På bästa läge i Gamla Viken

Område Viken - Kullabygden

Adress Fyrgatan 2

Antal rum 6

Boarea 253 m2 Biarea 25 m2

Pris 17 500 000 SEK / Bud

Beskrivning

Arkitekt Anders Runerheim fick 2006 i uppdrag att rita detta hus på ett av Gamla Vikens absolut bästa lägen. Det fantastiska läget på tomten var utgångspunkten. Stora fönster och maximal utsikt mot havet var ledorden. Resultatet blev förträffligt, huset belönades (2007) med en utmärkelse av Höganäs kommun som de arkitektoniskt finaste nybyggda huset i Höganäs och Kullabygden med omnejd. Priset delas ut av kommunen vart femte år.

Från huset kan man se hela tre fyrar Nakkehoved, Svinbådan och Kullens Fyr

Att se det öppna havets brytning mellan Öresund och Kattegatt med Kullaberg i fonden eller att få uppleva solnedgången från takterrassen är något alldeles extra.

Fakta

Upplåtelseform Friköpt - Småhus

Antal sovrum 4-5

Planbestämmelser Detaljplan: Utkiken 1 och 2 (2005-06-22)

Byggnadsår 2006

Byggnadstyp Tvåplanshus

Uppvärmningstyp Bergvärme Vattenburen golvvärme

Fasad Puts

Tak Reinzink

Bjälklag Trä

Stomme Leccablock 40 cm

Vatten och Avlopp Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.

Grundläggning Gjuten betongplatta

Fönster Velux/Velfac fönster.

Eldstad Öppenspis med kassett

Ekonomi

Taxeringsår 2015

Taxeringskod 220

Taxeringsvärde byggnad 2 779 000 SEK

Taxeringsvärde tomt 2 528 000 SEK

Taxeringsvärde totalt 5 307 000 SEK

Inteckningar 3 630 000 SEK

Kostnadskommentar Årsförbrukning el 22807kWh/år
Renhållning är inkluderat i Vatten/avlopp

Total driftskostnad 44 812 SEK / År

El 29 000 SEK / År

Vatten/Avlopp 9 812 SEK / År

Försäkring 6 000 SEK / År

Historik

Villa Ögegatt byggdes 1960 på en tomt vid havet på Fyrgatan 2 i Viken. Tomten har en vidunderligutsikt över Öresund med Kullaberg i fonden. Huset byggdes som sommarbostad och ritades av arkitekt Bengt Edman, professor i Lund. Han var känd för sin brutalistiska tegelarkitektur. Edman som var professor i arkitektur vid Lunds tekniska Högskola erhöll 1968 Kasper Sahlinpriset. Det mycket uppmärksammade huset kallades i folkmun för "Skyttepavilongen"
2006 tog sonen till den tidigare ägaren över fastigheten. Fritidshuset revs och en helt ny byggnad uppfördes av arkitekt Anders Runeheim från Stockholm, som var utbildad i Lund under  professor Bengt Edman. Anders Runerheim fick i uppdrag att rita ett hus med samma futurisiska anda som det gamla huset men med en önskan om att vara generösare med fönster och maximera utsikten mot havet.

Viken

Viken var under medelstiden ett fiskeläge där det bedrevs säsongsmässigt sillfiske mellan augusti och oktober. Utöver fisket försörjde man sig på jordbruket på det 40 talet gårdar som fanns i området. Vikens epok som varvsort inleddes under slutet av 1700 talet och forttsatte fram till slutet av 1920 talet. Under början av 1900 talet kom badgästerna som gav byn en nya inkomstkälla. Det var till en början mest danskar som bodde på hotellet men som även hyrde in sig i bostadshusen där värdfolket då flyttade ut till andra byggnader på fastigheten. Efter första världskriget förändrades Viken och blev mer än semesterort då sommargästerna började köpa upp hus i byn. Källa:" Kullabygden från ovan " Bertil Hagberg och Bengt Lindskog.
Idag är Viken än välfungerande ort med det mesta som skolor, affärer, restauranger, äldreboende, småbåtshamn, stränder och ett antal badbryggor. Kommunikationerna till Helsingborg och ut mot Mölle är mycket goda. Cykla kan man numera göra runt hela Kullahalvön. Vikens 9 håls golfbana byggdes  1924 men på platsen spelades det golf redan i slutet av 1800 talet.  Banan är en av Sveriges äldsta. Med sitt läge nere vid stranden anseer Göran Zachrisson att det är en av världens bästa nio hålsbanor.  Under juli månad sjuder det av liv i byn och de fem restaurangerna fylls av matgäster fram emot kvällen.
 

Huset

Huset har två st uteplatser och en takterass i S/V lägen och en vindskyddat uteplats mellan boningshus och gäststugan.
Ägaren har varit noga med att välja exklusiva och hållbara material. Alla golv är massiva mörklaserade ekplank från Junkers eller  klinker golv i portugisisk kalksten. Väggarna på gästtoaletten och i de båda badrummen är i keramisk mosaik. Kranar och amaturer är från danska Vola. I köket är köksbänkarna i svart granit och vit varor från Gaggenau. Tvätttmaskin och torktumlare är från MIELE
BOTTENPLAN
ENTREHALL
Golv: Portugisk kalkstensgolv/ Massivt ekplanksgolv. Stora skjutdörrsgarderober. Infällda spotlights.
GÄSTOALETT
Golv: Portugisk kalkstensgolv.
VARDAGSRUM/KÖK
Golv: Massivt ekplanksgolv. Infällda spotlights. Tre stora takfönster som ger ljus och rymd. Två skjutdörrsutgångar till uteplats och pool. Öppenspis i vardagsrumsdelen. Köket är  från HTH. Spishäll med induktion, varmluftsugn, ångugn , intergrerade kyl och frys och diskmaskin.
ARBETSRUM/SOVRUM
Golv: Massivt ekplanksgolv. Infällda spotlights. Skjutdörrsutgång till uteplats.
BADRUM
Golv: Portugisk kalkstensgolv. Infällda spotlights. Badkar, dubbelhandfat och toallett. Utgång trädgård.
TVÅ SOVRUM
Golv: Massivt ekplanksgolv. Infällda spotlights. Skjudörrsgarderober.
 
OVANVÅNING
ALLRUM
Golv: Massivt ekplanksgolv. Infällda spotlights.  4 stora fönster med fantastisk utsikt.
MAIN BEDRUM
Golv: Massivt ekplanksgolv. Infällda spotlights. Panoramafönster med skjutdörrar ut mot den stora takterassen. Stort fönster med havsutsikt. Stor klädkammare med skjutddörrar.
BADRUM
Golv: Portugisk kalkstensgolv. Infällda spotlights. Dusch, dubbelhandfat och toalett. Utgång franskbalkong.
TVÅ SOVRUM
Golv: Massivt ekplanksgolv. Infällda spotlights.
 
KÄLLARE
TVÄTTSTUGA
Golv: Klinkergolv. Infällda spotlights.
FÖRRÅD
Golvvärme (Elslingor)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gäststuga

Huset byggdes 2003 och har en boarea på ca 43 m2, Två rum, pentry och badrum. Insynsksyddad uteplats i anslutning till huset..
Går utmärkt att hyra ut på vecko eller årsbasis.

Övrigt

Det finns ett tiilstånd fran grannen att bygga en friggebod i hörnet av tomten mot grannen.

Ansvarig mäklare

Wrede Fastighetsmäkleri
Stora Gråbrödersgatan 16a
222 22 Lund

Till toppen