärva ett townhouse om totalt 179 kvm mitt på Kungsholmen. Den gamla stallbyggnaden från 1874 omvandlades 1999 till bostäder med välbevarad charm. Här bor du med villakänsla mitt i city i det pittoreska och medialt uppmärksammade Grubbensområdet. Townhouset är uppdelat i tre plan med ypperlig planlösning och egen uteplats i sydväst. Entréplan med öppen planlösning, stora sociala ytor samt härligt ljusinsläpp. Här bjuds braskamin, platsbyggd bokhylla, ljust parkettgolv och stilrent kök med gott om förvaring samt all önskvärd maskinell utrustning. Helkaklat badrum utrustat med wc och dusch. Övre plan består av fyra välplanerade sovrum, varav master bedroom med synliga takbjälkar samt stor klädkammare. Gemensamt badrum utrustat med wc, handfat, badkar samt tvättmaskin och torktumlare. Valvmurad källare rymmer ytterligare ett sällskapsrum samt ett extra sovrum. Belägen i natursköna kvarter med Kvarnberget och Barnhusviken direkt utanför dörren samt goda kommunikationer, restauranger och butiker via Fleminggatan ett par minuter bort. Välkommen till ett boende långt utöver det vanliga.

Bilder

Beskrivning

Förening

Brf af Grubbens är en äkta bostadsrättsförening som bildades 1998. Föreningen består av 5 flerbostadshus och upplåter 42 bostadsrätter om totalt 4 658 kvm. Marken innehas med tomträtt. Delat ägarskap godkänns, juridisk person accepteras inte. Överlåtelseavgift om 2,5% av aktuellt prisbasbelopp (fn 1 312,50 kr) betalas av köparen. Pantsättningsavgift om 1% av aktuellt prisbasbelopp (fn 525 kr). Till lägenheten hör ett källarförråd om ca 10 kvm,.

Med hänsyn till ökade kostnader (framför allt energipriser och räntor) har styrelsen precis höjt avgiften med 15% från januari 2024. Viktigt att understryka är att föreningen har en stabil ekonomi med god kontroll och att det avsätts medel löpande för nödvändiga reparationer för att hålla fastigheterna i gott skick. Föreningen har en stabil och god likviditet.


Gemensamma utrymmen
- Föreningslokal med välutrustat kök och sittgrupper. Hus 17, Grubbensringen 30B.
- Tvättstuga, Grubbenstorget, Ateljéns västra fasad.
- Soprum, Grubbenstorget, källaren Ateljéns norra fasad.
- Cykelrum, Grubbensringen 32B
- Barnvagnsrum, Grubbensringen 32B.


Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig fram till 2030.
Vänligen se bifogad årsredovisning samt föreningens hemsida för vidare information:
https://www.brfafgrubbens.se/

Historia

Stockholms Stads Norra Försörjnings- och Arbetsinrättning öppnades 1860 för att ta hand om tillfälligt arbetslösa fattiga som saknade bostad. Efter fyra år ändrades ordningen och Grubbens blev enbart en försörjningsinrättning som skulle ta emot fattiga som genom sjukdom och olyckor var i behov av hjälp. Namnet Grubbens kom från ägaren – handelsmannafamiljen Grubb – som ägde området från 1700-talet. 

Anstalten, som börjat som en försörjningsinrättning utvecklades successivt till ett renodlad sjukhus. Som följd av denna utveckling ändrades namnet till S:t Eriks sjuk- och vårdhem. Med åren överflyttades de intagna på försörjningsenheten till andra institutioner och sjukvården renodlades. År 1933 ändrades namnet till S:t Eriks sjukhus

År 1972 tillkom en ny behandlingsbyggnad. Utvecklingen gick dock sakta men säkert mot en nedläggning av S:t Erik som ett akutsjukhus. År 1981 bestämdes att sjukhuset skulle läggas ned och enligt de dåvarande planerna skulle S:t Erik omvandlas till ett äldrevårdcentrum med resurser för bl.a långtidssjukvård. Så blev det emellertid inte. Den nya behandlingsbyggnaden blev S:t Eriks ögonsjukhus och de gamla byggnaderna revs med några få undantag och området omvandlades till det nuvarande bostadsområdet.

Brf af Grubbens bildades 1998 och består av 42 lägenheter i fem hus inom S:t Eriksområdet på Kungsholmen i Stockholm. Fyra av husen har varit ekonomibyggnader åt det i övrigt rivna S:t Eriks sjukhus och byggdes i slutet av 1800-talet. Husen totalrenoverades 1999. Ett hus är nybyggt 1999. S:t Eriksområdet är formgivet av stadsarkitekten Alexander Wolodarski.

Huset på Grubbenstorget 14 är en gammal stallbyggnad från 1874 som under senare delen av 1900-talet användes som förråd och ateljé.

Arkitekter och formgivare för föreningens hus är Thomas Sandell, R.O.O.M. och Lars Bastmark, Södergruppen Arkitektkontor. SKANSKA var byggentreprenör.

2012 besökte Storbritanniens arkitekturintresserade Prins Charles området tillsammans med Carl XVI Gustaf och blev guidade av Aleksander Wolodarski. Vid besöket fick de även en invändig titt i townhouset på Grubbenstorget 14. Prinsens bok “A Vision of Britain”var enligt Wolodarski en av inspirationskällorna för området.

Fakta

Fakta

Upplåtelseform
Bostadsrätt - Lägenhet
Andel i föreningen
4.06807 %
Lägenhetsnummer
194
Ingår i avgiften
Värme, Vatten, Bredband, TV (grundpaket)
Hiss
Nej
Förening
Brf af Grubbens
Byggnadsår
1999 (Ursprungligen uppförd 1874 som stall)
Energiprestanda
150 kWh/Kvm och år
Bostadsrättens nettoskuldsättning
1 086 287 SEK

Driftkostnad

El
300 kr/mån
Driftkostnader totalt
300 kr/mån

Planritning

Vi hjälper dig att finna det du söker

Få de senaste objekten som matchar dina önskemål i din mailkorg innan de når marknaden. Anmäl dig till wredes spekulantregister och ange din sökning. Vi matchar alla objekt.

Att sälja underhand

En del av våra kunder föredrar en försäljning där man inte visar upp sitt hem helt publikt. Här ses ett urval av våra hem som Wrede säljer underhand. De visas endast på vår hemsida med begränsad information och syns inte på Hemnet. Vi har även flertalet villor, våningar samt lant-& sjöställen till salu som inte visas här. Söker ni ett exceptionellt hem utöver det vanliga? Vänligen kontakta oss på info@wrede.se så berättar vi mer om vårt underhandsutbud.

SPEKULANTREGISTER

Om du vill göra en intresseanmälan för olika typer av objekt (våningar, villor, lant & sjöställen, skåne & gotland) måste du anmäla dig för varje objektstyp.

Wredes nyhetsbrev

Varje vecka får du ta del av Wredes senaste objekt som ännu inte nått den öppna marknaden. Här läser du om de mest extravaganta hemmen, blir uppdaterad om de våra underhandsförsäljningar och får ta del av inbjudningar till kommande exklusiva event hos Wrede.
Söker du ny bostad? Anmäl dig till Wredes spekulantregister