Hyresfastighet på torget i idylliska Grythyttan

Välkommen till den gastronomiska huvudstaden insprängd i Bergslagens vackra skogar bland sjöar och berg. Grythyttan har i över 100 år varit navet hos entreprenörer, designers med bland annat välkända utemöbler och en naturlig samlingspunkt för gastronomiskt intresserade med både Gästgivaregård och restauranghögskola. Mitt på torget står sedan sent 1800 tal det sk. Torghuset som byggdes för att fungera som Grosshandel av dåvarande Grosshandlare Sven Rockberg sedermera Gamla Bankhuset. Idag inrymmer huset tre unika lägenheter och totalytan uppgår till ca 300 kvm. Fördelat över en större våning på övre plan om ca 150 kvm med härligt kök med öppet loft med generös takhöjd upp till nock. Nedre plan består av gamla antikvariatet om ca 45-50 kvm och banklokalen om ca 90-100 kvm. Utöver de enskilda lägenheterna finns allmänna ytor i källaren och parkering. Sammantaget en mycket välskött och trevlig fastighet underbart läge mitt på torget. Fullt uthyrt och med kö på hyresgäster.

Adress Kyrkogatan 2 Område Grythyttan
Boarea 300 kvm Rum 10 rok
Pris 3 900 000 kr / bud Tomtarea 391 kvm

visning

Kontakta mäklaren för visning
Intresseanmälan

Fastigheten

Lägenheten på övre plan är ca 150 kvm och är störst i fastigheten och präglas av sitt vackra lantliga kök i öppen planlösning med matplatsen. Köket bjuder in till matlagning och långa middagar, synliga bjälkar upp mot ett loft och hela vägen upp till nock. Matsalen knyter samman med vardagsrummet med vy över torget. Här finns tre rymliga sovrum med plats för dubbelsäng och förvaring. Loftet vid köket kan fungera som ett fjärde sovrum. Ett badrum med dusch samt 2 separata wc.

Det gamla bankkontoret med ingång direkt från torget är ca 90–100 kvm öppnar upp i ett stort allrum med härligt ljusflöde. Här finns två bra sovrum och ett badrum med dusch. En extra trevlig detalj är den bevarade bankvalvsdörren och bankvalvet som idag används som vinkällare/skafferi. 

Slutligen kommer vi till det gamla antikvariatet som är minsta lägenheten/lokalen i fastigheten med sina 45–50 kvm och är idag uthyrd som lokal, men kan även denna användas som lägenhet. Här har man egen ingång och veranda samt vy över torget och den trevliga glassbaren en bit bort.

Alla tre lägenheterna är uppdelade och har alla egen ingång, fungerar som egna hushåll med kök och badrum. Utöver de enskilda lägenheterna finns här en gemensam tvättstuga och förråd samt en råvind som kan utvecklas om önskemål finns. Till huset finns två parkeringsplatser plus gårdsplanen för en bil. Årliga hyror ligger runt på ca 270.000 kr och resultat efter kostnader ca 110-150 tkr och det finns alltid gott om hyresgäster på kö för att hyra en lägenhet i detta vackra hus.

Grythyttan

I Grythyttan finns Grythyttans Gästgivaregård och Måltidens hus. Måltidens hus är en byggnad som ursprungligen användes vid världsutställningen i Sevilla 1992.

Grythyttans Gästgivaregård grundades 1641 på order av Drottning Kristina. Hon befallde att det skulle byggas ett värdshus var 70:e kilometer längs rikets nylagda landsvägar. Varje värdshus skulle ha separata avdelningar för de tre ständerna samt rum för åtminstone 24 hästar. 1879 kom järnvägen till byn och det moderna Järnvägshotellet slog snart ut det ålderdomliga gästgiveriet. 1965 var byggnaden i så katastrofalt skick att man från kommunens håll ville riva och istället anlägga stormarknad med tillhörande parkering. Förslaget röstades ner med bara en rösts marginal. Efter det såldes gästgivargården till hembygdsföreningen för 500 kronor. Med bland annat stöd av AMS-medel och stöd från föreningens medlemmar renoverades byggnaden och 1973 var den åter satt i stånd. Man fick då in flera anbud om att bedriva verksamhet i lokalen, men fastnade för Carl Jan Granqvist som ville skapa en restaurang av mer exklusivt slag i lokalerna.

 

https://sv.wikipedia.org/wiki/Grythyttan

Dela objekt

Fakta

Upplåtelseform
Friköpt - Småhus
Byggnadsår
1890
Byggnadstyp
Flerfamiljshus
Uppvärmning
Fjärrvärme
Fönster
2-glas
Fasad
Trä
Tak
Skiffer
Bjälklag
Trä
Stomme
Trä
Plåtarbete
Lackerad plåt
Grund
Källargrund
Vatten och avlopp
Kommunalt VA
Ventilation
Självdrag
Taxeringsvärde byggnad
627 000 kr
Taxeringsvärde tomt
144 000 kr
Taxeringsvärde totalt
771 000 kr
Till toppen
Alla bilder