Vansbäck anno 1873

Vansbäck är en traditionell Skånegård som ligger i det vackra sydskånska backlandskapet i Slimminge på Romeleåsens sydsluttning. Mangårdsbyggnaden uppfördes 1873, annexet är nybyggt 2010. Stallängan innehåller en separat lägenhet/hemmakontor, rymlig verkstad samt stall med hästboxar och sadelkammare. Tomtarealen är hela 19.710 kvm och utgörs av trädgård samt åker. Utsikten är vidsträckt över de natursköna omgivningarna och det finns många vackra platser att promenera eller rida till. Grusvägen slingrar sig uppför Romeleåsen och bjuder på en av Skånes bästa utsikter oavsett årstid och i absolut närhet finns flera naturreservat och utflyktsmål. Goda förbindelser till Malmö, Lund och Sturup.

Adress Slimminge 3132 Område Vansbäck
Boarea | Biarea 160 kvm | 132 kvm Rum 9 rok
Pris 10 700 000 kr / bud Tomtarea 19 710 kvm

visning

Kontakta ansvarig mäklare för visning
Intresseanmälan

Byggnadsbeskrivning

Gården är en traditionell Skånegård med byggnaderna ordnade runt en kullerstensbelagd gårdsplan. Minutiöst och omsorgsfullt renoverad.

Den totala byggnadsarean är ca 500 kvm. Avtrycket av den fjärde, sedan länge rivna, längan finns kvar i form av en stengrund.

Boningshuset från 1873 är löpande renoverat sedan 1978 och allting är mycket väldokumenterat. Huset mäter 22,10 x 8,45 m med en boarea om 160 kvm. Byggt i lersten på en synnerligen rejäl gråstensgrund, med tjocka väggar som ger ett värmetrögt hus. Boningshuset har en ypperlig disponering med välkomnande hall, som flankeras av två sovrum, och leder vidare till allrum/matsal med vacker kakelugn. Bibliotek/arbetsrum samt magnifikt vardagsrum nås i en riktning och stort lantkök med matplats i den andra riktningen. Köket renoverades 2016-2021 och har bl a öppen spis, breda golvtiljor och terracottagolv, bänkskivor och fönsterbänkar i granit, 5-lågig gasspis med elugn och ny skåpsinredning från IKEA. På ena sidan av kökshallen finns en helkaklad tvättstuga, renoverad 2015 och från denna leder trappa ner till en härlig vinkällare. På andra sidan är badrum med bastu. Väggarna är 2/3-kaklade och på golvet ligger hexagonala klinkers. Våtrumscertifikat/Säkert Vatten 2022. Bastu med stora bastulavar och klinkergolv.

Värmekällare om 16 kvm och förrådskällare om 7,5 kvm med dörr i östergaveln genom grundmuren. Oinredd vind över hela längan, förberedd VA, värme och el samt bra höjd och bredd gör vinden lämplig att inreda. 

Annex/Gästhus mäter 16,7x7,1 meter med boarea om ca 100 kvm, nybyggt i sin helhet 1993 till 2010 som ersättning för en tidigare korsvirkeslänga. Byggnaden disponeras enligt följande. Trivsam hall med platsbyggda garderober och intilliggande badrum med helkaklade väggar samt golv lagt med engelska ”Victorian tiles” i mönster York, till det gjutjärnsbadkar. Ljust platsbyggt kök i massivt trä, linoljemålat och med stor matplats, arbetsbänkar i Cararramarmor och massiv alm (2020). Antika terracottaklinker och kilsågade golvtiljor av fur. Sättugn med Gustav III riksvapen. Ljust vardagsrum följer, här bjuds öppen spis med braskassett, golv av antik gotländsk kalksten och ekstavparkett i fiskbensmönster. Platsbyggd väggfast bokhylla. Golvvärme. Slutligen två fina sovrum med rymliga inredda garderober.

Stallbyggnaden i sin tur mäter 25 x 8,5 meter och är ihopbyggt med boningshuset med en portgång emellan. Gatufasad av gråsten, gårdsfasad av putsad tegel. Loftet sträcker sig över hela stallbyggnaden samt portgången. Stallet är indelat i tre sektioner; lägenhet, verkstad och stall som är avskilda med murade väggar med branddörrar. 

Lägenheten är ca 32 kvm stor med ett rum och kök samt toalett med dusch. 

Välutrustad isolerad verkstad med dubbla portar mot både gårdsplan och gata, 

Stallet är på 87 kvm och innehåller 4 boxar, två spiltor och en sadelkammare om 13 kvm. Mot gården finns en tvådelad stalldörr, en dörr på gaveln och en branddörr leder till verkstaden.

Gårdsplanen är belagd med kullersten liksom infarten från vägen. Det finns en stor stensatt brunn med ett bastant bunnskar. Den gamla grunden efter fjärde längan med gräsmatta (2020) och upplag för lite byggmaterial m.m.

Väster om grunden ligger en stor gödselstad/kompost med höga stenväggar och gjutet golv. Framför komposten är lagda stora gråstenar, som skall klara en traktor som tömmer gödselstan.

Elsystemet ritades och installerades av Br. Ahlm AB, Skurup 1978. Systemet har byggts ut och ändrats löpande. 

VA-systemet ritades och installerades av Rörtjänst AB i Skivarp 1978. Systemet är i boningshuset i stort sett oförändrat, men har kompletterats med system för annexet och lägenheten/verkstan.

Värmepump installerades 2004 av Belux AB, Svedala efter miljöanmälan 2004. Det är en IVT Greenline E11HT med 300 liter VVB och 11 kW elkasett. Markkollektorn består av 2 slingor PEM-slang om vardera 400 m (totalt 800 m). Värmevattnet fördelas till boningshusets, annexets och lägenhetens/verkstans värmesystem, flödet kan regleras med ventiler.

Fastigheten kommunalt vatten och enskilt avlopp i form av 4evergreens ”markbädd på burk” Biorock med integrerad slamavskiljare på 3 kubikmeter installerad 2022. Anläggningen behöver inte elektricitet eller serviceavtal.

Fiber indraget 2019 av Skurups elverk. Datakabel dragen mellan annex och boningshus samt till lägenheten i stallbyggnaden. På boningshuset sitter TV- och radioantenn med antennförstärkare, som betjänar alla tre bostäderna. På annexet sitter en parabol för Canal Digital. 

Trädgården är omgiven av haggtornshäckar i söder och öster och stengärden i norr och väster. Den består av en buxbumskantad ”finträdgård” söder om husen och en fruktträdgård norr om husen. I rabatten längs häcken växer skuggtåliga växter som funkia, liljekonvalj, svart nysrot, jätterams och bergenia. Det finns bigarråträd, valnötsträd, äppelträd, vinbärsbuskar och hallonplantor samt en pilallé. Fruktträdgården har äppel- och päronträd och ett buxbomskantat grönsaksland.

Gården är välbevarad med tanke på planlösning, material och detaljer men naturligtvis har gården moderniserats för att möta behoven i ett modernt boende. Stor omsorg har lagts på att material och arbete skall vara hantverksmässiga och följa traditionellt byggnadsskick.

I samband med visning överlämnas en mycket detaljerad byggnadsredogörelse från säljaren till den som så önskar.

Fakta

Upplåtelseform
Friköpt - Småhus
Byggnadsår
1873
Uppvärmning
IVT JORDVÄRME 2X400 M 2004
Energiprestanda
71 kWh/Kvm och år
Vatten och avlopp
Kommunalt vatten året om/Enskilt avlopp.
Tv- internetutbud
Fiber + tv-antenn
Taxeringsvärde byggnad
1 712 000 kr
Taxeringsvärde tomt
620 000 kr
Taxeringsvärde totalt
2 332 000 kr

Driftkostnad

El
1 352 kr/mån
Vatten/Avlopp
308 kr/mån
Sotning
55 kr/mån
Renhållning
133 kr/mån
Försäkring
892 kr/mån
Driftkostnader totalt
2 740 kr/mån
Till toppen
Alla bilder