Första parkett i västerläge vid Edsviken

Med ett enastående vackert läge invid Edsviken och med vy över Ulriksdals Slott, ligger denna fina fastighet i väster avstyckad 1975 från gården Loviseberg, anlagd av familjen som innehaft arrendenderätten sedan 1860-talet. Med en tomt om cirka 7850 kvm ges tillfälle till ett enastående boende i natursköna omgivningar endast 10min från centrala Stockholm och 30min från Arlanda. Majoriteten av villorna i slottsparken har historisk arrenderätt då marken ingår i H.M. Konungens dispositionsrätt vilken förvaltas av Ståthållarämbetet. Miljön i Ulriksdals Slottspark är oöverträffad med eleganta 1800-tals villor i en lantlig idyll i anslutning till slottet. Den orörda naturen i Nationalstadsparken är unik och sällsynt vacker. På tomten finns huvudhuset med härlig veranda mot vattnet, gästhus samt lekstuga. Egendomen har även tillgång till delad brygga nedanför den mycket generösa sluttande trädgården. Fastigheten placerades medvetet för storslagen solnedgång och utsikt över Ulriksdals Slott.

Adress Loviseberg NÖ Område Ulriksdals slottspark
Boarea | Biarea 273 kvm | 29 kvm Rum 8 rok
Pris 33 000 000 kr / bud Tomtarea 7 850 kvm

Beskrivning

Med sitt sällsynt vackra läge ligger denna fastighet ett stenkast från Danderyd och Stocksundsbron, med hänförande utsikt över vattnet och Kevinge Slott. 

Den inbjudande gårdsplanen med sina gamla vackra träd leder till den övertäckta verandan och ingången.

Entréplan har tre generösa sällskapsrum som nås från stor välkomnande hall med mycket gott om förvaring samt direkt anslutning till tvättstuga med groventré och gästtoalett.

Från hallen med stengolv når man det ljusa köket och rakt fram genom vackra glasade pardörrar det generösa sällskapsrummet som badar i ljus från stora spröjsade fönster med låg bröstning och slående utsikt över Edsviken. Här finns även utgång till en stor altan. Öppen spis. Heltäckande matta på golv.

Genom glasade pardörrar från vardagsrum och kök når man den eleganta matsalen med utsikt över vattnet och slottet, gott om plats för stora sällskap. Parkettgolv.

Bibliotek med inbyggda bokhyllor med underskåp, vit kakelugn och utsikt över vattnet. Heltäckande matta. Rummet kan även disponeras som sovrum.

Köket är i klassisk stil med vita skåp och vitt metrokakel, bänkskiva i svart sten och vitlaserat trägolv. Matplats för 6 personer.

Från trappan i hallen når man övervåningen med allrum med betsade takbjälkar och heltäckande matta, master bedroom med utsikt över Ulriksdals Slott med heltäckande matta, angränsande badrum och god förvaring. Två ytterligare sovrum. 

Badrum med svartvitt klinker på golv och vitt metrokakel på vägg. Dusch med vikdörrar, badkar, handdukshängare, kommod med dubbla handfat och spegel ovan. Spots i tak. 

I anslutning till huvudhuset finns det omoderniserade gästhuset med exponerat virke på väggar och trägolv.

Den väletablerade trädgården har många stora vackra träd bland annat lönn, kastanj, tall, björk, körsbär och fruktträd. Stora välskötta gräsmattor, grusgångar och grusplan. Lekstuga.  Äldre vattentorn. 

HISTORIK, TJÄNSTEMANNABOSTADEN, LOVISEBERG

År 1857 blev Ulriksdals Slott centrum för socialt liv i kretsen kring Prins Karl, sedemera Karl XV, då han fick dispositionsrätt till slottet. Prinsen hade spännande planer kring hur Ulriksdals park kunde utvecklas och han anlitade arkitekt Fredrik Wilhelm Scholander (1816-1881) till att både uppdatera slottet samt rita fantasifulla och vackra villor i omgivningen. 

Som personlig vän till Karl XV åtnjöt hovjuveleraren Gustaf Adolf Cedergren (1819-1872) särskilda privilegier när kungen valde att fördela tre arrendeställen invid Ulriksdals Slott. Kungen var social och ville omringa sig med sina närmaste vänner. Läget på udden med utsikt över slottet var oerhört speciell och det var där byggherren Cedergren såg att villan Loviseberg uppfördes i schweizisk stil som stod klar på 1860-talet.  Att njuta av solnedgången var viktigt och huset placerades med avsikt så att solen gick ner över Kaninholmen och sken på verandan vid precis rätt tid på sommaren. Arkitekten Scholander ritade villan men det är okänt vem som ritade tjänstemannabostaden i anslutning till Loviseberg. Namnet kom från Cedergrens hustru Lovisa, född Robsahm.

Gustaf Adolf Cedergrens barnbarnsbarn Nadeschda Cedergren (1909-1946) gifte sig med greve Johan Lagergren (1898-1975), son till den påvliga markisen Claes Lagergren (1853-1930). Efter Johan Lagergrens bortgång 1975 styckades marken i tre delar, villan Loviseberg med stall, trädgårdsmästarbostaden samt tjänstemannabostaden som familjen Lagergren behöll. Det nya namnet blev Loviseberg NÖ - ett eget arrendeboställe som varit i samma familj i sex generationer, omgiven av vacker park och privat trädgård samt tillgång till brygga.

Renoveringar

Huvudhuset totalrenoverades 1975, då även de individuella tomterna styckades av.
Kök ca 2016 (vitvaror i kök ca 2019, kyl och frys 2021)
Fönster ca 2019
Badrum på övervåningen i huvudhuset 2016
Bergvärme 2014
Bygglov har sökts för länkande gång mellan husen.

Arrende

Loviseberg är uppfört på arrenderad mark som ägs av Svenska staten genom Statens Fastighetsverk. Mellan fastighetsägaren och arrendatorn finns ett unikt avtal om bostadsarrende. Marken ingår i H. M. Konungens dispositionsrätt vilken förvaltas av Ståthållarämbetet. Avtalet mellan fastighetsägaren och arrendatorn är ett s k bostadsarrende och gäller för en tid av fem år räknat från 2005-01-01 och förlängs med 5 år i taget. 

Arrendeavgiften för Loviseberg NÖ är fn 78 400 kr/år och indexjusteras årligen. Vid den s. k. nya bryggan finns även båtplats att hyra. Detta kan komma att ändras. Dessa båtplatser arrenderas ut per säsong och arrendeavgiften är fn 6 000 kr per säsong.

Vid överlåtelsen av arrenderätten och villan, utgår ingen lagfartskostnad.
Vid belåning av arrenderätten utgår pantbrevskostnad på 0,5% av beloppet.

 

 

Grundskolor

Rådan skolan www.futuraskolan.se Rådan skolan 3, 191 40 SOLLENTUNA

Ulrikdalsskolan www.solna.se Banmästargatan 1, 17067 SOLNA  

Ingridskolan www.ingridskolan.se Hjortstigen 1, 17071 SOLNA  

Bergshamraskolan www.solna.se Hjortstigen 1, 17071 SOLNA  

Grundskola Kevinge www.danderyd.se Golfvägen 18, 18257 DANDERYD

Stocksundskolan och Långängsskolan www.danderyd.se Studievägen 4, 18273 STOCKSUND  

Grundskola Mörbyskolan www.danderyd.se Vendevägen 94, 18232 DANDERYD  

Djurgårdens Waldorfskola www.waldorfskolan.com Frösundaviks Allé 15, 16970 SOLNA  

British International School www.bisstockholm.se Östra Valhallavägen 17, 182 68 DJURSHOLM

Gymnasieskolor

Viktor Rydberg Gymnasium Djursholm www.vrg.se Viktor Rydbergs väg 31 18262 DJURSHOLM

Ingridskolan www.ingridskolan.se Hjortstigen 1 17071 SOLNA  

EU IT Gymnasiet Danderyd Karlsrov. 2 D 18253 DANDERYD  

Danderyds Gymnasium www.danderyd.se Rinkebyvägen 4 18236 DANDERYD    

Danderyds Gymnasiums IP www.danderyd.se Rinkebyvägen 4 18236 DANDERYD

 

Fakta

Upplåtelseform
Tomträtt - Småhus
Byggnadsår
1910 (1975)
Byggnadstyp
Tvåplanshus
Uppvärmning
Bergvärme
Fönster
2-glas kopplade
Fasad
Träpanel
Plåtarbete
Hängrännor
Grund
Berg
Vatten och avlopp
Kommunalt VA
Taxeringsvärde totalt
2 818 000 kr

Driftkostnad

El
2 083 kr/mån
Vatten/Avlopp
125 kr/mån
Renhållning
100 kr/mån
Försäkring
633 kr/mån
Övrigt
7 117 kr/mån
Driftskostnader totalt
10 058 kr/mån
Till toppen
Alla bilder