Ulriksdals Trädgård på Kivik

Område Kivik - Österlen

Adress Äsperöd Ulriksdal 1

Antal rum 8

Boarea 308 m2 Biarea 11 m2

SÅLD

Beskrivning

Engelsk Midsomer miljö på Kivik.
Fastigheten ligger i utkanten av Kiviks samhälle med utsikt över Hanöbukten. Trots att det är ett mycket avskilt och insynsskyddat läge är det ändå bekvämt gångavstånd till affärer, bank och busshållplats.
Här anlades under slutet av 1800-talet en engelskinspirerad trädgård med många ovanliga träd. Frodigheten samt samspelet mellan natur och kultur skapar en harmonisk och rofylld trädgård där både fåglar och människor trivs. Den stora artrikedomen gör givetvis trädgården intressant för botaniskt intresserade, men också personer som gläds åt rofyllda och vackra miljöer uppskattar den samstämda miljön skapad av byggnaderna och de olika trädgårdsrummen.

Det vackra tegelhuset med en boarea på 308 kvm är också byggt i slutet av 1800 talet.

Fakta

Upplåtelseform Friköpt - Gård

Antal sovrum 3-4

Byggnadsår 1909 Byggt i slutet av 1800 talet.

Byggnadstyp 1,5 planshus

Uppvärmningstyp Bergvärme Ivt greenline från 2007

Ventilation Självdrag

Fasad Tegel

Tak Simrishamnstegel

Bjälklag Trä

Skorstenspipa Murade skorstenar

Vatten och Avlopp Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp. Trekammarebrunn

Ekonomi

Taxeringsår 2014

Taxeringskod 120

Taxeringsvärde byggnad 2 523 000 SEK

Taxeringsvärde tomt 494 000 SEK

Taxeringsvärde totalt 3 198 000 SEK

Inteckningar 1 315 000 SEK

Kostnadskommentar Fastigheten har egna brunnar för vatten samt egen trekammarebrunn. Kostnaden för el innefattar vatten, bevattning av plant skola, belysning och uppvärmning. Bergvärme med 2 st hål, ca 100 m djupa och värmeväxlare IVT Greenline HT+E14 installerades år 2007.
Den extremt låga årsförbrukningen beror på:
Ensdast underhållsvärme i salarna på vintern.
Överdimensionerad och effektiv värmeväxlare.
Vedspis i köket som utnyttjas regelbundet under vinterhalvåret.

Total driftskostnad 46 267 SEK / År

El 33 000 SEK / År

Sotning 300 SEK / År

Renhållning 4 636 SEK / År

Försäkring 8 331 SEK / År

Byggnader

HUVUDBYGGNAD.
Vackert tegelhus i 1,5 pl som harmoniserar med trädgården. Byggt i slutet av 1800 talet, med en boarea på ca 308 kvm. Stora härliga sällskapsrum med öppna spisar och en tidstypisk kakelugn. Öppet kök med en extra bred exklusiv spis och vedugn. Utsikten från ovanvåningens fönster ut mot trädgården är fantastisk. Idag används ovanvåningen som kontorsdel men kan enkel byggas om till sovrumsavdelning.
FÖRRÅDSHUS
Den charmiga gamla tvättstugan kan byggas om till gästhus.
VÄXTHUS/ORANGERIE
Med en area på ca 30 kvm byggt med norrländsk fur och murad vägg ner mot trädgården. Som med fördel kan användas som matplats till sommarens tillställningar.
JORDKÄLLARE
I nära anlutning till köket med en area på ca 15 kvm. Här lagras äpplen och rotfrukter.
FRUKTKÄLLARE
Ett 15 m långt förråd som idag används som utställningslokal för engelska statyer och urnor, perfekt som vinkällare. Kommer inte att ingå då den ligger på fastigheten 27:33 som inte ingår i köpet.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Trädgården

Engelskinspirerad trädgård anlagd under slutet av 1800-talet med många ovanliga träd. Fastigheten omfattar ca 17.600 kvm fördelad på anlagd trädgård, fruktodling och naturmarker. Under de mörka årstiderna kan man njuta av intstallerade ljusspel över damm, bro och lusthus.
Vid första inblick kan man få intrycket att det är en trädgård som kräver mycket skötsel. Men frånsett köksträdgård och olika perennarabatter krävs inga omfattande skötselåtgärder i denna typ av trädgård som just bygger på mötet mellan det vilda och det mera kultiverade.
Mölleån rinner genom ägorna. Kvarndammen med anor sedan 1600-talet kantas av olika rabatter planterade under de senaste 20 åren. En stenbro leder över till ön med lusthus. Detta är den perfekta platsen för höstens kräftskiva i goda vänners lag.
Den gamla bottenplattan till vattenkvarnen som revs i början av 1900-talet har smyckats med grekiska kolonner och följdriktligen döps till "Grekiska templet". Detta är en uppskattad uteplats där man kan njuta av sommarkvällarnas sol.

Handelsträdgården

Nuvarande ägare driver sedan många år en handelsträdgård med inriktning på sällsynta och ovanligare växter. Kundkretsen sträcker sig över hela Svergie.

Övrigt

Fastigheterna kan säljas i bolagsform. Försäljningen avser fastigheterna ÄSPERÖD 1:2, 1:10, 2:1 Mellby 27:43, 3:13.
Växter och plantor i handelsträdgården ingår ej i köpet.
 

Ansvarig mäklare

Wrede Fastighetsmäkleri
Stora Gråbrödersgatan 16a
222 22 Lund

Till toppen