Utvecklingsmöjlighet i centrala Torekov

Spännande utvecklingsmöjlighet mitt i centrala Torekov med stor potential för den som söker ett unikt och attraktivt projekt. Möjlighet att förvärva ett anrikt och charmfullt litet gatuparhus uppfört 1886 med salong, kakelugn och vackra väggmålningar, kök, gästrum/hall samt en trappa upp ett till två sovrum samt altan. Tillhörande gästhus med tre sovrum. Angränsande loggia med stenmur och golv. Vackert oinrett spannmålsmagasin i originalskick från 1855 med ritningsförslag och tidigare beviljat bygglov för tre separata boenden med en total boendeyta på 600 kvm.

Adress Storgatan 20B, C, D samt Storgatan 22 Område Torekov
Boarea 646 kvm Rum 6 rok
Pris Pris på förfrågan Tomtarea 668 kvm

Interiör

Gathuset
Storgatan 22 består av tre rum och kök samt gäststuga på gården med tre sovrum.

Nedre plan
Ingång till hall/gästrum med målade väggfält, målat golv, inbyggda garderober, trinettkök, vattenberedare och tvättmaskin.  Sällskapsrum med vackra väggmålningar, kakelugn (ej i funktion), furugolv och utsikt över Storgatan. Kök i äldre stil med vitmålade och glasade skåp, rödbruna terracottaklinker på golv, diskmaskin (Bosch), spis (Elektrohelios), fläkt ovan (Cylinda), kyl/frys (Elvita).

Två badrum med vitt kakel på vägg och vitt klinker på golv, med dusch, toalett och handfat. 

Övre plan
Ett rum i öppen planlösning, heltäckande matta, väggar klädda i träpanel samt utgång till altan. 

Takhöjd på nedre plan 2.90 m, övre plan 2.70 m. 

Gästhus
Tre sovrum om totalt cirka 40 kvm. 

Spannmålsmagasinet
Adress Storgatan 20B,C & D, kulturminnesmärkt magasin är oinrett och bygglovsritningar med tidigare beviljat bygglov finns för tre separata enheter med boarea om cirka 600 kvm totalt, cirkamått 29 x 9 meter. För mer information om kontakta Båstad Kommun. https://www.bastad.se/bobyggaochmiljo/bygga-nytt-bygga-om-bygga-till/

Tomten med uteplats med murat stengolv invid gästhuset, grus- och kullerstensplan och delvis gräsmatta. 

Byggnadsbeskrivning

SMÅHUSENHET, HELÅRSBOSTAD FÖR 1-2 FAMILJER (220) (220)
Byggnad, värde: 1 242 000 kr
Mark, värde: 2 310 000 kr
Summavärde: 3 552 000 kr

Taxeringsår: 2018
Byggår: 1886
Värdeår: 1929

Byggnadsbeskrivning

INDUSTRIENHET, TOMTMARK MED BYGGNAD, BYGGNADSVÄRDE < 50 00 KR (414) (414)
Byggnad, värde: 0 kr
Mark, värde: 51 000 kr
Summavärde: 51 000 kr

Taxeringsår: 2019

Samfälligheter

 Officialservitut byggnad, Last
11-TOS-193/81 - 1  

 

Historik

Torekov, beläget på Bjärehalvöns yttersta spets, har en lång historia som jordbruks- och fiskesamhälle samt nav för internationell handel. Här bodde kaptener och sjömän som rest jorden runt och sett världen men aldrig varit i Båstad eller Ängelholm. Byborna försörjde sig framförallt på fiske, men under 1800-talets mitt kom en stor del av välståndet genom bärgande av vrak. Vid storm hamnade ibland de stora skeppen i nöd omkring Hallands Väderö. Torekovsborna gjorde då sitt bästa för att erbjuda hjälp såsom livräddning och bärgning av gods så att inget skulle sjunka till havets botten.

Efter 1830-talet så blev bärgningsrätten fri i Sverige. Detta innebar att de som erbjöd bärgningshjälp snarare än staten fick en del av vinsten av de bärgade godset. För att kvalificera i Torekov så gällde det att man var en god Torekovsmedborgare och engagerad i hamnarbetet. När larmet gick väcktes byborna ofta mitt i natten för att ro ut mot Väderön. Dessa larm inträffade ofta i livsfarliga situationer, men bärgarna drogs sig inte för mörker och dåligt väder för att rädda sjömännens liv och fartygens last som ofta hade ett stort värde. I maj 1882 var det vid tillfälle fem vrak som förliste på ett dygn. Ett outhärdligt tufft arbete, men ofta väldigt lönsamt. Som lön för mödan så erbjöds ca 25% av värdet på lasten till bärgningsfolket och resten såldes på auktion eller lastades på andra fartyg till slutdestinationen. Konsekvensen av att byn var beroende av inkomster från vrakbärgning blev att det under år med mildare väderlek och mindre stormar blev till rena nödår för ortsbefolkningen. Andra år fick man njuta av bl. a. konjak och kaffe, siden och bomull, och i ett ovanligt fall - duffelkappor från England.

Den naturliga huvudmannen för bärgningsarbetet i Torekov var vid 1800-talets mitt Johan Emmanuel Romare (1803-1885) som bl. a. med sonen Pauli Gerhard Romare framgångsrikt bedrev majoriteten av denna verksamhet genom sitt privata företag. Den flerspråkige Romare hade efter trettio framgångsrika år till sjöss skapat sig både erfarenhet som befäl och en grundplåt för att kunna skapa en lyckad affärsverksamhet med båtar, bärgningsredskap och magasin i Torekov. Romare tog som uppsyningsman den större andelen av vinsten till sig själv och betalade ut lön till bärgarna. Så småningom uttryckte bärgarna sitt missnöje över den orättvisa fördelningen av den ekonomiska vinsten, snarlikt det statliga systemet som nyligen upphävts. Skola, hamn och fattigkassan fick också bidrag från Romare. Han skapade en pensionsinrättning för fattiga sjökaptener i Torekov och var en högt respekterad medborgare.

Efter den stora branden i Torekov 1854-55 lät Romare uppföra magasinet på Storgatan för förvaring av spannmål, kol och de bärgade handelsvarorna från vraken. Vraken utgjorde stort värde för ortsbefolkningen i form av virke för hus och magasinbyggnad och andra material som återvanns. För att kunna bygga magasinet så rev man gatuhuset bredvid Storgatan 20 som flyttades och till stor del nu utgör den äldre delen av G. Swensons restaurang på hörnet av Wulffs gata. (Se bild från 1930 där man tydligt ser magasinet på höger sida. Ref. Löjtnant Hägglöf, Ahrenbergs Flyg, 1930).

Gathuset på Storgatan 20-22, uppfördes efter nästa stora brand år 1886 – i brandvänligt gult tegel med enklare utsmyckning på fasaden och stentrappa ut mot Storgatan. Huset beboddes av familjen Johansson som hade bl. a. butik och bedrev taxiverksamhet på 1930-talet bl a. (bild gathuset vid stenläggning på Storgatan med familjen Johansson framför, samt brandkarta över Torekov från 1899)

Referenser:
Wulff, Bertil, Sjöfolkets By, Glimtar ur Torekovs historia, utg 2020, Torekovia förlag.
https://horsakistan.blogg.se/ (Blogg om Torekov och dess historia)
Fotograf drönarbild 2021 - Tomas Eriksson

Dela objekt

Fakta

Upplåtelseform
Friköpt - Småhus
Byggnadsår
1855 & 1886
Byggnadstyp
1,5 planshus med spannmålsmagasin
Uppvärmning
Direktvärmande el och luftvärmepump
Fönster
2-glas
Fasad
Tegel och natursten
Tak
Tegel
Bjälklag
Trä
Stomme
Trä
Plåtarbete
Lackerad plåt
Grund
Krypgrund
Vatten och avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Ventilation
Självdrag
Taxeringsvärde byggnad
1 242 000
Taxeringsvärde tomt
2 310 000
Taxeringsvärde totalt
3 552 000
Till toppen
Alla bilder