Ikonisk vy över Riddarfjärden med kungsbalkong

Enastående läge högst upp på Mariaberget i med unik utsikt åt både söder och hela Södermalm med balkong, samt åt norr med utsikt över Stockholms alla landmärken, Riddarfjärden och stadens siluett. Denna utsikt avnjuts via stora fönsterpartier, alternativt via den längsgående balkongen med tre utgångar. De sociala ytorna är exklusivt renoverade under de senaste åren. Centralt placerat kök med köksö. Upp till fyra sovrum. Två badrum. Generöst med förvaring. Tre möjliga ingångar (tre lägenheter som nyttjas som en). Välskött förening i historisk fastighet från 1929 där två stora svenska konstnärer bott och verkat - Ivar Lo Johansson och Hilding Lindqvist.

Adress Bastugatan 21, 5 tr Område Södermalm
Boarea 125 kvm Rum | Våning 5 rok | 5
Pris 21 000 000 kr / bud Avgift 6 740 kr / mån

Välkommen på visning

30 nov
Visning kl 14:30-15:00
- Välkommen på förhandsvisning! Föranmälan krävs!
Spara i min kalender
4 dec
Visning kl 14:30-15:15
- Välkommen på visning! Föranmälan krävs!
Spara i min kalender
Visningsanmälan

Entré med avhängning och parkettgolv. 

Stort kök i vitt med arbetsbänk i svart granit och mycket förvaring. Generös köksö med spis, skåp och sittplatser. Köket är utrustat med vask, diskmaskin samt ugnar. I passagen finns en tvättmaskin installerad. Trägolv och fiskbensparkett.

Tre fantastiska rum i fil med tre utgångar till längsgående balkong och stora fönsterpartier med utsikt över hela Stockholms skyline, Riddarfjärden och Ivar Los park precis nedanför. Idag nyttjas dessa rum som matsal, vardagsrum och innanför dessa ett TV rum (extra utgång finns här). Det mittersta rummet har en eldstad (ingen rökgång) monterad. Vackert fiskbensparkett i ek på golv.

Flertalet klädkammare och förvaringsytor.

Tre rum mot söder som kan nyttjas som sovrum alt kontor. Stort sovrum med balkong mot söder och underbar utsikt över Stockholms södra delar. Garderobsvägg och heltäckningsmatta. Mindre sovrum med två garderober, magiskt utsikt och trägolv. Kontor med två inbyggda garderober samt fiskbensparkett. 

Badrum med hexagonformade klinker på golv och väggar med fiskbensmonterad kakel. Toalett, dusch och handfat. Stor spegel på ena väggen och förvaring under handfatet.

Helkaklat badrum i sovrumsavdelning med toalett, handfat och badkar. (Dold extra utgång finns här).

Lägenheten disponerar två förråd i källaren.

Bostadsrättsföreningen Katthuvudet 26 bildades 1986 och förvärvade fastigheten samma år. Av föreningens 40 lägenheter upplåts idag samtliga med bostadsrätt.

På entréplan finns en gemensam tvättstuga.

Arkitektur

Byggnaden uppfördes i början av 1930-talet:en brytningstid i många avseenden – inte minst arkitektoniskt.

Funktionalismen, en radikal europeisk arkitekturströmning från mitten av 1920-talet fick successivt ett totalt genomslag i allt byggande. Stilen betraktades som en av de stora innovationerna i arkitekturhistorien. Den emanerar bl.a. från sekelskiftets industri- och maskinarkitektur och vill bl.a. tydliggöra sambandet mellan form och funktion. Framförallt den tidiga funktionalismens arkitekter ansåg att byggnaden skulle vara mänsklighetens anonyma tjänare och inte dra uppmärksamheten till sig. Ett fönster skulle vara ett fönster och inget mer. Och entrén skulle gärna få vara ganska anonym – varför göra sig till?

Bastugatan 21 är till sin karaktär ett typiskt funktionalistiskt byggnad även om man kan finna små kvardröjande rester av tidigare stilideal. Exempel på detta senare är portomfattningen i natursten och i entrégolvets mönster i marmorbeläggningen. Men i övrigt ser vi den helt släta och odekorerade fasaden mot Bastugatan samt de kubistiskt utspringande burspråkspartierna. Balkongerna är i sin utformning likaså renodlade exempel på den tidiga funktionalismens formspråk liksom tillhörande räcken

Fakta

Upplåtelseform
Bostadsrätt - Lägenhet
Andel i föreningen
7.32178 %
Lägenhetsnummer
37, 38 och 39
Ingår i avgiften
Värme, Vatten, Kabel-TV
Våningsplan
5
Hiss
Ja
Förening
Brf Katthuvudet 26
Byggnadsår
1932 (Totalrenoverad 1988-89)
Energiprestanda
122 kWh/Kvm och år
Till toppen
Alla bilder