Stilren funktionalism i Storängen

Välplanerad familjevilla belägen i Storängen med lummig trädgård samt högt och ljust läge. Disponerad på två plan om totalt 203 kvm och 4 sovrum. Övre plan med stort sällskapsrum, öppen spis och plats för stora sällskap samt utgång till altan. Anslutande matsal och kök. Två sovrum varav ett för närvarande används som sällskapsrum. Badrum med dusch. Nedre soutterängplan med två sovrum varav ett med egen utgång. Spa med dusch och bastu, syrum, tvättrum, två bra förråd för vin eller mat samt gästtoalett. Fin tomt med bod, växthus, gräspartier, insynsskyddande häckar, fruktträd, lönn och på sommaren blomstrande rhododendron, gullregn, lavendel och höstanemon. Uppfart med plats för 2-3 bilar. Storängen är en av Sveriges mest välbevarade villasamhällen och kännetecknas av vackra sekelskifteshus och välskötta trädgårdar.

Adress Banvägen 3 Område Storängen
Boarea | Biarea 179 kvm | 24 kvm Rum 7 rok
Pris 13 500 000 kr / bud Tomtarea 1 046 kvm

visning

Kontakta ansvarig mäklare för visning
Intresseanmälan

Interiör

Övre plan

Sällskapsrum, matsal samt två sovrum.

Kök med skåp i ek från Marbodal med bänkskivor i trä och rostfritt stål. Ljust kakel på vägg. Till utrustningen hör diskmaskin, spis med induktionshäll, kyl och frys samt mikrovågsugn. 

Badrum med dusch med vikdörrar, toalett och handfat med kommod. Ljusgrått melerat kakel på vägg och rutiga klinker på golv. Golvvärme. 

Nedre plan

Två sovrum, syrum samt förråd.

Spa-del med bastu och kaklad dusch i vitt och grå klinker på golv. Handduksvärmare i vitt. 

Tvättavdelning med arbetsbänk, skåp, tvättmaskin och torkskåp, elpanna och diskho. Beige klinker på golv. 

Gästtoalett med plastmatta på golv och handfat.

Genomgående golv i ekparkett. 

 

Exteriör

Uppfart med parkering för 2-3 bilar. 

Altan i söderläge och soldränkt trädgård med gräspartier och etablerade träd.

Privat och rymlig trädgård med plats för sport och lek.  Äppelträd, plommonträd, stora bärbuskar samt vindruvor som växer på friggeboden.Tillhörande växthus där gurka, tomater och meloner växer under sommaren.

Helt privat och insynsskyddad altan under sommarhalvåret – en högt liggande oas. Enkelt att odla stora fina grönsaker. Perfekt för socialt umgånge.

Goda kommunikationer liksom Nacka Forum ett stenkast bort. 

Renoveringar

2001 Garage inrett till boyta
2001 Fönster bytta
2005 Renovering av kök och badrum på övreplan
2013 Ny dränering runt huset
2014 Ny altan och altantrappa
2017 Fasaden renoverad och nya hängrännor och stuprör
2018 Ny bastu och dusch, kvalitetsdokument finns
2021 Nya vitvaror

Omgivningarna

Storängens villasamhälle i Nacka grundades 1904 på privat initiativ och beboddes vid den tiden av en liten privilegierad grupp. En grupp tjänstemän bildade år 1904 Tjänstemännens Egnahems Förening vid Järla. Namnet Storängen blev officiellt antaget 1905. Marken ägdes av Järnvägsaktiebolaget Stockholm-Saltsjön. Bolaget upplät ett område, omfattande 77 tomter, till föreningens disposition. Tomt för tomt skulle marken friköpas direkt från bolaget, men endast föreningens medlemmar hade rätt att köpa. Vem som helst kunde ansöka om medlemskap i föreningen, men detta beviljades endast om den sökande ansågs komma att passa in i samhället. Härigenom fick samhället en mycket speciell karaktär och en säregen homogenitet. Denna förening, som nu har firat 100 års jubileum år fortfarande mycket aktiv och äger t.ex samhällets tennisbana med omliggande park, den vackra f.d skolbyggnaden samt ett generöst tilltaget lek- och samlingsområde, ”Ängen”. Som dotterorganisation finns ett livligt Trädgårdssällskap, som anordnar diverse lokala evenemang och även resor samt har utgivit en kokbok.

De flesta villor var arkitektritade, direkt på beställning av respektive byggherre. På 1940-talet styckades många tomter av  och nya villor byggdes i funktionalistisk stil. Den norsk-svenska arkitektduon Sture Almén och Leif Almaas ritade huset. 

Bland de första invånarna i Storängen fanns många jurister, ett par professorer, flera direktörer, några ingenjörer, en arkitekt, handelsresande, journalist samt försäkringstjänsteman för att nämna några av de företrädda yrkena. Till området slöt sig snart en rad konstnärer som exempelvis Richard Bergh, Georg och Anna Pauli, skulptören John Börjesson och konstnärerna Anton Genberg, Gottfrid Kallstenius och Gerda Roosvall-Kallstenius samt Roland Svensson. Konstnärshusen skiljer sig i planering från de övriga villorna genom att de har stora ateljéer åt norr.

Fakta

Upplåtelseform
Friköpt - Småhus
Byggnadsår
1948 (Sture Almén och Leif Almaas)
Byggnadstyp
2-plan i souterräng
Uppvärmning
Oljepanna med vattenburen värme (drivs idag endast via elpatron)
Energiprestanda
234 kWh/Kvm och år
Fönster
Kopplade 2+1 fönster
Fasad
Puts
Tak
Tegelpannor
Stomme
Betong/trä
Grund
Soutteräng
Vatten och avlopp
Kommunalt vatten året om/Kommunalt avlopp.
Ventilation
Självdrag
Taxeringsvärde byggnad
2 594 000 kr
Taxeringsvärde tomt
3 700 000 kr
Taxeringsvärde totalt
6 294 000 kr

Driftkostnad

El
3 299 kr/mån
Driftkostnader totalt
3 299 kr/mån
Driftkostnad kommentar
26,353KWH/ÅR
Till toppen
Alla bilder