Skogatorps Herrgård

Område Nordvästra Skåne

Adress Snärshult 5120

Antal rum 12

Boarea 620 m2 Biarea 80 m2

Pris 5 100 000 SEK / Bud

Beskrivning

Mitt i snapphanebygden ca 6 km från Vittsjö i den lilla by Snärshult ligger detta pampiga corp-de-logi med en boarea på ca 620 kvm. Byggt 1936. Huset har ett antal rymliga sällskapsrum med stora öppna spisar, engelskt inspirerat bibliotek med fasta bokhyllor samt 6 -7 sovrum. Avstånd till Hässleholm med bra järnvägs förbindelse är ca 3 mil. Till Ängelholms flygplats är det ca 7 mil. Ca 2 mil till E4,

Fakta

Upplåtelseform Friköpt - Småhus

Antal sovrum 6-7

Byggnadsår 1936 stod klart 1939

Byggnadstyp Tvåplanshus med källare

Uppvärmningstyp Oljeeldning

Ventilation Självdrag

Tak Plåt

Vatten och Avlopp Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp.

Ekonomi

Taxeringsår 2015

Taxeringskod 220

Taxeringsvärde byggnad 979 000 SEK

Taxeringsvärde tomt 210 000 SEK

Taxeringsvärde totalt 1 189 000 SEK

Inteckningar 1 431 300 SEK

Kostnadskommentar Används som fritidshus

Total driftskostnad 50 500 SEK / År

Värme 30 000 SEK / År

El 9 000 SEK / År

Renhållning 2 500 SEK / År

Försäkring 9 000 SEK / År

Huset

BOTTENPLAN
Vacker entrehall med kalkstens golv i anslutning till hallen fins en gästtoalett. Mindre salong med utgång till trädgård. Mycket stort vardagsrum /festlokal med öppen spis. Mysigt vardagsrum/ salong med bjälkar i taket med stor öppen spis. Kök med mindre matplats. Kontor/matsal med egen ingång.
 
OVANVÅNING
Hall, ett flertal sovrum, mindre kök samt bibliotek med fasta bokhyllor.
KÄLLARE
Diverse förråd och hobbyrum.
 
Huset har många möjligheter. Då det finns ett kök även på plan 2 så finns det möjligheter till generationsboende. På plan ett finns det möjlighet till kontor med egen ingång.
 

Övriga byggnader

UTERUM
På gården ligger ett trevlig och ljust fristående uterum.
URSPRUNGSLÄNGAN
1,5 plans byggnad på ca 100kvm. Stort renoveringsbehov
OBSERVATORIUM
Se  artikel Emil Jerlov. Mindre stall med två boxar.
 
ATELJEN
Mycket vackert belägen i skogsbacke ca 200 m från boningshuset. Renoveringsbehov.
 
GARAGE OCH FÖRRÅDSBYGGNAD.
I anslutning till boningshuset.
 

Professor Emil Jerlov

Emil Jerlov föddes i Eslöv och kom tidigt till släktingar i byn Snärshult några kilometer från Vittsjö där han växte upp. farföräldrarna var torpare. Huset finns forfarande kvar på gården. Emil blev professor i gynekologi. Efter att att har arbetat i olika läkarbefattningar i Stockholm, Göteborg och Helsingborg återvände han till Snärshult i mitten av 30 talet. Där lät han uppföra Skogatorps herrgård, ett klassiskt gulmålat corp-de-logi intill huset där han växte upp. Herrgården stod klar 1939.
Emil Jerlov var en framstående amatör astronom på gården lätt han bygga om ett uthus till observatorium. Vidare lätt han bygga en ateljebyggnad och en tennisbana anlades. Observatoriums byggnaden och atelje finns kvar men är i behov av renovering.
Fritiof Nilsson Piraten var i sitt första gifte gift med Emil Jerlovs syster. Så man kan förmoda att de blev ett antal besök på den nyuppförda herrgården.
Hemma i Snärshult lär han gärna ha visat sitt observatorium för olika sällskap och föreningar, och hållit fängslande föredrag om himlakroppar. Och bland ortsborna cirkulerade rykten och historier om professorn. Många med anknytning till hovet. Jerlov var hovgynekolog säger någon. Andra vittnar om att herrgården  fick kungligt besök vid flera tillfällen.
Emil Jerlov dog 1976.
 
 
Källa: Artikel i Norra Skåne publicerad 31/1 2015.
 

Övrigt

Uppvärmning: Oljepanna. Vattenburet system. Finns en offert på att byta till värmepump luft /vatten. Två stor öppna spisar. Huset används idag som fritidshus och man har gjort löpande renoveringar sedan man tog över huset för 9 år sedan.

Ansvarig mäklare

Wrede Fastighetsmäkleri
Stora Gråbrödersgatan 16a
222 22 Lund

Till toppen