Rofylld oas bland gyllene rapsfält och ändlös himmel på Skånes sydkust

Kvarngården, en unik plats som berör alla sinnen, ligger belägen utanför lilla byn Östra Vemmenhög. En fyrlängad skånegård omsorgsfullt renoverad med en påkostad och smakfull nutida interiör. Ljuset som spelar en huvudroll i denna storslagna miljö, strålar från alla väderstreck. Gården har inretts med stor känsla för färg och material samt familjens behov. Tre till fyra sovrum, tre badrum och ett flertal social ytor för stort umgänge disponeras på totalt 313 kvm. Tidsenliga materialval, karaktär och originella lösningar bidrar till helheten. Omgiven av gränslöst milsvida grönskande landskap och stor himmel lever man i ett med naturen. Rofylld trädgård omgiven av solgula rapsfält samt ståtligt valnötsträd på den charmfulla innergården bidrar till en förtrollande atmosfär. Möjlighet till mindre djurhållning på plats. Närliggande ridanläggning ett plus för ridentusiaster. Abbekås med bad, strand och surfingmöjligheter på 10 minuters avstånd samt Sturup flygplats enbart 20 minuter bort.

Adress Östra Vemmenhög 25 Område Sydkusten
Boarea | Biarea 313 kvm | 103 kvm Rum 7 rok
Pris Pris på förfrågan Tomtarea 4 557 kvm

Välkommen på visning

10 jul
- Föranmälan krävs. Välkommen!
Spara i min kalender
15 jul
Visning kl 00:00-00:00
- Föranmälan krävs. Välkommen!
Spara i min kalender
Visningsanmälan

Interiör

Entrén nås både från innergården via sidodörr och trädgården. Två ingångar varav en direkt till hall alternativt vardagsrummet.

ENTRÉPLAN

Ingång via hall, golv med engelska klinker i svart och vitt lagt i York-mönster och angränsande kapprum. 

Trivsamt inbjudande tv-rum/sällskapsrum med kamin och exponerad tegelvägg. Målat trägolv. 

Stort välkomnande vardagsrum i öppen planlösning med rustik murad öppen spis med insats och delvis öppet upp till nock. Målat trägolv, takbjälkar och råspont i tak. Väggar klädda i vitt kakel med mörka fogar påminner om husets historia då köket låg placerat här tidigare. Generöst med utrymme för flera sittgrupper. Utgång till trädgården med gräspartier, buskar och planteringar samt härlig grusbelagd uteplats med pergola. Målat trägolv i mörkt grönt. 

Trappa leder upp till övervåningen. 

Stort badrum i sobra färger med ljusinsläpp från två håll, kaklat i vitt och svart hexagonalt klinker på golv. Generöst tilltagen dubbel dusch, wc, badkar med fantastisk utsikt samt stort handfat med dubbla blandare på kromade ben. 

Kök med spektakulär utsikt ut mot fälten, inrett i vitt med golv i engelska svartvita klinker lagda i York-mönster. Släta vita skåp nedan med öppna hyllor ovan.  Diskho i svart med duschblandare, diskmaskin, induktionshäll med fläkt ovan, ugn samt fristående kyl och frys tillhör utrustningen. Plats för stort bord och cirka 10-12 personer. Tak i trä med vitmålade takbjälkar. 

Utgång till generöst tilltagen uteplats med plats för stort socialt umgänge och flera sittgrupper på trätrall, även inhägnad del. 

Master bedroom-svit med utsikt mot innergården samt öppna landskapet, gott om förvaring i form av platsbyggda garderober. Arbetshörna med öppna hyllor och dörr direkt ut till gården. 

ÖVRE PLAN

Övre hall med öppning ned mot vardagsrummet med skyddande relingar, öppet upp till nock och plats för skrivbord/arbetshörna.

Badrum med dusch, wc samt handfat. Kaklat i vitt på vägg samt grått klinker på golv. 

Allrum som kan brukas som ateljé/yogarum eller sovrum med utsikt mot rapsfälten och strålande morgonsol. 

Ytterligare ett spatiöst sovrum med sovalkov och första parkett till sagolika solnedgångar. 

Golvvärme finns i hall, bad, wc, kök samt master bedroom-sviten. 

GÄSTHUSET
På andra sidan gården ligger gästhuset med möjlighet till uthyrning, bestående av sovrum/allrum öppet upp till nock med exponerade takbjälkar och access till loft med hjälp av stege. Det finns även tvättstuga där med dubbla tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp, badrum med dusch kaklat i vitt med grått klinker på golv, samt veranda. Möjlighet att flytta tvättrum till stora huset och installera ett litet pentry här. 

STALLET
Fyra boxar, två för ponny och två för stor häst. Här finns även en öppen yta för hästskötsel eller mindre djurhållning såsom höns eller får. Sadelkammare. Stallet har brukats som förråd och verkstad under en längre tid. Det finns många möjligheter för denna yta, konstgalleri, loppis eller café.

Stall Hoolmé, en fin ridanläggning med stort ridhus finns fem minuters promenad bort där säljarna står i kö för boxplats. (se Instagram-länk ovan)

FÖRRÅDSHUSET
Oinrett uthus/förråd finns på tomten som har potential som garage, poolhus etc. Idag brukas förrådsbyggnaden för förvaring av trädgårdsmöbler samt redskap. 

 

 

Exteriör

TRÄDGÅRDEN OCH INNERGÅRDEN
Den fantastiska innergården med stort valnötsträd är en vindskyddad och lugn uteplats. Prunkande grönska i form av blommande rosor, doftande kaprifol samt hortensior. Skyddande valnötsträd ger skugga på sommaren. 

Välskött och grönskande trädgård omger huset på tre sidor, med grusad uppfart mot vägen och plats för många bilar. Hårt hamlade pilar och ängspartier avgränsar tomten mot fälten runtomkring. 

Trädgården som är anlagd med stor känsla och värme, har stora gräspartier, avgränsande staket, etablerade planteringar och odlingslådor den med gröna fingrar som önskar vara självförsörjande i den gynnsamma jorden där allting växer. Många trivsamma 'rum' och stor potential att odla humle eller ha bikupor. Ett flertal etablerade träd finns såsom valnöt, kastanj, äpple, päron, plommon, krusbär, smultron, hallon och fläder. I trädgården blommar rosor, klematis, kaprifol, syrener, schersmin, pioner och hortensia.

Trädgården har inhägnad del säker för hundar och småbarn samt även en separat hundgård i trä med plåttak på cirka 10 kvm.

Ett flertal ombonade uteplatser omger huset i flera väderstreck.  

 

 

Historik

Trakten har varit bebodd i årtusenden vilket man kan se på Vemmenhögarna söderut, där man finner ett antal bronsåldershögar mellan Östra Vemmenhög och Tullstorp. Där lär ligga en hövding vid namn Vemund eller Vämund begraven. 

Kommunikationer

Kvarngårdens läge 20 min från Sturups flyplats är pendelvänligt för Stockholmare som söker efter en stressfri miljö. Även Kastrup och dess räckvidd av internationella destinationer ligger enbart 50 minuter bort med bil. Säljarna har i alla år pendlat via de vackra vägarna genom bokskogen till Sturup och vidare till Stockholm. Gården erbjuder det perfekta boendet för den som vill kombinera det absoluta lugnet på landet i Skåne med storstadens puls endast en timme bort. Som kontrast ligger Östra Vemmenhögs lilla by fem minuters cykelväg bort med lanthandel och gammal fin kyrka. 

Avstånd
Stad / Flygplats
Ystad 25 min 
Malmö 40 min 
Kastrup 50 min 
Malmö Sturup flygplats 20 min med bil

Bad / Restauranger
Abbekås hamn 10 min med bil, 30 min med cykel
Hörte Brygga, 10 min med bil, 20 min med cykel
The Norrmans på Häckeberga Slott, 20 min med bil
Bingsmarken/Skateholm 10 min med bil, 20 min med cykel
Mossbystrand 15 min med bil, 30 min med cykel

Skolskjuts går nerifrån byn, Östra Vemmenhög till Skurup och Skivarp. Cirka 15-30 minuter till närmaste skolor. Se länkar ovan. 

 

Utförda renoveringar

1999 Inrett studio till bodel (ny betongplatta och nya ytterväggar)
1999 Installerat jordvärme
1999 Inrett övre plan
1999 Tillbyggnad utförd (nuvarande kök)
2012 Renoverat badrum på entréplan, utfört av fackman
2012 Ny betongplatta i badrum i samband med renovering
2016 Kopplat stuprör till dagvattenledningar
2020 Nytt kök
2021 Servat pump
2021 Sotat
2021 Besiktigat elinstallation
2022 Bytt fönster på övre plan (gavel)
Målat fasad och utvändiga snickerier löpande
Ny elinstallation, bytt löpande

Fakta

Upplåtelseform
Friköpt - Gård
Byggnadsår
1856, 1909, 1999
Byggnadstyp
1,5 planshus
Uppvärmning
Jordvärme, luft/luftvärmepump
Energiprestanda
270 kWh/Kvm och år
Fönster
2- samt 1-glas
Fasad
Puts, träpanel
Tak
Schingel, eternit
Bjälklag
Trä
Stomme
Tegel, lersten
Grund
Torpargrund, isolerad betongplatta på mark, källare
Vatten och avlopp
Kommunalt vatten året om. Enskilt avlopp. 3-kammarbrunn
Ventilation
Självdrag
Taxeringsvärde byggnad
1 930 000
Taxeringsvärde tomt
620 000
Taxeringsvärde totalt
2 550 000

Driftkostnad

Vatten/Avlopp
100 /mån
Sotning
83 /mån
Renhållning
1 000 /mån
Försäkring
604 /mån
Övrigt
1 232 /mån
Driftskostnader totalt
3 019 /mån
Till toppen
Alla bilder