Mer info

Drömboende med Karaktär, Stiby Skola på Österlen

Prästgårdsvägen 5 – Österlen

Boarea | Biarea 480 kvm | 162 kvm Rum 6 rok
Pris 12 500 000 kr / bud Tomtarea 2 463 kvm

Välkommen till den majestätiska skolan i handslaget tegel från 1923, belägen mitt i den måleriska kulturmiljön på Österlen. Detta imponerande hem har undergått en pietetsfull renovering för att återställa sin forna glans, med bevarade originalpaneler, spegeldörrar, högresta fönster och en rumsindelning som tar dig tillbaka i tiden. Med fem galanta eldstäder, William Morris-tapeter, patinerade trägolv och franska klinkergolv erbjuder huset en excentrisk atmosfär som genomsyrar varje rum och salong. De stilfulla badrummen, köken och pentryna kompletterar bilden av ett distingerat boende där varje detalj är omsorgsfullt utvald för att skapa en känsla av överdåd och elegans. Utomhusytor förlänger upplevelsen med stenterrasser, rött grus, vitputsade murar och lummiga träd som ramar in den pittoreska trädgården. Här finner du även en örtagård och ett praktfullt orangeri med trappgavlar, inspirerat av det intillbelägna Stiby kyrka. Med totalt cirka 480 kvadratmeter boyta och 162 kvadratmeter biytor erbjuder detta unika hem generösa utrymmen för både boende och eventuell verksamhet. Det är ett tillfälle att förvärva en tidskapsel av gammaldags lantcharm, perfekt för rofylld avkoppling eller att kombinera med en spännande företagsverksamhet.

Bilder

Beskrivning

FASTIGHETEN

Nuvarande ägare har pietetsfullt restaurerat och noggrant sökt återställa skolan till sitt ursprungliga skick. Originalfönster har vårdats, gamla trägolv, gyllene väggpaneler, nötta spegeldörrar och stengolv har återupptäckts under lager av plywood, vinyl och årtionden av försummelse. Lagom till skolans hundraårsjubileum 2023 väcks nu skolan upp ur sin törnrosasömn.

Ägarnas ambitioner har varit skyhögt ställda, ”att bevara och förstärka skolans air av skönhet, lärdom, grace och grandeur”.

Golv och paneler har behandlats och fernissats men fått behålla sina originalfärger. De resliga väggarna har klätts med tidstrogna tapeter från William Morris. Kök och badrum har varsamt integrerats i originalinredningen på olika våningsplan. Nya värdiga ytskikt och klassiska detaljer har tillkommit: klinkergolv från franska anrika Winckelmans; högspolande toaletter och badrumsporslin från engelska Burlington; färger från renommerade Farrow & Ball.

Fönster och innerdörrar från ursprungsåret 1923 har varsamt renoverats med linoljefärg och linoljekitt; de munblåsta glasen hjälper till att skänka rummen ett särskilt skimmer.

De gamla trogna gjutjärnsradiatorerna, ibland uppåt 30 cm tjocka, sprider sin trivsamma värme ännu, efter hundra år i tjänst. En bergvärmeanläggning (med fem borrhål) är installerad och servar värmesystemet med en värmepanna om 30 kW.

Fem kaminer bidrar till uppvärmningen, däribland en glansfull Bornholmskamin och en pompös brændeovn från C.M. Hess i gymnastiksalen.

All ursprunglig rumsindelning har bevarats, med ett undantag. En av skolsalarna har under årens lopp gått förlorad men nu omskapats till en magnifik ateljé/studio med stöddiga 5 meter i takhöjd.

Även den gamla skolgården är bevarad från förr; nu belagd med rött grus och röd ölandssten, omgiven av vita murar och högväxta träd. En örtagård i trädkronornas hägn är anlagd i anslutning till orangeriet (om 30 kvm), drömskt utformat i vit puts, murstock och trappgavlar.

HISTORIK

Skolan byggdes 1923 i tre plan med tre skolsalar, slöjdsal, gymnastiksal, centralvärme och egen vaktmästare. Skolkök, bibliotek och lärarbostad i anslutande byggnad.

Allt rejält byggt i rött Minnesbergstegel och stålbalkar, generös fönstersättning och spatiös rumslig volym (bl.a. 3.5 meters takhöjd).

Påkostade, ståtliga folkskolor blev högsta mode i Sverige efter skolreformen 1919 (då småskola och folkskola slogs samman) i demokratiseringsvågen som svepte fram efter första världskriget, bl.a, för att undvika uppror och revolutioner, som i Ryssland, Tyskland osv.

Lärarna Anna Stål, Elsa Wahlqvist och Hugo Jönsson var stöttepelare från tjugotalet fram till 1963 (då folkskola förvandlades till grundskola). De förestod var sin storklass i var sitt klassrum: småskolan på övervåningen (7-8-åringar), mellanskolan (9-10-åringar) och storskolan (11-åringar) på bottenvåningen. Typiska ämnen: Läsning/skrivning, historia, geografi, räkning, kristendomskunskap, naturlära, gymnastik.

I källaren fanns omklädningsrum, tvagningsrum, slöjdsal, koksrum, kokspanna.

Efter Folkskolans upphörande 1963 bedrevs särskoleundervisning i klassrummen; från 80-talet huserade en grävmaskinsfirma i lokalerna innan nuvarande ägare tog över år 2017. 

OMGIVNING

Environgerna runt Stiby kyrkby är pastorala med bördiga fält, skogsdungar och det närbelägna riddarromantiska Gärsnäs slott. Runt den gamla skolan är stämningen trolsk, som om tiden stått still eller slumrat i hundratals år.

I norr bortom ängen tronar den ikoniska medeltidskyrkan Stiby med sitt smala torn med trappgavel som inspirerat till skolans orangeri. Om söndagarna ljuder klockornas klang över nejden. Som granne åt öst den imposanta prästgården i teglad Bruniusstil från 1852. I söder Lärarbostaden, byggd 1925, tillika nyligen upprustad.

Kanske kan man beskriva miljön och den gamla skolan som själva sinnebilden för avkoppling. Långt från tidens larm och stressiga tillvaro. Stiby blir en oas, en tillflykt eller resort, där nya ägare kan njuta sitt otium som de själva behagar.

Här finns äntligen platsen att bara vara, att odla sin själ. Men också känslan av lyx, spatiösa ytor och guldkanten på tillvaron. Möjligheten att förverkliga drömmar man närt. Skapa konst i den egna ateljén, öppna galleri. Bjuda till salong på helgerna, ställa ut antikviteter, få igång sin egen vinbar i orangeriet eller yogaklasser i gymnastiksalen. En lantlig lyxkrog i exklusiv miljö, varför inte? Fältet är fritt.

För huset inbjuder verkligen till möjligheter. De cirka 480 kvadratmeterna innehåller flera enheter, med en separat gästvåning i källaren, och liknande på övervåningen i den gamla småskolan. Gårdsplanen erbjuder rejäl parkering. Generösa stenläggningar, grusade partier och gräsmattor kan välkomna ett ymnigt antal gäster.

Läget mitt på Österlen är idealiskt, med närhet till det mesta och bästa som denna heta region har att tillgå. En kort bilfärd till de vilda stränderna vid Knäbäck eller Sandhammaren; alla sevärdheter, natur- och kulturupplevelser, krogar, kaféer, och gallerier i överflöd. Fiskelägen, byar, bokskogar i Sveriges Provence.

Välkommen till Stiby på Österlen.

Fakta

Fakta

Upplåtelseform
Friköpt - Småhus
Byggnadsår
1923 (Renoverat 2022-2023)
Byggnadstyp
Tvåplanshus med inredd källare
Uppvärmning
Bergvärme 2023
Fönster
Trä - kopplade
Fasad
Handslagen tegel
Tak
Tegel
Bjälklag
Trä/stålbalkar
Stomme
Tegel/stålbalkar
Grund
Betong
Vatten och avlopp
Kommunalt vatten året om/Kommunalt avlopp.
Ventilation
Självdrag
Taxeringsvärde byggnad
1 189 000 kr
Taxeringsvärde tomt
256 000 kr
Taxeringsvärde totalt
1 445 000 kr

Driftkostnad

El
3 000 kr/mån
Vatten/Avlopp
672 kr/mån
Renhållning
156 kr/mån
Försäkring
1 030 kr/mån
Driftkostnader totalt
4 858 kr/mån

Dokument

Dokument

Planritning

Vi hjälper dig att finna det du söker

Få de senaste objekten som matchar dina önskemål i din mailkorg innan de når marknaden. Anmäl dig till wredes spekulantregister och ange din sökning. Vi matchar alla objekt.

Att sälja underhand

En del av våra kunder föredrar en försäljning där man inte visar upp sitt hem helt publikt. Här ses ett urval av våra hem som Wrede säljer underhand. De visas endast på vår hemsida med begränsad information och syns inte på Hemnet. Vi har även flertalet villor, våningar samt lant-& sjöställen till salu som inte visas här. Söker ni ett exceptionellt hem utöver det vanliga? Vänligen kontakta oss på info@wrede.se så berättar vi mer om vårt underhandsutbud.

SPEKULANTREGISTER

Om du vill göra en intresseanmälan för olika typer av objekt (våningar, villor, lant & sjöställen, skåne & gotland) måste du anmäla dig för varje objektstyp.

Wredes nyhetsbrev

Varje vecka får du ta del av Wredes senaste objekt som ännu inte nått den öppna marknaden. Här läser du om de mest extravaganta hemmen, blir uppdaterad om de våra underhandsförsäljningar och får ta del av inbjudningar till kommande exklusiva event hos Wrede.
Söker du ny bostad? Anmäl dig till Wredes spekulantregister