Vackra Doktorsgården i Sigtuna

Den sjönära Doktorsgården är en av stadens mest välrenommerade fastigheter. Byggnaden om 325 kvm från 1880-talet har varsamt renoverats genom åren. Disposition i två plan med eleganta sällskapsrum i fil, fem sovrum, 2 badrum, dressingroom, hallar och fina ursprungliga detaljer såsom vackra kakelugnar, öppna spisar, fönster och dörrar. Därutöver balkong och altaner med vidsträckt vy över Mälaren. Den lummiga anlagda trädgården om hela 1 360 kvm ger en härlig inramning med stora gräsytor, perenner, ståtliga lönnar, grusgångar, torgsten och utebelysning, utförande i regi av trädgårdsmästare från Ulriksdals Trädgårdar. Här bjuds sann livskvalitet och fastigheten har ett värdefullt servitut på tre egna båtplatser i hamnen alldeles nedanför huset. Läget är synnerligen attraktivt i Sigtunas gamla stadskärna med absolut närhet till allt man kan önska.

Adress Stora Gatan 73 Område Sigtuna
Boarea 336 kvm Rum 8 rok
Pris 23 000 000 kr / bud Tomtarea 1 360 kvm

Fastigheten

Den vackra välkända villan flyttades med pråmar från Sörmland för att bli sommarbostad åt läkaren dr Mannerfelt med familj och beboddes många år permanent efter hans död av hans änka, den i staden respekterade doktorinnan Karin Mannerfelt.

Villan med sina många vackra fönster och närheten och utsikten mot Mälaren ger en härlig känsla och ett fantastiskt ljust och fint intryck. Den rogivande omgivningen bidrar till att man med trivsel kan arbeta från hemmakontoret.
Den omedelbara närheten till hamnen och de tre båtplatserna ger en angenäm livskvalitét.

Entré med handgjorda automatiska järngrindar och vitt trästaket. Utebelysning. Stor gårdsplan med stora lönnar, torgsten och rymlig plats för 4 bilar, anlagda grusgångar och stora gräsytor och uteplatser. Häck av Avenbok. Flaggstång. 

Entréplan:Huvudentré med pardörrar i original. Liten glasveranda med originalfönster och golv. Kapprum och hall med inbyggda garderober. Gästwc. Gästsovrum/hörnrum med tre fönster och hel garderobsvägg. Kakelugn (eldas ej f.n.) Kaklat duschrum/tvättstuga med Miele TM och TT, dusch, handfat och toalett. Hemmakontor/alt sovrum. Pardörrar från tiden leder in till den stora eleganta salongen med öppen spis, parkettgolv, flera spröjsade fönster, och pardörrar som leder ut till den stora altanen mot sjösidan. Trappa leder ner till trädgårdens gräsmatta. Den angränsande matsalen har vackert golv och plats för 12 personer. Serveringsrum med flertalet skåp och hyllor, specialbyggda av Alsike Snickeri. Det rymliga köket har breda plankgolv, rikligt med skåp och hyllor och är även det byggt av Alsike Snickeri och har köksö med stor häll och fläkt från Siemens, inbyggd ugn och micro från Siemens, granitbänkar, öppen spis. Integrerad diskmaskin samt kyl/frys från Siemens. Hel fönstervägg och trevlig matplats för 6-8 personer. Separat köksentré med hall med kapprum. Liten köksaltan med morgonsol.

Övre Plan: Vitlaserad trätrappa leder upp till det övre planet. Härligt sällskapsrum/övre hall med vitlaserat golv, specialbyggda bokhyllor och elementskydd. Inrett skåp för TV. Dressingroom med garderober och hyllor, allt specialbyggt. Mycket ljust och spatiöst master bedroom med kakelugn, platsbyggda garderober och härlig utsikt över Mälaren. Dubbeldörrar leder ut till stor balkong mot Mälaren i söder. Badrum med fönster, kakel, extra långt badkar, toalett, stort handfat och separat dusch med dörr. Ytterligare tre sovrum, varav två med hel garderobsvägg och ett med inbyggda skåp. Hall med angränsande toalettrum. 
Luftkonditionering finns installerad på detta plan.

Källare: Litet källarutrymme finns för vv-beredare Nibe och Bergvärmepump Nibe

Förbättringar på fastigheten under säljarens ägotid:

Bergvärme 2007.
Nya element 2007.
All el omdragen 2007.
Nya badrum 2007.
Nytt kök samt i serveringsgången inbyggda skåp platsbyggt av Alsike Snickeri.
Lagt om hela taket samt tilläggsisolerat 2007.
Renoverat eller bytt ut stuprör 2007.
Ny TM, TT Miele samt dusch, tvättställ, toalett i entréplan, 2012.
Nya golv överallt 2007 och 2012, förutom där det finns originalgolv (salong, matsal, gästrum trappa och övre hall)
Renoverade eller utbytta fönster i hela huset, kontinuerligt efter behov.
Originaldörrar i huvudentrén, dörrarna från salongen och ut till altanen samt de flesta innerdörrarna. 
Specialbyggda inbyggda garderober:

På Entréplan: Stora inre hallen, lilla hallen utanför tvättstuga/duschrum och gästsovrum. Serveringsgången. Inbyggda bokhyllor på hemmakontoret.
På Övre Plan: Master bedroom, två barnsovrum samt separat dressingroom. Tredje barnsovrummet har idag förvaring, men är förberett för för att ha TV där genom elektriska uttag samt luckor för sladdar. Övre hallens TV skåp, Inbyggda bokhyllor.
Elementskydd i nästan hela huset.
All specialbyggd inredning är handgjord, handmålad, samt av solitt trä.
Nya strömbrytare 2017.

Trädgården lades om helt 2007 med hjälp av en specialist på tidstypiska trädgårdar från Ulriksdals Trädgårdar och har därefter skötts av professionella trädgårdsmästare.

Automatiska handgjorda skräddarsydda järngrindar sköts med kod eller fjärrkontroll.
Nya gatlyktor  i tidstypisk stil. De två stora vid entrén är original och ursprungligen från Malmö Stads gatlyktor.
Två larmsystem 2010 och 2018.
Luftkondtionering på övre plan: 2014/2015.

BEBYGGELSENS UTFORMNING:
Fastigheten har givits beteckningen q, vilket innebär att sådan ändring av byggnad inte får vidtas som förvanskar dess karaktär eller anpassning till omgivningens egenart.

SIGTUNA STAD: Sigtuna är en av Sveriges äldsta, idag existerande städer. Stadsplan och runristningar är från vikingatiden och en stor del av bebyggelsen från 1700-1800 talen med vackra trädgårdar från 1900-talet. Det finns tre välkända ruiner i staden Sankt Per, Sankt Olof och Sankt Lars. Mariakyrkan har anor från 1200-talet. I vackra Sigtuna Rådhus anordnas ofta vigslar. Gågatan är fylld av små butiker. Varje vår och höst anordnas Sigtuna Möte och i samband med detta klär många ut sig i sekelskifteskläder och man kan få se flera figurer från Elsa Beskows sagor. Ibland anordnas då även segeltävlingar och olika swimruns med många deltagare. I Sigtuna finns Sigtunastiftelsen med humanistiskt specialbibliotek och utmärkt konferensanläggning. Sigtuna Stadshotell, ett femstjärnigt designhotell.
Välkända RC Café med goda prisbelönta bakverk. Arlanda Flygplats nås inom 20 min.

Skolor i Sigtuna kommun: Sigtunaskolans Humanistiska Läroverk, SSHL, där bl. a vår nuvarande kung Carl den XVI Gustaf har gått, har både internatverksamhet och dagelever och undervisning på bl.a IB- linjen. Grundskolorna, bl.a  S:t Per skola och S:t Olofs skola i kommunen håller alla en mycket god standard. 

Övrigt: Fastigheten är besiktigad genom Enspecta 2021-08-12. Säljaren förbehåller sig friskrivning i kommande avtal.

Fakta

Upplåtelseform
Friköpt - Småhus
Byggnadsår
1881 (Troligt 1850-tal. Huset flyttades på pråmar till Sigtuna 1880.)
Byggnadstyp
Tvåplanshus
Uppvärmning
Bergvärme Nibe 4 grävda hål.
Energiprestanda
73 kWh/Kvm och år
Fönster
2-glas
Fasad
Träpanel
Tak
Plåt
Bjälklag
Trä
Stomme
Trä
Grund
Torpargrund
Vatten och avlopp
Kommunalt vatten året om.. Kommunalt avlopp.
Ventilation
FTX (Mek. från/tilluft med växlare)
Tv- internetutbud
Fiber
Taxeringsvärde byggnad
4 455 000 kr
Taxeringsvärde tomt
4 587 000 kr
Taxeringsvärde totalt
9 042 000 kr

Driftkostnad

El
2 917 kr/mån
Vatten/Avlopp
667 kr/mån
Sotning
50 kr/mån
Försäkring
625 kr/mån
Övrigt
400 kr/mån
Driftskostnader totalt
4 658 kr/mån
Till toppen
Alla bilder