Ruders Egendom - herrgård med anor från 1600-talet

Bedårande vacker herrgård med anor från 1600-talet, omfattande restaurerad till dagens fina skick och höga standard från 2015 och framåt. Privat läge på slätten med grönskande inramning. Stora utvecklingsmöjligheter med en huvudbyggnad på 500 kvm omgiven av två flyglar. Flera ytterligare byggnader såsom kuskbostället och förvaltarbostället, annexbyggnad, sädesmagasin, brygghus, dammhus och carport. Ruders Egendom bjuder på totalt 34 880 kvm mark med vacker, välplanerad trädgård med gräsytor, promenadstigar, syrener, fruktträd, damm, vattenfall med bro och ståtliga ekar som bildar en ståndsmässig entré. Här bor man privat för den stora familjen eller driver verksamhet av alla de slag. Goda hyresintäkter finns för hotell med stor efterfrågan, event och bröllop. För rätt person finns möjlighet att livnära sig eller låt andra hjälpa till. Totalt finns 28 bäddar i 14 dubbelrum. En komplett ägarlängd finns även från 1600-talet. Corps de logiet är en byggnad med mycket historia.

Adress Ruder Corps de logi Område Västergötland
Boarea 720 kvm Rum 18 rok
Pris 12 000 000 kr / bud Tomtarea  

visning

Kontakta ansvarig mäklare för visning
Högsta bud 10 500 000 kr
Intresseanmälan

Interiör

Uppfart via vacker allé med ekar och lyktstolpar från Mölltorp.

Ståtlig, representativ herrgårdsbyggnad med rundel framför, gårdsgrus och plats för parkering och utemöbler. Herrgårdsbyggnaden, tillsammans med övriga byggnader, har på senare år genomgått ett omfattande byggnadsvårdsprojekt med en varsam hand, för att återställa byggnaderna i ursprungligt skick.

Huvudbyggnaden, i två plan, inrymmer 18 rum med salonger, matsalar, kök och sex sovrum med separat badrum. Ett vindsutrymme på cirka 150 kvm som är möjligt att inreda och skapa vad man önskar. Inne i huset möter en underbar, gustaviansk atmosfär med 1700-talet som tidsepok och med det vackra, gustavianska möblemanget tillsammans med salonger, sovrum och badrum i samma färg. Varje sovrum har sin egen, helkaklade toalett med dusch, wc och handfat med olika färgsättningar.

Två kök finns och varav det ena, något enklare för den mindre familjen och intill ett restaurangkök med plats att bereda mat för alla rum. Intill finns serveringsrum med platsbyggda bord och skåp att kunna servera större sällskap. En tidstypisk bred trappa leder upp till övre plan med flera sovrum, badrum, salonger och rum med långbord för minst 20 personer sittande. Under den södra flygeln finns en vinkällare med plats för upp till 12 personer. Vinkällaren inreddes i samband med renoveringen 2014/2015.

Huset erbjuder en mängd originaldetaljer från 1700-talet såsom vackra trätiljor, flertalet friser, de ståtliga kakelugnarna, färgsatta väggar, bevarade dörrstycken, spegeldörrar/pardörrar, djupa fönsternischer och mycket mera.

Intill finns två flyglar och ett annexhus. Flygel 1 på cirka 70 kvm inrymmer ett stort sovrum, komplett kök med vedspis, helkaklat badrum med dusch, wc, tvättställ och tvättmaskin. På övre plan vindsplan med öppet upp till nock med generösa sällskapsytor med plats för soffgrupp och allt man önskar, samt ett sovrum.

I flygel 2 finns tre dubbelrum på bottenplan och två stora sällskapsrum på övre plan. Annexet, från 2015, inrymmer tre gästrum med vardera eget pentry och badrum med dusch, tvättställ och wc.

Det gamla sädesmagasinet ligger intill med charm och rustik karaktär. Två festvåningar om cirka 90 kvm per plan med öppna bjälkar i tak och gamla plankgolv.

Ytterligare hus finns med brygghuset på cirka 70 kvm och dammhuset på cirka 80 kvm. Både husen är enklare med stor potential.

Husen kan överlåtas fullt möblerade enligt särskild överenskommelse med säljaren. Fastigheten är taxerad som typkod 120 bebyggd lantbruksenhet och juridisk person får förvärva den.

- Wi-fi finns i alla hus - Brand -& Inbrottslarm kopplat till SOS        - Kameraövervakning finns installerad  

Beläget i Västra Götaland med närhet till Tibro, Hjo och Skövde med goda kommunikationer. En timmes tågresa till Göteborg och två timmar till Stockholm. Med bil något under 3.5 timmar till Stockholm och 2.5 timmar till Göteborg. Läget är ypperligt för att njuta av vackra miljöer och känna lugnet och stillheten under weekend eller vardag.

Renoveringar

Utförda renoveringar 2021
1. Kommunalt avlopp inkopplat till huvudbyggnad.
2. Allt sly samt ruttna och nedfallna träd borttagna, c:a 600 arbetstimmar
3. Nytt smidesstaket samt nyrenoverad terrass och trappa norra entrén
4. Dammarna åtgärdade och syresatta
5. 12 ton nytt gårdsgrus
6. Ny stor rondellurna med buxbom, två vid entrén samt 12 nya mindre urnor på baksidan specialbeställda från Mölltorps gjuteri
7. 4 nyrenoverade gamla parkbänkar
8. 1 ny vit trädgårdsmöbel på framsidan
9. Stugan vid övre dammen nymålad samt ny antik vindflöjel monterad
10. Dammhuset nymålat
11. Nyrenoverad entrétrappa
12. Ny Rudersflagga med lina
13. Nytt adelsvapen för Wulfvenstierna tillverkat i samråd med Riddarhuset gjutet i England och återmonterat över entrédörren
14. Alla ytterdörrar nymålade
15. Hela fasaden reparerad samt grunden ommålad
16. Nytt pilstaket baksidan
17. Nytt ytterlås stora ytterdörren
18. Uppdaterat utbytt WIFI
19. Uppdaterat och kompletterat brand och tjuvlarm
20. Ny mjukvara och styrenhet jordvärmen
21. Alla innerfönster innpassade och monterade med vadd och remsor
22. Ny tvättstuga med ny torktumlare, tvättmaskin och bänkinredning
23. Nyrenoverat vardagskök med ny diskmaskin, micro etc.
24. Spis i restaurangköket samt renoverad diskmaskin och kyl el
25. Nytt golv vardagskök, serveringsrum och tvättstuga
26. 8 golv samt trappan slipade och lackerade
27. Husets el helt genomgånget och åtgärdat med ett flertal nya kontakter etc.
28. Nybyggt sovrum innanför köket
29. Kontor, matsal, kök, serveringsrum renoverade och målade
30. Trapphuset mellan vardagsköket och övervåning renoverat
31. 2 utelampor inköpta finns för montering magasinet ( som befintliga)
32. Alla trasiga glasrutor i samtliga hus är utbytta (kulturglas stora huset)

Historik

Ruders Egendom – Arn's rike 

Ruders är en vacker herrgård med anor från 1600-talet, lantligt belägen nära Tibro och Hjo. Ruders var på 1700-talet en av Skaraborgs större gårdar och säte för flera adliga ätter som Björnberg, Wulfvenstierna, Printzensköld och Fock. Släkten Dyrssen var den som senast disponerade Ruders som privatbostad. 

Under senare delen av 1900-talet ägdes fastigheten av Uppsala Universitet men skötseln var eftersatt. Med ett sönderrostat tak, en sprucken putsfasad och fönsterbågar i dåligt skick, var det brådskande att herrgården fick nödvändig vård. År 2014 övertog Ruders Egendom AB fastigheten och startade omedelbart ett projekt för att rädda herrgården. 

Stort byggnadsvårdsprojekt I ett omfattande byggnadsvårdsprojekt, med rådgivning av specialister och riksantikvarien på Skara länsmuseum fick ett 50-tal entreprenad firmor i uppdrag att återställa Ruders till sin forna glans. 

Samtliga byggnader restaurerades såväl utvändigt som invändigt – att bara gå igenom de 240 fönsterbågarna som behöves skrapas trärena och linoljemålas 3 gånger, blev ett heltidsjobb för två personer. De handblåsta fönstren kittades om och beslagen rostskyddsbehandlades. Allt blev som gammalt på nytt. Den röda tråden i renoveringen var att återställa/bevara så mycket som gick i gammal anda och med gamla byggnadsvårdstekniker. Allén fram till herrgården togs om hand och belysning installerades för att vägleda både fram till entrén och runt om i parken. En ny terrass i kalksten med två trappor byggdes på baksidan och en gammal potatiskällare blev nu vinkällare när de gamla tegelvalven plockades fram bakom putsen. 

Nytt tak lades, ny jordvärmeanläggning installerades, nytt annex byggdes med tre separata rum som har egen toalett, dusch och trinettkök. Två flygelbyggnader restaurerades inklusive nya tak. Magasin och brygghus fick nya grunder. Två dammar restaurerades och karpfiskar sattes in. När nuvarande ägare tillträdde slutfördes renoveringen. 

Många aktiviteter i närområdet
Från Ruders är det lika långt eller nära till allt; här finner man Hjo, Skövde, Karlsborg, Skara och Lidköping inom bekvämt räckhåll och populära utflyktsmål som den vackra klosterkyrkan i Varnhem, Karlsborgs fästning, Tivedens nationalpark, Skara Sommarland, Göta Kanal och Läckö slott. Och direkt från Ruders egen gårdsplan kan man följa i riddare Arn's spännande fotspår ut på Västgötaslätten. Varje år avgår också en expedition för att observera tranorna vid Hornborgasjön. 

Fakta: I mangårdsbyggnaden finns 18 rum varav 6 sovrum med eget badrum och toalett, 2 matsalar, samt 7 salonger och ett vardagskök samt ett stort komplett restaurangkök, tvättstuga, serveringsrum, gårdskontor och vinkällare. Alla rum är inredda med 1700-talsmöbler och ljuskronor från tiden. Fastigheten omfattas av 7 byggnader förutom mangårdsbyggnaden. 

 

Dela objekt

Fakta

Upplåtelseform
Friköpt - Gård
Byggnadsår
1700, 1823, 1850, 2016
Vatten och avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt vatten året om/Enskilt avlopp.
Taxeringsvärde byggnad
3 205 000 kr
Taxeringsvärde tomt
321 000 kr
Taxeringsvärde totalt
3 526 000 kr

Driftkostnad

El
10 000 kr/mån
Renhållning
1 000 kr/mån
Försäkring
1 750 kr/mån
Driftkostnader totalt
12 750 kr/mån
Driftkostnad kommentar
Årsförbrukning 2021 69000 kWh, sedan dess har bergvärme installerats.
Till toppen
Alla bilder