Mer info

Unik etagevåning i historisk fastighet

Själagårdsgatan 2A – Gamla Stan

Boarea 169 kvm Rum | Våning 6 rok | 3/3
Pris Såld Avgift 8 556 kr / mån

Högst upp i Bartelska huset, ett 1600-talspalats mitt i Gamla Stan, finns denna helt unika etagevåning. Våningen är renoverad med en smakfullhet och känsla för detaljer som saknar motstycke bland det man normalt sett kan finna på Stockholms bostadsmarknad. Detta i kombination med de kulturhistoriskt intressanta detaljerna i fastigheten och takterrassens utsikt över Stockholms slott gör denna våning till en av stans mest intressanta. Stort sällskapsutrymme med vardagsrum, matsal och kök i öppen planlösning. Master bedroom med fristående badkar och wc. Ytterligare två sovrum, en wc och ett badrum med tvättstuga. En trappa upp finns ett vardagsrum med kakelugn, inbyggd vinkyl och väggfasta bokhyllor. Rummet är sammanbyggt med ett fristående lusthus från 1700-talet. Genom de spröjsade fönstren i lusthuset ser man takets vackra smidesräcke. Bakom en av bokhyllorna finns en dold dörr som leder ut till en stor insynsskyddad takterrass om 33 kvm med sol från morgon till kväll och utsikt över Slottet, kyrktorn och Söders höjder.

Bilder

Beskrivning

Övrigt

Stabil förening i välskött fastighet. Lägenheten nyttjar ett förråd i källaren.

Fastigheten har varken hiss eller centralvärme. Lägenheten värms upp med direktverkande el-golvvärme.

Föreningen

Bostadsrättsföreningen Bartelska & Törneska husen är en äkta förening som köpte fastigheten och marken den står på 1990, föreningen bildades 1988. Den aktuella lägenheten ligger högst upp i det Bartelska huset.

Föreningen består av fyra fastigheter med ursprung från 1600-talet med medeltida grund och adressera Själagårdsgatan 2, Köpmangatan 3 samt Kindstugatan 2-4. I huset finns 17 bostadsrätter disponerat över 1725 kvm bostadsyta och två lokaler med hyresrätt med en yta totalt på 225 kvm. Fyra lokaler upplåts med bostadsrätt med en totalyta på 266 kvm.  Svenska Akademin äger några av lägenheterna och har en representant i styrelsen.

Föreningen är en äkta förening som icke godkänner juridisk person. Inget krav på mantalsskrivning finns. Ingen reglering ang delat ägande. Avgift erläggs månadsvis i förskott. Inga pantsättnings- eller överlåtelseavgifter tas ut. Den ekonomiska förvaltningen sköts av Frubo. Till lägenheten hör ett förråd i källaren. Tvättstuga finns ej, begränsad cykelparkering på gården.

Föreningen hyr in sig på den grönskande gården och har full tillgänglighet till den. 

Fastigheten är ett lagligt skyddat byggnadsminne och är blåklassat. Blått är den högsta klassen och byggnadsminnesmärkning görs för att skydda miljöer som bedöms ha synnerligen höga kulturhistoriska värden. Inga förändringar förutom byte av t ex vitvaror får utföras utan speciellt tillstånd från riksantikvarien. Sedan 2019 har man av Länsstyrelsen en godkänd vårdplan i samklang med dessa bestämmelser. 

Inga planerade större renoveringar.

Takterrassen
Tillträde måste ges för hantverkare mm för sotning, takarbete, skottning mm

Uppvärmning sker via direktverkande el. 

Utförda renoveringar

1970-tal Vatten- och elstammar
2019/2020 Fastigheten genomgick byte av stammar (V/A) och tak 2019/20

Kommande renovering

Viss fasadmålning och vissa fönster.

Fakta

Fakta

Upplåtelseform
Bostadsrätt - Lägenhet
Andel i föreningen
8.767 %
Lägenhetsnummer
111+112
Ingår i avgiften
VA, Kabel-TV
Våningsplan
3/3
Hiss
Nej
Förening
Bartelska & Törneska Husen
Byggnadsår
1660
Energiprestanda
116 kWh/Kvm och år
Bostadsrättens nettoskuldsättning
721 938 SEK

Driftkostnad

El
3 208 kr/mån
Försäkring
483 kr/mån
Driftkostnader totalt
3 692 kr/mån

Planritning

Vi hjälper dig att finna det du söker

Få de senaste objekten som matchar dina önskemål i din mailkorg innan de når marknaden. Anmäl dig till wredes spekulantregister och ange din sökning. Vi matchar alla objekt.

Att sälja underhand

En del av våra kunder föredrar en försäljning där man inte visar upp sitt hem helt publikt. Här ses ett urval av våra hem som Wrede säljer underhand. De visas endast på vår hemsida med begränsad information och syns inte på Hemnet. Vi har även flertalet villor, våningar samt lant-& sjöställen till salu som inte visas här. Söker ni ett exceptionellt hem utöver det vanliga? Vänligen kontakta oss på info@wrede.se så berättar vi mer om vårt underhandsutbud.

SPEKULANTREGISTER

Om du vill göra en intresseanmälan för olika typer av objekt (våningar, villor, lant & sjöställen, skåne & gotland) måste du anmäla dig för varje objektstyp.

Wredes nyhetsbrev

Varje vecka får du ta del av Wredes senaste objekt som ännu inte nått den öppna marknaden. Här läser du om de mest extravaganta hemmen, blir uppdaterad om de våra underhandsförsäljningar och får ta del av inbjudningar till kommande exklusiva event hos Wrede.
Söker du ny bostad? Anmäl dig till Wredes spekulantregister