Praktfull och anrik villa i Bjärred

Denna magnifika sommarvilla kallad Villa Haga med fantastiskt läge vid Öresund uppfördes 1897 i eklektisk jugend och nationalromantisk stil av affärsmannen Wilhelm Westrup efter ritningar av arkitekt Theodor Wåhlin. Med en mängd välbevarade miljöer har villan varsamt tagits omhand de senaste 125 åren. 528 kvm fördelat på tre plan plus ett fristående garage. Entréplan har stora eleganta sociala ytor såsom musikrum, stora salen som brukas som matsal med öppen spis och galleri öppet upp till andra våningen, lantkök, bibliotek samt sovrum. Storslagen trappa leder upp till plan två, alternativt brukar man hissen som gagnar alla tre plan. Övre plan med stor salong och kakelugn, härligt allrum öppet ned till stora salen, två sovrum samt badrum. Plan 3 med gym, bastu, badrum samt ytterligare två sovrum. Med vackra spröjsade fönster, burspråk, balkonger och terrasser åtnjuts den fantastiska utsikten över havet och bygden från alla håll. Ett unikt hem sällsynt skådat på den öppna marknaden.

Adress Södra Västkustvägen 24 Område Bjärred
Boarea 528 kvm Rum 11 rok
Pris 30 000 000 kr / bud Tomtarea 4 667 kvm

Interiör

Entré från grusad uppfart kantad av välskötta häckar och lummig trädgård. 

Stor entréhall med svart-vitrutigt marmorgolv.

Hiss med inredning i mässing och mahogny med gallergrind samt hisstelefon i bakelit. Garderob. Gästtoalett kaklad i vitt, med svart-vitrutigt marmorgolv och tapetserade väggar. WC och handfat i äldre stil. 

Magnifik matsal, den s.k. stora salen med plats för stora sällskap med väggpaneler med reliefer och bröstningslister, trappa samt öppet galleri upp till andra våningen med rustika räcken i mörkt betsat trä som återkommer i tak och dekor. Stjärnparkett och kassetterat tak. Stor öppen spis kaklat i grönt. Dörrar leder ut till den övertäckta verandan med utsikt över Öresund i väst.

Bibliotek med platsbyggda mahognybokhyllor från golv till tak med mässingslist för stege. Kakelugn, fiskbensparkett på golv.
Stort sällskapsrum med högt i tak, det s.k musikrummet, med stort spröjsat fönster och dörr direkt ut till trädgården. Vackra taklister och stuckaturer. Parkettgolv.

Sovrum med platsbyggda våningssängar som del av inredningen. Garderober.

Stort kök med skåp och inredning i klassisk stil. Bänkskivor i mahogny. Stor spis 90 cm med induktionshäll och två ugnar. Svart spiskåpa med utsug. Dubbla runda diskhoar, grönt kakel ovan. Diskmaskin, stor kyl och frys med ismaskin samt vinkyl. Stort fönster med utsikt över trädgården. Matplats för 6-8 personer. Dubbla dörrar ut till trädgården.
Glasad lucka i golvet leder ned till vinkällare/kallförvaring med hyllor och kaklat golv.

Grovkök med tvättpelare samt skafferi. Utgång till grusplanen.

Plan två nås från matsalen via den grandiosa trappan.

Plan 2

Ståtlig övre hall med galleri öppet ned till stora salen. Vackra parkettgolv och tak med ribbor och tvärslåar i original. Utgång till altan i öst.

Spatiöst sällskapsrum med vackert burspråk och en kakelugn designad av Ferdinand Boberg till Stockholmsutställningen 1897. Elegant stuckatur i jugendstil.

Stort master-bedroom med garderobsvägg och franska dörrar som öppnar upp till en balkong med havsutsikt. 

Badrum en-suite kaklat i svart/vitt med wc och handfat i klassisk stil. Dusch med glasdörrar.

Sovrum/arbetsrum med direkt anslutning till badrummet. Spiraltrappa leder till plan 3. 

Plan 3
Sovrum med stor balkong med hänförande utsikt över havet. Kakelugn och furugolv.

Ytterligare ett sovrum med kakelugn samt klädkammare.

Allrum som brukas som gym med exponerade bjälkar och högt i tak. Furugolv. Bastu.

Inre hall med klädkammare. Pentry invid hissen.

Badrum klätt i ljusgrön mosaik med badkar, handfat, wc och dusch.

Vind, nås via stege i allrummet.

Kakelugnar/öppen spis på bottenplan och plan 2 är renoverade 2010, fungerande.
Centralt BOSE-högtalarsystem täcker 7 rum samt 2 altaner.

 

Exteriör

Den etablerade trädgården är välskött och lummig med ett flertal stora träd såsom valnöt och kastanj, inramad av välskötta häckar som kantar uppfarten och poolområdet. Blommande grönska finns såsom syrener, äppelträd och körsbärsträd även stora gräspartier.
Insynsskyddad pool.

Garagebyggnad på 103 kvm med plats för två bilar tvärs över gården med uppvärmt golv och luftvärmepump. Snickarbod med toalett och dusch samt vedbod. Isolerad ovanvåning som idag används som förråd. 

Separat trädgårdsförråd för gräsklippare m.m.

Utförda renoveringar

2009-2010 utbyte av vissa fönster, korsvirke, utvändig målning, invändig renovering bl a renovering av två kakelugnar, nytt skorstensrör, biblioteksinredning, kök och nätverk m.m.

2021-2022

Genomgång av korsvirke, ytterligare byte av fönster, utvändig målning, trall på altanen, installation av plejdsystem för utebelysning m.m.

Löpande underhåll och byten
Fasad, korsvirke, målning, värmepump, (2016) poolanläggning (2021), kyl/frys (2020), diskmaskin(2019) m.m.

Historik

Villa Haga uppfördes 1897 efter ritningar av arkitekt Theodor Wåhlin (1864-1948), på uppdrag av riksdagsmannen, konsuln och affärsmannen Wilhelm Westrup (1862-1939), som den andra stora sommarvillan i Gamla Bjärred efter familjen Kockums Villa Bjersund som revs på 1970-talet. Wåhlin var en av dåtidens mest kända arkitekter och var verksam i huvudsak i Lund och Malmöområdet. Han ritade välkända byggnader som Hipp i Malmö och ritade även om många kyrkor och gods i medeltida stil.

Wilhelm Westrup var involverad i en mängd verksamheter bl a som medgrundare till Svenska Sockerfabriks AB och Sydsvenska Kreditaktiebolaget. Hans breda intressen innebar att han var involverad i en mängd verksamheter inom industri, handel och sjöfart. Han upprättade Vetenskapssocieteten i Lund och blev även ordförande i Kulturhistoriska föreningen.

Ursprungligen sträckte sig tomten ända ner till havet i väster, och den äldre byggnaden på fastigheten Önnerup 10:10 var trädgårdsmästarebostad åt Villa Haga. Villa Haga är utförd i en rustik eklektisk jugendstil med drag av nationalromantik. Fasaderna är slätputsade och avfärgade i en varmvit kulör. Andra våningen är något utkragad och dess fasader pryds av brunmålat korsvirke. Byggnadens tak är ett valmat mansardtak klätt med enkupigt taktegel. Villa Haga är en av de äldsta och pampigaste sommarvillorna i Bjärred, och den har högt kulturhistoriskt och arkitektoniskt värde. Byggnaden är välbevarad och utgör även ett välkänt svenskt landmärke. 

Omgivningarna

Bjärred åtnjuter ett unikt läge invid Lommabukten knappt 20 minuter från Lund och Malmö. Närhet till hav och strand tillika storstäder, E6 och Öresundsbron ger den historiska badorten en alldeles unik karaktär. Ett naturreservat i norra Bjärred ger plats för entusiastiska fågelskådare och rekreation. Centrala Bjärred har vackra lummiga villagator och Gamla Bjärred en av Sveriges längsta badbryggor som leder till charmiga badhuset med bastu och friska bad. Westrup och Kockum grundade tillsammans Lund-Bjerreds Järnväg (LBJ) som blev Lundabornas transport till ”Bjerreds Saltsjöbad” i början på 1900-talet. Järnvägen är sedan länge nedlagd men restaurangen längst ut på Långa Bryggan och restaurang Bjerreds Station ligger båda på bekvämt gångavstånd från Villa Haga. Stationsbyggnaden är även den ritad av Theodor Wåhlin.

Fakta

Upplåtelseform
Friköpt - Småhus
Byggnadsår
1897 (Arkitekt Theodor Wåhlin)
Byggnadstyp
Treplansvilla
Uppvärmning
Luft/vatten värmepump
Energiprestanda
240 kWh/Kvm och år
Fönster
1-glas, 3-glas Isoler, 2-glas Isoler, 1+1 glas
Fasad
Puts samt korsvirke
Tak
Tegelpannor, kopparplåt
Bjälklag
Trä
Stomme
Tegel
Plåtarbete
Koppar
Grund
Källare, torpargrund
Vatten och avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Ventilation
Självdrag
Taxeringsvärde byggnad
5 800 000 kr
Taxeringsvärde tomt
3 236 000 kr
Taxeringsvärde totalt
9 036 000 kr
Till toppen
Alla bilder